Læsetid: 9 min.

Økonomi er mere religion end videnskab. Hvis vi erkender det, vil vi klare os bedre

Før finanskrisen var økonomi som en religion. Vi lyttede pænt til ’ypperstepræsterne’ og gjorde, hvad der blev sagt. Med den uforudsete finanskrise kom en ydmygelse, der tvang økonomernes arbejde ind under et kritisk spotlys. Og nu lever vi i en usikker, men intellektuelt frodig tid, mener John Rapley, politisk økonom ved University of Cambridge
’Økonomers anseelse er faldet voldsomt i de seneste år: Jeg tror, vi er mere end kritiske nu, og det går økonomer på nerverne. Måske er det en sund overreaktion, måske er det lidt for meget. Vi havde alt for megen tillid til dem før krisen, men nu har vi måske for lidt. Der bliver faktisk lavet meget god forskning,’ siger John Rapley.

’Økonomers anseelse er faldet voldsomt i de seneste år: Jeg tror, vi er mere end kritiske nu, og det går økonomer på nerverne. Måske er det en sund overreaktion, måske er det lidt for meget. Vi havde alt for megen tillid til dem før krisen, men nu har vi måske for lidt. Der bliver faktisk lavet meget god forskning,’ siger John Rapley.

RICHARD DREW

9. september 2017

Dronning Elizabeth formåede – til trods for sin personlige investeringsportefølje på godt en milliard danske kroner – at tale på folkets vegne, da hun, mens finanskrisen rasede i efteråret 2008, spurgte: »Hvorfor så ingen det komme?«

Majestætens spørgsmål faldt under åbningen af en ny bygning på London School of Economics og hældte benzin på bålet i debatten om, hvorvidt økonomi som videnskabelig disciplin og studie havde svigtet. Nu stod dronningen jo alligevel der med en række af de topøkonomer, hvis vurderinger politikerne havde stolet på, inden verden blev ramt af den største økonomiske krise siden Depressionen.

Ifølge John Rapley, politisk økonom ved University of Cambridge, er svaret på det royale spørgsmål groft sagt, at økonomi ikke ikke fungerer som videnskab. Rapley er aktuel med bogen Twillight of The Money Gods, hvor han peger på, at man i stedet kan anskue det som religion.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • jørgen djørup
 • Lise Lotte Rahbek
 • Ejvind Larsen
 • Hans Martens
 • Eva Schwanenflügel
 • Torben K L Jensen
 • Grethe Preisler
 • Jørn Vilvig
jørgen djørup, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Hans Martens, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Grethe Preisler og Jørn Vilvig anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Jeg har nu aldrig hørt nogen økonomer, der hævder, at markedet altid er perfekt. Enhver forretningsmand ved at markedet gud ske lov altid tager fejl, ellers kunne man jo ikke tjene penge?

Michael Hullevad, Ryan Klitholm, Christian Larsen og Jens Winther anbefalede denne kommentar

desværre underviser vores højere læreanstalter, universiteter og handelshøjskoler ikke i forståelse af komplekse systemer, som kunne give en indsigt i sammenhænge mellem de dynamikker, der driver vores udvikling. En forståelse der kunne resultere i at stille de rigtige spørgsmål. Derimod undervises der i stadig højere grad i mere af det samme, med klart afgrænsede forskningsfelter. en tendens der forstærkes af diverse politiske tiltag, som fremdriftsreform, taxameter ordninger og lukning af 'små fag'. Udviklingen i vores uddannelser sker generelt efter devisen mere teknik og mindre humaniora.
Det er en skam, for løsningen på vores kriser skal vi nok ikke forvente kommer fra teknologien. Den er, med Picassos ord om computeren, ubrugelig - den giver kun svar, men stiller ingen spørgsmål.
Vi har brug for flere bredere og tværgående spørgsmål og færre nemme 'her og nu' løsninger.

David Breuer, Michael Hullevad, Ryan Klitholm, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Johnny Winther Ronnenberg, Michael Kongstad Nielsen og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar

@Hans Martens, må det være mig tillade at spørge hvorfra du har dine "informationer" om pensum på landets videregående uddannelser?

svar til Jens Winther, min direkte erfaring begrænser sig til syv år som lektor ved syddansk universitet fra 2010 til 2017, men jeg synes ikke tendensen er til at tage fejl af.

Michael Hullevad, Ryan Klitholm, Erling C Havn, Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

@Hans Martens, mine og min søns oplevelser fra oecon-studiet ved Aarhus Universitet støtter ikke din opfattelse. Samme gælder andre af mine børns oplevelser på jura (KU og SDU), DTU og kunstakademiet.

svar til Jens Winther,
Det er jeg kun glad for at høre. Jeg håber at der er mange flere, der kan bekræfte dine egne og dine børns studieoplevelser.

Når selv mennesker, som bedriver såkaldt 'videnskab' begynder at tale om 'komplekse økonomiske systemer', så ved man jo godt, at så er det fordi, det er et system, de ikke selv forstår. Ting man ikke forstår er komplekse. Glemmer ikke, en bekendt (top finansrådgiver), som få uger før den globale finanskrise brød ud i 2007, refererede til en nyligt afhold konference i US for ligesindede....og , ja, de økonomiske udsigter så meget lovende ud (sagde han) (Nå, så I tror, festen pt. fortsætter derud??).Og jeg tænkte, det er fandme løgn! Ej, jeg betragter også økonomer for disciple og missionære. Og der er næppe tvivl om, at, hvis man tror nok på sagen...så kan det blive til virkelighed.