Læsetid 2 min.

Brevkassen: Min ven har skrevet en dårlig bog

Litteraten
7. oktober 2017

En af mine gode venner har skrevet en bog – han har talt meget om den bog, for han har altid drømt om at blive forfatter. Og nu har han endelig lavet et manus. Det har nok taget ham to år. Han er meget glad og har bedt mig læse … og det er helt vildt dårligt. Kedeligt og fuld af klicheer.

Hvad skal jeg sige til ham? Min ærlige mening? Han har et fast arbejde, men jeg ved, at han drømmer om at blive en stor forfatter en dag, og han bruger al sin fritid på at skrive.

Svar I:

»Skide godt!« Det er, hvad du skal sige. Og så ikke så meget mere. Bliver han ved og vil have dig til at uddybe, kan du eventuelt sætte ild til dine bukser. Man kan altid sætte ild til sine bukser. Han spørger dig jo som en ven.

Så medmindre du i dit spørgsmål udelader den vigtige detalje, at du er Johannes Riis og derfor med et let vink kan få bogen distribueret til alle Danmarks supermarkeder, så skal du være netop det: en ven. For hvis den er dårlig, skal han jo nok få sandheden at høre fra forlagene.

Så kan han gå tilbage til sit dagjob, og du kan købe ham en stor fadøl på Bo-Bi Bar, hvor han kan græde i mørket sammen med alle de andre fallerede kunstnere, og støtte ham i, at han bare er forud for sin tid. Som en ven gør. 

Ps. Og så må du jo også være blot en anelse åben over for den mulighed, at han ikke er en elendig forfatter, men at du bare er en dårlig læser.

– Anna von Sperling

Svar II:

Overraskende mange har en drøm om at skrive en bog, som om det skulle være noget særligt. Okay, det kan det da være, hvis man får udtrykt noget væsentligt og/eller originalt, og så kan den, hvis den bliver en bestseller, have samme funktion som fodbolden i Brasilien (og andre steder), at den kan gøre fattige rige.

Men tro ikke at din ven forventer at få en saglig kritik. Nej, han forventer at blive rost, det gør de fleste, og sønderlemmende kritik kan han ikke bruge til noget, måske ikke engang til et fortsat venskab. Folk har jo sarte sjæle, og to års hjerteblod er meget, selv om mange store forfattere bruger endnu flere år på en roman.

Mit listige råd er, hvis du vil bevare venskabet, at du fremkommer med din kritik, pænt pakket ind, men samtidig finder på et eller andet godt at sige om manuskriptet samt gør opmærksom på, at litteratur-vurdering ikke er din spidskompetence – og overlader resten til forlagsredaktørerne, der måske/måske ikke vil vurdere manus mere positivt end dig. Det får de deres løn for.

– Kristen Bjørnkjær

Brevkassen

Et spørgsmål – to svar.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Det er både en ubehagelig og en trættende situation at blive bragt i. Og sandheden vil næsten altid være ilde hørt.og spildte kræfter.