Læsetid: 15 min.

’Landmændene ved godt, at rumænske arbejdere er bedre end danske’

’Arbejdskraftens fri bevægelighed’ i EU har fundamentalt ændret dansk landbrug. Få steder har Schengen-samarbejdet haft så åbenlyse, konkrete konsekvenser som landbruget, hvor en ud af tre ansatte er fra udlandet – stort set alle fra Østeuropa. ’Vi bliver så længe, I har brug for os,’ siger de rumænske arbejdere i en vestjysk svinestald
Rumænske Ramona Leonte arbejder på svinebruget Vestergaard uden for landsbyen Tim, der ligger 15 kilometer nord for Ringkøbing. Hun er ansvarlig for at inseminere søerne.

Rumænske Ramona Leonte arbejder på svinebruget Vestergaard uden for landsbyen Tim, der ligger 15 kilometer nord for Ringkøbing. Hun er ansvarlig for at inseminere søerne.

Sille Veilmark

7. oktober 2017

Det ligner et parcelhuskvarter for pattegrise. Til hver af de små metalhuse hører et lille stykke græs indkranset af et elektrisk hegn. Et til hver af de 350 kilo tunge avlssøer og deres smågrise.

Med fråde dryppende fra mundvigen stiller en af søerne sig klar, da Oana Pantescu nærmer sig fodertruget. Uden at kigge ned på den store gris serverer hun dagens morgenmad, inden hun går hen til metalhuset og bøjer sig forover for at kigge ind. Soen er nedkommet med 21 unger dagen forinden.  

»Det er alt for mange,« siger Oana Pantescu på grovkornet engelsk, mens hun begynder at løfte smågrise op fra det halmdækkede gulv og ned i en sort spand. 

»En so har kun 14 patter, så det er slet ikke muligt for den at give næring til så mange unger. Jeg flytter dem over til en anden gris, der har for få smågrise og ledige patter,« siger hun og går tilbage mod den røde Massey Ferguson-traktor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Michael Friis
 • Sidsel Jespersen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • ingemaje lange
 • Ruth Gjesing
 • Anker Nielsen
 • Katrine Damm
 • Torben Lindegaard
 • Eva Schwanenflügel
Michael Friis, Sidsel Jespersen, Bjarne Bisgaard Jensen, ingemaje lange, Ruth Gjesing, Anker Nielsen, Katrine Damm, Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Neiiendam

Dette er faktisk en god historie, bortset fra nogle grundpræmisser jeg vil kommentere på senere.

Det ér en god historie for eksempelvis Rumænere med en tilsyneladende god arbejdsmoral. Flot at de her omtalte landbrugsarbejdere, har det godt hos en sympatisk chef og bor så anstændigt at ægtepar og deres børn, i en eller anden form kan integrere sig i det danske samfund, med skolegang, skattebetaling og indkøb i danske butikker. Umiddelbart får det mig til at trække en parallel til de Polske roearbejdere, fra begyndelsen af det forrige århundrede, der også arbejdede i dansk landbrug og som blev integreret i danmark, hvilket mange polske efternavne herhjemme vidner om.

Der hvor filmer knækker for mig er at Dansk Landbrug igen og igen beviser at de lever i et parallelsamfund, ift. til det almindelige danske samfund. Landbruget kan uhindret underbetale deres arbejdskraft, de kan uden at nogen kommer efter dem, sende pesticider ud i naturen og drikkevandet, de kan praktisere et ubegribeligt dårligt dyrevelfærd, samt sende medicinpåvirket kød ud i køledisken. Deres parallelsamfund er lige så udtalt som Mafiaens i USA, og som banderne i Danmark - forskellen er blot at banderne officielt efterstræbes af myndighederne. Der ér lovgivet om arbejdskraft og aflønning. Men en stærk lobbyisme og bred politisk velvilje, får landbruget til at sige: "Vi kan gøre hvad vi vil. Vi kan tilbyde vor arbejdskraft hvilke forhold som passer os. Og vi kan aflønne ligeledes som det passer os. For vi udsættes ikke for sanktioner. Når vores fagorganisation beder os om det, så går vi ud med historier om at danskere ikke vil arbejde i landbruget".

Når danske Borgere køber svinekød i butikkerne, står der ingen steder, at kødet er produceret med hjælp fra importeret arbejdskraft der aflønnes til måske 60-80,- kr. i timen. Jeg føler mig som hæler uden at kunne gøre noget væsentligt ved det - udover at jeg er så priviligeret at kunne købe meget direkte ved stalddøren - og hæleren er i juridisk forstand, ligeså stor en lovbryder som stjæleren.

Neoliberalismen og -kapitalismen stortrives bedre og bedre i Danmark, og jeg får ikke lovgivningens reelle hjælp til at rejse mit bolværk imod det.

Sidsel Jespersen, Lars Riber , Mona Blenstrup, John S. Hansen, Søren Bro, Allan Stampe Kristiansen, Morten Pedersen, Peter Hansen, Per Torbensen, Kjeld Hansen, Troels Brøgger, Lise Lotte Rahbek, Torben Skov, Helene Kristensen, Elisabeth Andersen, Vibeke Hansen, Ruth Gjesing, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, David Breuer, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Faktisk så ser det ud til at der bliver givet en rimelig god løn 21.400 er langt over mindste lønnen der på omkring 12-13.000 svarende til omkring 110-120 kroner i timen. Der mangler et samlet timetal for at man kan beregne den reelle timeløn. men det er altså næsten det dobbelte af en førtidspension for ligesom at sætte det i perspektiv ;-)

Så hvis man er forarget over underbetalingen, så bør man på niveauet for kontanthjælp, syge og arbejdsløsheds dagpenge, førtidspension og folkepension, for der igen af grupperne der er i nærheden af det beløb ;-)

Ellers havde de nok ikke stillet op til interview ;-)

Jeg vil råde ham til at skifte til en rigtig fagforening, i stedet for krifa der er et forsikringsselskab med dårlig dækning ;-)

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Lars F. Jensen

Nu er normallønnen i landbruget nærmere 130-140 kr/h + arbejdgivers pensionsbidrag.
Det svarer til omkring 18-19.000 + pension.
Men de godt 2100 ligner fortsat ikke en særlig dårlig løn og slet ikke en 'social dumping' løn

Skal lige bemærke, at en førtidspension for en enlig pt 18.400 kr/md, hvoraf der ikke skal betales 8% AMB. Det svarer til en løn på 20.000 kr/md. Det er bedre end de laveste satser i overenskomsterne.

Folkepensionen er lavere og andre indtægter modregnes så kraftigt, at ældrecheck og andre indtægter efektivt beskattes højere end med topskat.

Lars :)

PS! Er meget enig i at bruge en rigtig (3F) fagforening.
https://www.3f.dk/fagforening/fag/landarbejder-(groen)/3f-og-gls-a--jordbrug

Lars F. Jensen

Arbejdskraftens fri bevægelse har inter - jeg gentager INTET - med Schengen-samarbejdet at gøre.

Schengen-samarbejdet omhandler retten til frit at rejse ind i landene, der er medlem af Schengen og blive der i indtil 90 dage. Kald det et automatisk pas/visum.
Rumænien og andre nyere EU medlemmer er IKKE medlem af Schengen, medens ikke-EU landene Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein er medlem.

Retten til at arbejde i andre EU lande er knyttet til EU's indre marked. Det omfatter fri bevægelse
af varer, services, kapital og arbejdskraft (mennesker der har arbejde + studerende og pensionister).
Reglerne for arbejdskraftens fri bevægelighed omfatter også Norge, Island og Schweiz, medens Liechtenstein pga. sin ganske ringe størrelse (ppl ca 37.000) ikke skal bosætte udefra kommende.

Lars :)

Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Står der nogen steder at de computere indlæggene er skrevet på er fremstillet for en timeløn på 20 kr i Kina, at lageret i i Tyskland betaler 50 kr. i timen, at chaufføren der transporterer varen til DK er en bulgarer der arbejder 18 timer i døgnet, sover i lastbilen og har en gnst. indtægt på en 50'er i timen, mens den sidste del af transporten ordnes af en varevogn , hvor halvdelen af fragten er sort og chaufføren illegal ? Eller hvad ? Hvad er udledningen af CO2 i denne sammenhæng, de store anlæg der nu skal opføres i DK er alle debatindlægsaktivister jo også med til at bruge energi , eller hvad ? Og jo forgiftningen af afgrøder og drikkevand skal stoppes. Detbliver det ikke ved at man køber ved stalddøren, hvor varer vel kan være lige så forgiftede som i Brugsen, men ved at prisen på varerne bliver sat kraftigt op, når forgiftningen forbydes. Da jeg fik lavet mit og tre naboers raftehegn med regning og moms, så spurgte jeg ikke hvad arbejderne fik i løn. Spørger vi kassedamen hvad hun får? Spørger vi i indvandrerkiosken, hvor varerne kommer fra eller om de der altid står i grønthandlerbutikkerne om de får løn eller arbejder gæld af ?
For min skyld kan man nedlægge samtlige landbrug i DK, men hvis nogen tror at varerne bliver renere af den grund så er man da vist naiv.

Pia Colère Lenau

Jeg hæfter mig ved at det er hos en økologisk landmand disse søde mennesker arbejder og får en god løn og arbejdsvilkår og hvor er artiklen bare god at læse. Jeg mistænker de konventionelle landmænd i at underbetale.. det gør jeg altså- det nævnes der intet om! Og jeg er enig- 3F - ikke Krifa.. nogle utrolige dejlige rumænske kvinder der bli'r interviewet og ja vi bli'r kloge af at læse denne artikel. Tak for det.

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Det ville være dejligt med en kritisk gennemgang at landbruget. Snart er det hele godt, og snart er der problemer bag hver jordbærplante. Ros til de landmænd, der er ordentlige mennesker og skovlen under de banditter, der udnytter andre menneskers nød.

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Hvorfor så stort et fokus på timelønnen? Hvad med arbejdsbyrden? "...rumænske arbejdere er bedre end danske."...well, de er mere desperate, lader sig nemmere udnytte, er mere tilbøjelige til at gå på kompromis med deres helbred, lade sig undertrykke, risikere livet, osv. Det er min erfaring, at danske arbejdsgivere generelt vil have slaver. Rumænerne er desperate nok tiil at lade sig udnytte som sådan. Derfor presser de danskerne til det samme. Stakkels danskere. Og kan vi SÅ se at få lukket de grænser!

John S. Hansen, Søren Bro og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Peter Nielsen. Nu er danske arbejdsgivere som helhed ikke onde slaveejere. Al respekt for de danskere, der skulle arbejde i lavindomstolene erhverv som fødevare og hotel branchen, men de tilhøre de på mange måder svagest funderede i samfundet. Dem med færrest ekstra resourcer, og med problemer på arbejdsmarkedet generelt.
De østeuropæere, der kommer her til er til gengæld stærke og motiverede personer, og de ville opvokset i DK, have haft gode muligheder for en længerevarende faglig uddannelse.
De svageste danskere er restgruppen. Dem jeg tilhørte i gymnastik i folkeskolen, hvor jeg dog ikke var den sidste, men altid kun den næstsidste, der blev valgt til et hold. Og selv om en barmhjertig lærer satte holdet, var jeg håbløst ubrugelig med en bold.
Det er restgruppens evige problem. De kan af vidt forskellige grunde ikke leve op til de krav, samfundet stiller til dem.
Rumænerne, der kommer til Danmark, tilhører ikke restgruppen.
Og fjern så de tåbelig anbragte grænsevagter, og lad os rejse frit i EU.

Jens Winther, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Artiklen kommer noget bag på mig. Det er nemlig kun et par dage siden, at det regionale TV2 Nord, havde et indslag om landmænd, der i stigende grad foretrækker danske landbrugsmedhjælpere. Der blev sagt, at kultur og sprog var en barriere, i forhold til østeuropæerne, og at man derfor så en tendens til at andelen af danskere var stigende.

https://www.tv2nord.dk/nyheder/03-10-2017/1930/landbrug-mangler-folk?aut...

Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Interessant Erik Jensen. Det anede mig, at alt det her drejer sig om at vinkle stoffet.
Samtidig får man drejet opmærksomheden bort fra industrilandbrugets egentlige problemer.
Forurening, misbrug af gifte og medicin og ødelæggelse af biodeversiteten.

John S. Hansen

Uanset om vi taler landbrug, industri eller andre fag/brancher, så svækker det Danske arbejdstageres position, i forhold til forhandling af løn og arbejdsvilkår mm, når vi har en tilgang af arbejdskraft fra udlandet(selvfølgelig derfor det neoliberalistiske EU har indført arbejdskraftens frie bevægelighed).

Derfor et det uomtvisteligt, at en begrænsning af tilstrømningen udefra vil være en fordel for den "almindelige" Danske lønmodtager.

Har desværre ikke haft adgang til den konkrete artikel - men er vidende om, at der i vidt omfang udnyttes udnyttelig (svagt positioneret) arbejdskraft i alle brancher i bunden af arbejdsmarkedets fødekæde.
Det rammer alle som ikke "sidder på flæsket" med denne nedafgående spiral!!

Jan Weber Fritsbøger

lars f jensen, jeg ved ikke hvor du har læst at en førtidspension er 18-19000 ikke engang hvis man medregner boligtilskud kommer den i nærheden, men du kender måske en førtidspensionist, som bor vildt dyrt og får en mindre formue i boligtilskud, selve pensionen for en enlig er på knap 15000 før skat hvilket medfører en udbetalt pension på lidt over 12000 afhængig af hvad man betaler i skat, et niveau som er ok hvis man ikke har gæld af betydning eller har bil, men for nogle kan det godt være vanskeligt at få økonomien til at hænge sammen, især hvis man har en ejerbolig som ikke er betalt.

Pia Colère Lenau, Trond Meiring og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Pia Colère Lenau

Erik Jensen TV2Nord? Mere troværdig end den mindst ringe ? Hvis du har mere tillid til TV medierne er der noget rav rislende galt med din samfunds opfattelse.