Læsetid 5 min.

De røde spiser: Verden går jo ikke under af, at du spiser noget lidt forbudt én gang

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, finder det fjollet, når Mette Frederiksen i interview efter interview nævner ’proletariske’ livretter for at lyde folkelig. Og så er hans værste venstreorienterede madoplevelse, da han fik gelé til dessert på kursus med Dansk Kommunistisk Ungdom i DDR
9. september 2017

– Fra 1-10, hvor venstreorienteret er du?

»Der er jeg helt i top, en 9-10 stykker. Men efter egen opfattelse på den moderne måde. Jeg er ikke vild med dogmer af nogen slags.«

– Og fra 1-10, hvor madglad er du så?

»Det må også blive 9-10. Jeg elsker mad og det fællesskab, der kan være omkring det. Det er en vigtig del af livet og giver livskvalitet.«

– Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»Der er mange, men skal jeg tage en fra de seneste år, må det være nytårsaften på Svanholm Storkollektiv med lækker mad fra deres egen produktion, malkekvæg, der er blevet slagtet og bliver brugt til oksemørbrad, og så en fyldt sal med en masse søde mennesker, der hjælpes ad med opvasken. Det er venstreorienteret, fordi maden er økologisk og lokal, og fordi der er et fællesskab omkring maden.«

»Så var der også dengang, jeg som 13-årig var på DKU-kursus (Danmarks Kommunistiske Ungdom) i DDR. Og altså maden i deres kantiner og særligt det der gelé, man fik til dessert … Det var nok den dårligste madoplevelse i mit liv. Men omvendt var den var måske heller ikke sådan for alvor venstreorienteret. Det var nok meget godt, at biksen lukkede.«

– Hvad finder man altid i dit køkken?

»Meget. Jeg har forskellige eddiker, god olivenolie, altid hvidløg. Og så har jeg masser af krydderier og chipotlechili.«

– Laver du meget mad selv?

»Jeg bor i et kollektiv, hvor vi bor tre familier sammen, og der skiftes vi til at lave mad. Så jeg laver nok mad én til to gange om ugen, og så bliver det en kæmpe portion til alle.«

– Hvad er din livret?

»Min smag i mad er ret bred. Jeg kan lide gammel brun dansk mad som for eksempel brændende kærlighed, men jeg kan også lide mad fra andre dele af verden. En af mine hofretter derhjemme er en iransk ret, der hedder Ghormeh Sabzi, som er en langtidssimret oksekødret.«

– Hvad kunne du – af politiske årsager – aldrig finde på at spise?

»Jeg kunne ikke drømme om at spise skildpaddeæg eller andre former for truede dyrearter. Men ellers er jeg ikke så skrap i forhold til at have ting, som man aldrig må spise, for verden går jo ikke under af, at du spiser noget én gang. Man bør hellere prøve på at have nogle madvaner, der er bæredygtige i det hele taget – for eksempel købe økologisk så meget man kan og undgå svinekød fra dyreplagerifabrikker.«

– Så der er ikke noget, du skammer dig over at elske at spise, fordi det ikke harmonerer med din politiske overbevisning?

»Nej. Jeg tror ikke, man kommer så langt med skam, men man kommer langt med at tænke lidt over for eksempel hvor meget kød, man spiser.«

– Hvor bevidst er du om at bruge mad aktivt som en identitetsmarkør?

»Jeg prøver at lade være, for jeg synes, at det er lidt fjollet. For eksempel er det lidt for meget, når Mette Frederiksen går ud og siger, at hun elsker kylletter eller fiskefilet eller hvad det nu er, hun siger, som skal lyde lidt proletarisk. Det kan jo godt være, at det er rigtigt. Men altid at skulle nævne det i interviews er i overkanten.«

– Hvis man nu skulle være rigtig beregnende som Enhedslisten-politiker, hvilken mad ville man så sige, at man godt kunne lide at spise?

»Det ved jeg ikke. Man skulle nok lade være med at flashe, at man var ude og spise for 8.000 kroner eller sådan noget. Men det gør jeg nu heller ikke.«

– Hvad er den mest højreorienterede spise, du kan komme i tanke om?

»Noget jeg selv har det svært med, og det er ikke for at løfte en moralsk pegefinger over for andre, det er at gå ud og spise for mange tusind kroner. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at der er familier herhjemme, der skal leve for et tilsvarende beløb i en hel måned. Men det er ikke, fordi det som sådan er højreorienteret at bruge mange penge på mad.«

– Hvad er det værste venstrefløjen har tilført madkulturen?

»Det værste er nok ideen om at putte en masse groft mel og kerner i brød. Brød skal laves af hvedemel og uden kerner. Jeg forstår ikke ideen med at sætte eksempelvis rugkerner i brød.«

Livretten: ghormeh sabzi

Brun oksekød til langtidsstegning med løg, hæld en god oksekødsbouillon til og lad simre i mindst to timer med nogle tørrede limefrugter i.

Imens steges frisk bukkehorn, persille, dild, purløg og forårsløg i smør over lav varme, indtil det bliver mørkegrønt.

Til sidst blandes det i kødet, som derefter skal simre en halv time mere og til sidst serveres med ris og yoghurt iblandet dampet spinat og hvidløg.

Joachim Sperling: Simremad er venstreorienteret

»Pelle Dragsted er en af mine favoritter på den yderste venstrefløj. Han er hurtig i replikken og virker som om, han tror på det, han siger. Det bidrager til hans troværdighed, at han er politisk opdraget fra teenagealderen og bor i kollektiv, selv om det trækker lidt ned, at vi taler om en megastor kasse på Frederiksberg, som han er blevet millionær på at eje en god del af. Husk også, at han gang på gang vinder Fondsbørsens aktiespil over liberalisten Joachim B. Olsen og derfor ikke kan være helt blottet for kapitalistiske gener.«

»Jeg fik mulighed for at teste Pelle Dragsteds smagsløg i en politisk mad- og vinquiz ved sommerens Folkemøde på Bornholm og kan derfor bekræfte, at hans smagsløg ikke fejler noget. Pelle kunne smage forskel på dyr og billig bourgogne, men forkastede kombinationen af daal og belugakaviar, som jeg ellers havde håbet kunne bygge bro på tværs af partiskel.«

»Pelle Dragsteds livret lever op til alle mine fordomme. Simremad er venstreorienteret, fordi man kan bruge billigere udskæringer og ikke behøver at følge opskrifter slavisk. Når Pelle så præsenterer os for en eksotisk iransk ret som Ghormeh Sabzi, nærmer vi os det revolutionære.«

Joachim Sperling er cand.polit., madøre og højreorienteret socialdemokrat. Han vurderer hver uge den røde livret. 

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer hver uge alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
    Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu