Interview
Læsetid: 4 min.

Foie gras-feministerne vil have champagne til alle

Muneeza Rosendahl, talskvinde for partiet Feministisk Initiativ, er vild med grønkål og har som sit motto, at champagne bør være for alle
Moderne Tider
21. oktober 2017

– Hvor venstreorienteret er du på en skala fra 1-10?

»Socioøkonomisk er jeg nok en otter, men i Feministisk Initiativ kan vi godt lide at sige, at vi er pink. Opererer vi på menneskerettighedsskalaen, ligger vi på en solid 10’er i modsætning til nationalisterne.«

– Fra 1-10 hvor madglad er du?

»En 10’er. Jeg elsker al mad og drikke. Det eneste, jeg kæmper med, er gedeost, men den kamp skal jeg nok også få vundet en dag.«

– Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»Det må være min daglige frokost, der står på rå grønkål, peberfrugt, bønner og en sjat olivenolie. Jeg sværger til grønkål og er glad for, at vi nu går efteråret i møde, så der er nogle flere varianter i supermarkedet. Det gør godt for krop, sjæl og mave og er lige til at gå til.«

– Hvad finder man altid i dit køkken?

»Grønkål, vin, græsk olivenolie – og det er vigtigt med det græske: Den er ikke besk som den italienske – den lider blot under ikke at have fået samme mængde PR, men den er længder bedre. Og så kan du finde en god bunke pakistanske krydderier. Jeg er gået hen og blevet flexitar, og der kan lidt krydderi gøre underværker for grøntsagsretter.«

»Vinen kan være alle slags, men gerne med bobler: Champagne bør være for alle! En billig drue som en pinot noir eller pinot menier bliver til en god champagne. I partiet har vi primært drukket rosé, men når vi bliver valgt ind i diverse kommuner, skal der champagne på bordet.«

– Hvor ofte spiser du kød?

»Sjældnere. Hvis det bare er til mig selv, så sker det næsten aldrig. Jeg kan godt lide en god, rød bøf. Men den skal være virkelig god og med hjemmerørt bearnaise.«

– Er det bevidst fravalg af kød?

»Det kommer af, at jeg bor alene, så jeg ikke skal tage hensyn til andre. Der er en tendens til, at nogle mænd synes, at et måltid ikke er et måltid uden kød.«

– Er der noget, du skammer dig over at elske at spise?

»Nej, bestemt ikke. Mad for mig er livskvalitet. Der bliver kælet for alle sanser, det er socialt, det er passion, mad er fantastisk. Men jeg kan godt være misundelig på dem, der påstår, at de glemmer måltider og aldrig er sultne. Så kunne jeg stabilisere min dårlige samvittighed over at falde i chips-skålen – med dip.«

– Hvad er den mest højreorienterede spise, du kan komme i tanke om?

»Jeg skulle lige til at sige champagne og foie gras. Men det fede ved mad er, at det bringer folk sammen. Ja, noget er politisk ukorrekt, men jeg tror bare, at god mad rækker over politiske uenigheder.«

– Hvordan har du selv med at spise foie gras?

»Åh ha. Det politiske korrekte svar er, at vi ikke skal spise det. Men det smager jo fantastisk. Det er dybt dobbeltmoralsk, og jeg spiser det heller ikke hver dag, men der kommer altså en blok med hjem, når jeg har været i Frankrig.«

– Hvad er det bedste, venstrefløjen har tilført den danske madkultur?

»Jeg er glad for mange af de dér klassiske venstrefløjsstereotyper: tofu og sådan. Jeg har for nylig lært tempeh (et soyaprodukt med indonesisk oprindelse, red.) at kende.

– Og hvad er det værste?

»Socialdemokratiet – hvis man stadig kan kalde dem venstreorienterede – og deres kåring af Danmarks nationalret. Jeg elsker også stegt flæsk, men det bliver bare så ekskluderende og begrænsende. Jeg ser mad som noget inkluderende, og hvis du vælger stegt flæsk, er du pr. definition ekskluderende over for rigtig mange mennesker, der ikke spiser svinekød. Og den gruppe tæller altså også mange etniske danskere, der ikke spiser svin af sundhedsmæssige årsager. Og de mange gamle mennesker, der ikke kan spise flæsk, fordi de er bange for at knække tænderne.«

Livretten: Parmigiana di melanzane siciliana

Skær auberginen i skiver. 

Grill skiverne på en pande (gerne en grillpande, der giver striber).

Læg dem i et ovnfast fad.

Ovenpå aubergineskiven lægges en skive tomat og en skive mozarella.

Krydr med salt, oregano, parmesan og basilikum.

Indstil ovnen til 200 grader.

Når osten er smeltet, er retten færdig.

Joachim Sperling: Jeg stemmer hellere på en gris end på Feministisk Initiativ

»Jeg har ikke noget i mod, at nogen kæmper for kvinder og minoriteters rettigheder, men jeg synes bare ikke, at feministernes synspunkter repræsenterer noget presserende politisk problem. Det er et luksusparti med luksusholdninger, og man behøver blot at se til Sverige for at få bekræftet sine værste fordomme.«

»Jeg ville have troet, at Muneeza Rosendahl, som talsperson for Feministisk Initiativ havde mere hippieagtige madvaner. Men nej. Hun spiser da både rød bøf og foie gras, og så drikker hun champagne. Hendes madvaner peger i alle retninger, og derfor kommer det ikke bag på mig, at hun også får med, at hun er flexitar. Hvad er nu det for noget?«

»Til sidst skal Socialdemokratiet have et fur for, at Danmarks nationalret blev stegt flæsk. Der var der sådan set 26.000 danskere, der stemte om, og at grisen vandt skyldes, at vi har spist den her i landet gennem generationer. Jeg ærgrer mig over, at Dansk Folkeparti har gjort grisen til en politisk kampplads, for derved kan sådan nogle som Feministisk Initiativ skandalisere det stakkels dyr, og det har det ikke fortjent. Jeg stemmer hellere på en gris end på Feministisk Initiativ!«

Joachim Sperling er cand.polit., madøre og højreorienteret socialdemokrat. Han vurderer hver uge den røde livret.

Serie

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her