Analyse
Læsetid: 2 min.

Gør som The Rolling Stones: Bliv ved, når legen er god

The Rolling Stones nægter at lade være med at spille, og deri ligger energien, som modbeviser tesen om, at det altid er bedst at gå af, mens man er på toppen.

The Rolling Stones nægter at lade være med at spille, og deri ligger energien, som modbeviser tesen om, at det altid er bedst at gå af, mens man er på toppen.

Per Lange / Ritzau Scanpix

Moderne Tider
7. oktober 2017

The Rolling Stones bliver ved. Og ved og ved. Tirsdag var 25. gang, bandet spillede i Danmark, og med dem følger en fast diskussion om, hvorvidt de er blevet for gamle. Det er mænd i bedstefaralderen, siger vi – selv om de i virkeligheden snart er i oldefaralderen – som står der og ter sig som 20-årige. Mick Jagger spræller på sin karakteristiske måde, og Keith Richards har bundet et farvet bånd om panden. Ronnie Wood ligner en, der kan falde om når som helst.

Seancen på billedet kan sagtens fremlægges som ynkelig. Suppleret af fortællingen om, at de sange, som publikum er kommet for at høre – dem, som sætter gang i Telia Parken sådan en tirsdag i oktober, og som Stones derfor spiller mange af – alle er fra bandets storhedstid, som ligger 40-50 år tilbage.

Man skal stoppe, mens legen er god, har vi lært. Man skal lade være med at tage »en sidste øl« klokken fem om morgenen og et sidste år i hollandsk fodbold. Man risikerer at sætte alt det gode, man har opnået, over styr.

Men hvorfor egentlig denne frygt for at kikse? For at man ikke længere kan helt det samme, som man kunne i går? Hvorfor rynker vi på næsen, når nogen bliver ved?

The Rolling Stones nægter at lade være med at spille, og deri ligger energien, som modbeviser tesen om, at det altid er bedst at gå af, mens man er på toppen. De nægter at lade sig skubbe af scenen. De nægter at se sig selv som de afdankede rockstjerner, som de i svage øjeblikke godt kan ligne.

Keith Richards kan rent faktisk binde sådan et grimt bånd om panden, døje lidt med gigtfingrene, og alligevel få knap 46.000 danskere til at synge med på et nummer, som han var med til at skrive for 45 år siden.

Det er man i virkeligheden nødt til at betragte som en frigørelse: Ja, det er muligt at blive ved! Det hele behøver ikke at slutte til planlagt tid. Og det er præcis det, The Rolling Stones påminder alle de mange danskere i forskellig (men overvejende høj) alder, som tirsdag var i Parken.

Hvis det stadig er sjovt, så bare bliv ved. Og ved og ved.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her