Læsetid: 10 min.

Det ender vel med en kemisk fabrik i baghaven

Medicinalfabrikken H. Lundbeck A/S planlægger at udvide deres fabriksanlæg i Lumsås – med kommunens velsignelse og til beboernes fortrydelse. Et klassisk clash mellem udkantens ønske om vækst og drømmen om natur. Beboerne mobiliserer og gør indsigelse, men løbet lader til at være kørt
Marken til højre adskiller Lundbecks fabrik bag det grønne hegn i baggrunden fra beboernes baghaver. Heidi Tørning (i midten) frygter, at hendes børn ender med at skulle vokse op med en kemisk fabrik i baghaven

Marken til højre adskiller Lundbecks fabrik bag det grønne hegn i baggrunden fra beboernes baghaver. Heidi Tørning (i midten) frygter, at hendes børn ender med at skulle vokse op med en kemisk fabrik i baghaven

Sille Veilmark

28. oktober 2017

Heidi Tørning sidder med hænderne foldet på det lange træspisebord og kigger frem for sig. Regnen siler ned over den store gård, som hun og manden over de seneste 11 år har sat i stand – mens de har sat fire børn i verden. »Vores drømmehjem,« som Heidi Tørning kalder det.

»Jeg er simpelthen så glad for at bo her,« siger hun.

Men hun får et dystert drag om munden, når hun taler om naboen, medicinalvirksomheden H. Lundbeck A/S, der ligger et propert stenkast oppe ad vejen. P.t. er Heidi Tørnings have og fabrikken adskilt af en mark, men fabrikken har fået lov at udvide i retning af hende, og det »gør rigtig ondt«, siger hun.

»Jeg føler mig stavnsbundet, når jeg tænker på, at jeg ikke kan komme ud af det igen.«

Familien bor i Lumsås i den nordlige del af Odsherred på Vestsjælland, lige der hvor Sjællands Odde er hægtet på resten af Sjælland. Byen har godt 120 indbyggere, en kirke og en Rema1000. Og så er den centrum for den seneste i rækken af stridigheder mellem kommunernes ønsker om at skabe vækst og arbejdsplader og borgernes bekymringer for de konsekvenser, væksten fører med sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Andersen
Toke Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Pudsigt!

Beboerne i udkantsdanmark brokker sig idelig over manglende vækst og få arbejdspladser. Når der så er en virksomhed, der faktisk investerer i udkantsdanmark og skaber arbejdspladser der, så afføder det også brok. Det er vanskeligt at gøre udkantsdanskerne tilfredse...

Jan Kauffmann og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Jens,
det er jo ikke det, de brokker sig over. ;-)

Hvis i øvrigt borgerne i udkantskommunen København var udsat for, at kemiske og andre fabrikker rykkede tættere og tættere på deres boliger, ville de med sikkerhed også brokke sig.

Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Torben Arendal, Elise Berg, Astrid Skotte, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Denne virksomhed investerer kun i egen vinding og det er åbenbart billigere at anlægge her. Det pudsige er, at alt efterhånden drejer sig om at lette erhvervets byrder og at skære på borgernes rettigheder.
Hellere kemi end sund ernæring og nedsat moms på netop dette!

Kim Houmøller, Torben Arendal, Elise Berg, Astrid Skotte, Niels Bent Johansen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Der skal planlægges ordenligt for, hvor kemivirksomheder kan være.
Erik, husk at NOVO og Nordisk Gentofte er deciderede københavner virksomheder, hvoraf den sidste lagde navn til den forurening nord for Gentofte Sø, der i fagmunde blev kaldt 'Insulinmosen'.

@Anne Eriksen, årsagen til at Lundbeck investerer her, er naturligvis også, at de har en fabrik i området i forvejen - hvilket de i øvrigt har haft i mange årtier.

Er det gået din opmærksomhed forbi, at det erhvervsliv der "kun investerer i egen vinding" faktisk er en forudsætning for arbejdspladser, eksport mv. - og dermed en forudsætning for, at vi kan finansiere velfærdssamfundet? Og at overskuddet i Lundbeck bl.a. anvendes til at forske i nye lægemidler mod Alzheimers og Parkinson.

Lundbeck producerer medicin til behandling af alvorlige sygdomme.

Største aktionær er Lundbeck Fonden (70%), som anvender afkastet fra kapitalen til at yde støtte til medicinsk forskning. Man støtter også studerende og forskere på universiteter osv.

Men du synes vel, at vi skal bede Lundbeck flytte virksomheden til Indien, og sende de danske medarbejdere på understøttelse.

@Michael Kongstad Nielsen, ja, naturligvis. Derfor er der også krav om omfattende miljømæssige undersøgelser mv. inden man kan opnå tilladelse til etablering af sådanne virksomheder.

Jan Kauffmann, Michael Andersen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar

@Jens Winther, jeg kender ikke området personligt, men der er ikke meget natur tilbage.
Der samarbejdes på livet løs nu mellem industri og universiteter initieret gennem de sidste år. Danmark ønsker tilsyneladende at blive den største, vi gør alt for det!
http://www.regioner.dk/media/3759/270916-startwithdenmark2016-fullreport...

Velfærdssamfundet? - Prøv at se, hvordan det er gået New Zealand - som næsten har afskaffet deres via "reformer"!

Lundbeck er en virksomhed i miljøklasse 7, den farligste miljøklasse. Det vejledende afstandskrav til sådanne fabrikker er 500 meter! Den er fra starten fejlplaceret i en landsby alt for nær beboelse. Derfor forbyder kommuneplan og lokalplanen fra 1986 en videre udbygning. Nu vil kommunen så lave alle planer og restriktioner om, så Lundbeck kan udvide sin produktion med (i første omgang) 50% og tre nye 17 meter høje industribygninger. Herved rykker fabrikken tættere på beboelse - kun 60-100 meter fra adskillige helårs- og sommerboliger. Altså en uhørt grov tilsidesættelse af det vejledende afstandskrav. Det er vel fuldt forståeligt, at beboerne reagerer med modstand. En sådan fabrik skal naturligvis ikke udbygges i et beboelsesområde og tilmed i kystnærhedszonen og en Unesco-præmieret naturpark. Lundbeck har så rigeligt råd til at etablere sig i et industriområde udlagt til farlig industri. Alt andet er galimatias. @Jens Winther, har du mon aktier i Lundbeck?

Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Kim Houmøller, Anne Eriksen, Trond Meiring, Torben Arendal og Elise Berg anbefalede denne kommentar

"Hellere kemi end sund ernæring"

Anne,
hvad mener du med den sætning?
Sund ernæring er i allerhøjeste grad kemi. Bare for at tage et enkelt eksempel, så består et jordbær uden sprøjtemidler af ca. 200 forskellige kemiske stoffer, herunder det kemiske stof, der i folkemunde kaldes "vand". ;-)

Da Lundbeck etablerede sig i Lumsås i 1961 ved at købe det nedlagte mejeri og bygge en fabrik bag ved mejeriet, var det i et unikt naturområde, der ikke på nogen måde var udlagt til industrivirksomhed, og slet ikke til en industri i den farligste og mest forurenende Miljøklasse 7.
Da man derfor i 1986 efter 5 års tovtrækkeri endelig med en lokalplan gik med til at til at fabrikken måtte blive liggende og ekspandere på et afgrænset areal, var det på betingelse af at dette areal af landskabelige hensyn ikke kunne udvides yderligere.
Når man dengang forsøgte at begrænse skaden på naturen, hvorfor mener man så pludselig i 2017 at det ikke længere er nødvendigt at tage hensyn til landskab og natur, men i stedet tillade en forvejen forkert placeret fabrik at udvide med 50%.
Synes tilhængerne af udvidelsen af Lundbecks fabrik virkelig, at landskabsværdier ikke længere er noget vi skal værne om, og at industrivirksomheder kan opfører deres fabrikker overalt, på nær der hvor de selv bor, når bare der kan argumenteres med, at det er i et udkantsområde, som har brug for arbejdspladser?

Astrid Skotte, Erik Karlsen, Michael Kongstad Nielsen, Anne Eriksen, Trond Meiring og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar

Anne,
jeg ved godt, at du tænkte på produkterne fra Lundbeck, for 99,9 % af alle her i landet, der tænker på "kemi", tænker på det som noget ondt.
Og det vil jeg gerne give mit bidrag til at ændre.

I øvrigt investerer alle virksomheder, så vidt jeg ved, i egen vinding. Problemet er blot, at der tilsyneladende er alt for stor tendens til, at kommuner ser bort fra andre hensyn, når virksomheder vil udvide eller flytte til kommunen.

Ja Erik, det vidste jeg også godt - men det er proportionerne, der er på gale veje.
Det gælder kommuner, regioner og selvfølgelig "folkestyret", så alle reformer, effektivitetsstramninger og nedskæringer gælder nu borgerne, som samtidig får at vide, at det gælder "velfærdsstaten"...

Dertil forsøget på at blive midtpunktet i et "erhvervsparadis" for medicinal- og digitaliseringsvæksten som foregangsland - og derfor skal vi protestere og modgå selv mindre forsøg på at flytte grænserne for natur og industri.