Interview
Læsetid: 4 min.

’Spanien har haft en tendens til at ville pålægge andre sin måde at gøre og sige tingene på’

»Jeg påstår ikke, at hele befolkningen ønsker uafhængighed fra Spanien. Men en folkeafstemning er den eneste fair måde at finde ud af det på,« siger Francesca Guardiola, øverste repræsentant i Norden for Catalonien, der i morgen stemmer om uafhængighed fra Spanien
Moderne Tider
30. september 2017

– Skal enhver region, der ønsker det, have mulighed for løsrivelse?

»Hvis du kigger på Skotland, havde de en folkeafstemning, som jo ikke udmøntede sig i et ’ja’ til selvstændighed, men hvis det var endt med et ’ja’, hvorfor så ikke? Retten til landes selvbestemmelse er anerkendt internationalt af FN.«

– Hvad gør I efter folkeafstemningen?

»Vi vil respektere valgresultatet. Og så bevæger vi os fremad på baggrund af det og beslutter, hvad der skal ske. Det er svært for mig at sige nu, hvad vi kommer til at gøre på mandag. Det afhænger af resultatet.«

– Vil valgresultatet være legitimt, hvis det viser sig, at en større andel af de catalanske vælgere afstår fra at stemme?

»Der er ikke fastsat et minimumsniveau af deltagelse af regeringen i Catalonien. Jeg anerkender dog, at det er nødvendigt at se på, hvor mange mennesker der ender med at stemme. Det må vi tage til den tid.«

Francesca Guardiola.

– Hvordan ville dit liv have været anderledes, hvis du var vokset op i en uafhængig catalansk stat?

»For at være ærlig ved jeg ikke, om mit liv ville have været særlig meget anderledes. Men jeg ville uden tvivl være lykkeligere. For jeg ville have muligheden for at være i mit eget land og have følelsen af, at dette land ville det bedste for mig, min udvikling og samfundet generelt.«

– Og det vil Spanien ikke?

»Jeg beklager, men nogle gange frygter vi, at de ikke tager i betragtning, hvad Catalonien føler, og hvad Catalonien ønsker. For eksempel har den catalanske regering vedtaget flere love – blandt andet i relation til fattigdom, bæredygtighed og forbud mod tyrefægtning – som efterfølgende er blevet annulleret af centralregeringen i Madrid.«

– Skyldes ønsket om løsrivelse måske blot, at Catalonien ikke ønsker at bidrage økonomisk til de mere fattige regioner i Spanien?

»Det er på ingen måde tilfældet. Catalonien har altid være solidarisk med hensyn til at hjælpe andre fattigere regioner i Spanien med at vokse. Ønsket om selvstændighed har ikke rødder i de finanspolitiske ubalancer mellem regionerne. Det er et spørgsmål om spansk forfatningsdomstol, der i sin tid besluttede, at dele af den catalanske lovgivning var forfatningsstridig. Det var i det øjeblik, det catalanske folk begyndte at reagere.«

– Hvilket aspekt ved den catalanske kultur betyder mest for dig?

»At være hårdtarbejdende. Vi er et hårdtarbejdende folk og meget knyttede til det, vi laver. Jeg arbejder selv alt for mange timer. Det er en del af vores kultur; hvis jeg siger til mig selv, at jeg har noget, jeg skal, så gør jeg det.«

Francesca Guardiola i Sala

45 år.

Øverstdelegeret for Den Catalanske Repræsentation i de Nordiske Lande i København, som hun flyttede til i april sidste år.

Uddannet i catalansk filologi og litteratur fra Universidad de Barcelona.

Søster til den tidligere træner og spiller i FC Barcelona, Josep Guardiola, der også er en stærk fortaler for catalansk selvstændighed.

– Hvad kan du bedst lide ved Spanien?

»Spanien er et meget interessant land. En af grundene er det faktum, at det er meget mangfoldigt. Spaniens rigdom ligger i dets diversitet.«

– Hvad kan du mindst lide ved Spanien?

»Jeg vil sige, at Spanien har haft en tendens til at ville pålægge andre sin måde at gøre og sige tingene på. Jeg kunne godt tænkte mig, at de var lidt mere åbensindede og i stand til at se tingene fra andres perspektiver.«

– Du er søster til Pep Guardiola, tidligere spiller og træner i FC Barcelona. Hvad betyder klubben for det catalanske folks selvforståelse?

»FC Barcelona har et kendt mantra, der hedder ’mere end en klub’. Under diktaturstyret var det at gå til fodbold og tale og råbe på catalansk en måde at udtrykke sin følelse og identitet. Det er sandt, at der er en tæt forbindelse mellem klubben og den catalanske selvforståelse. Men der er også masser af mennesker, der holder med Espanyol, og som føler sig lige så catalanske som dem, der holder med FC Barcelona. Men det er sandt, at størstedelen af folk her føler en særlig tilknytning til FC Barcelona.«

– Hvis du skulle have levet i anden tid, hvilken skulle det så være?

»Jeg er vild med britisk litteratur. Jeg elsker Shakespeare, Jane Austin og mange andre britiske forfattere. Jeg ville elske at kunne komme tilbage til den tid. Der er noget romantisk over det.«

– Hvad giver dig håb?

»Det er et svært spørgsmål. Ikke så meget på grund af det, der sker i Catalonien, men mere fordi situationen i Verden er så kompliceret. Men jeg tror, vi er nødt til at tro på mennesker. Det er den eneste måde, vi kan klare os på. Ved at være ansvarlige, solidariske og efterlade en bedre verden end den, vi har. Og det gør vi ved at samarbejde.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her