Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvor skal min mor begraves?

14. oktober 2017

Min mor er over 80 år gammel og har et skrantende helbred. Min far, hendes mand, døde for tolv år siden, og lidt efter skete det (synes jeg) glædelige, at min gamle mor forelskede sig i sin barndomsven, som også lige var blevet alene. De sidste ni år har de boet sammen i en fælles lejlighed på Sjælland.

På det seneste har min mor været syg, og jeg har tænkt over, hvad der skal ske, når hun engang dør. Hvor skal hun begraves? Sammen med min far i Jylland, hvor de boede sammen? Eller sammen med sin nye mand? Det er selvfølgelig hendes beslutning, men hvad tænker I egentlig vejer tungest: 30 års ægteskab, som ligger 12 år tilbage. Eller 10 års ægteskab i dag?

Svar I:

Min allerførste tanke er: Hvorfor ikke spørge din mor selv? At du spørger her, tyder på, at du viger tilbage fra det. Du spørger ikke så meget for at få afgjort, om 30 års ægteskab overtrumfer 10 år, men med et slet skjult ønske om at høre, at din far var vigtigst. Sådan objektivt set.

Der findes bare ikke noget objektivt her. Til gengæld findes der din mors tanker om det – og dine. Måske er det ikke spor vigtigt for din mor, hvor hun begraves, og hun vil kunne forstå din drøm om at se dine forældre sammen i døden. Eller måske vil hun bare gerne ligge dér, hvor du kommer og dvæler ved graven. Det er nemlig en vigtig funktion for grave.

Men måske er hun smaskforelsket og mener ovenikøbet, at den mand, hun nu er sammen med, egentlig er hendes livs store kærlighed, og at den kærlighed trumfer alt. Det ville nok være et chok for dig at høre, og måske er det slet ikke det, hun siger. Men lige meget, hvad hun en siger, er det kun noget, som kan fortælles. Ikke tælles.

– Tine Byrckel

Svar II:

Jeg synes ikke, at svaret er svært. Din mor skal da begraves sammen med sin nye mand. Hvis hun dør før ham, skal han have lejlighed til at besøge hendes gravsted. Jeg forstår, at det vil blive meget fjernere, hvis hun begraves sammen med din far.

Det er lykkeligt, at din mor fandt en ny mand, da din far døde. Jeg håbede, at min mor gjorde det samme, da min far døde, men det skete desværre ikke. Min mor kom til at leve 14 år i en ensomhed, som jeg og min bror ikke for alvor kunne afhjælpe.

Det er tragisk at miste den, man elsker. Og endnu mere tragisk ikke at kunne finde en ny. Lad ikke dig og din mor styre af fortiden.

– David Rehling

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu