Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Kan jeg tvinge min kæreste til at få barn med mig?

Kvinde, 40 år
Moderne Tider
21. oktober 2017

Min kæreste har to børn, jeg har ét, ingen fælles, for vi har mødt hinanden midt i livet. Jeg har lyst til et barn mere, skabt i kærlighed, med den mand, jeg elsker nu. Han har lyst til, at livet endelig skal handle om noget andet end små børn. At vi kun er os to hver anden uge og kan tage på kæresteture, have morgensex og nyde livet på den anden side af barsel, bleer og snotnæser.

Kan jeg som kvinde tillade mig at presse et barn igennem med en mand, der ikke har noget behov for det? Det er jo allersidste udkald for mig.

Svar I:

Det er sin sag at være skruk. Det sætter sig på hjerne, fantasi og rationalitet. Ens krop skriger efter mos, gylp og afspændingspædagoger, der vejleder i fødselsåndedræt. Jeg ved det, for jeg har været der selv. Det kostede en røvfuld opslidende senungdomsår og et ægteskab.

Som Khaled Hosseini skriver i Drageløberen (frit efter min hukommelse):

»Barnet, vi aldrig fik, lagde sig mellem os i sengen.«

Men I har børn – bare ikke med hinanden. Og selv om trangen til nummer fire kan være lige så stor som længslen efter nummer ét, må det afgørende spørgsmål være: Hvorfor gik det ikke med jeres tidligere partnere?

Rummer svaret ordet ’børn’? (’Vi fik børn og glemte hinanden’; ’Alt blev bare hverdagstrummerum, efter vi fik børn’; ’Da børnene kom, opdagede vi, at vores værdier er forskellige’ … fortsæt selv de banale, men basale forklaringer).

Det gør det, ikke?

Jeg kender stort set ingen par med børn, der er gået fra hinanden, uden at børnene og de begrænsninger familielivet satte for deres individuelle udfoldelsesmuligheder, spillede en rolle. Alligevel har de stort set alle sammen skyndt sig ud for at finde en ny mage at fortsætte redebyggeriet med. Og nok har de erfaringer fra sidste kollaps at stive sig af med, men til gengæld har sværhedsgraden også fået et nøk opad – for nu skal de navigere i et kaos af sammenbragthed.

Jeg holder med din mand. Hvis kærligheden mellem jer skal vokse, må du lade dine æggestokke visne.

– Susan Knorrenborg

Svar II:

Okay, jeg ved godt, at det her er et sprængfarligt område at kaste sig ind i, når man som jeg ikke bare er mand, men også barnløs mand. Men jeg tager chancen. For nej. Du kan selvfølgelig ikke tillade dig at presse et barn igennem med en mand, der ikke har lyst til få et barn.

Bare din formulering »at presse et barn igennem« er ildevarslende. Du burde om nogen vide, at det er totalt livsomvæltende at sætte børn i verden, og at der helst skal være en vis grad af enighed, før den slags livsomvæltninger sættes i værk. Hvis du presser ham til eller bedrager ham ud i en graviditet, er det ret sandsynligt, at jeres forhold går i stykker.

Jeg kan godt forstå, at et barn for nogle kan føles som beviset på, at de har levet, og hvis du ikke i forvejen var mor, ville det også være en formildende omstændighed. Men. Det er ikke okay at være babygrådig og pådutte sin partner at blive forælder igen, hvis ens partner ikke har lyst.

Så du må slå dig til tåls med at være mor til ét barn – og bonusmor til to. 

– Rasmus Elmelund

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg ville nødig være det barn, der kom til verden under sådanne omstændigheder. Gu' ved hvordan de andre børn i familien har det med sådan en mor, der er så overforhippet på at realisere sig selv, at hun overhovedet tænker i de baner.

Lise Lotte Rahbek

"Kan jeg tvinge min kæreste til at få et barn mod hans vilje?"
Ja.
"Er det klogt, rimeligt eller kærligt?"
Nej.