Klumme
Læsetid: 3 min.

De nye dommere i Bagedysten når ikke de gamle til sokkeholderne. Til gengæld er kagerne atter i centrum

Første afsnit i dette års sæson af Den store bagedyst er netop blevet sendt. Og selv om alle lige nu mest har lyst til at lovprise 59-årige Rosa fra Glyngøre, er vi nødt til at tale om noget andet: de nye dommere. Holder de, eller falder de helt igennem?
Første afsnit i dette års sæson af Den store bagedyst er netop blevet sendt. Og selv om alle lige nu mest har lyst til at lovprise 59-årige Rosa fra Glyngøre, er vi nødt til at tale om noget andet: de nye dommere. Holder de, eller falder de helt igennem?

iBureauet

Moderne Tider
7. oktober 2017

Nej tak!

DR skød sig selv i foden, da de lod Mette Blomsterberg forlade Den store bagedyst til fordel for det konkurrerende program Sukkertoppen på TV 2. At DR så ovenikøbet stoppede samarbejdet med Jan Friis-Mikkelsen og i stedet valgte at hive to helt nye – og for danskerne fuldstændigt ukendte dommere ind – gjorde det kun værre.

At Den store bagedyst er blevet et kultagtigt tv-fænomen, er alene de gamle dommeres fortjeneste. Var det ikke for dem, havde programmet aldrig trukket overskrifter i både Jyllands-Posten og Politiken eller fået hele Danmark til at diskutere, hvad der skal til, for at man kan kalde en kage ’homo’.

Selv folk, der ikke interesserede sig synderligt for bagværk, sneg sig til at se Bagedysten – bare så de kunne høre Jan Friis-Mikkelsen stønne af fryd, når kagerne smagte ham. Eller så de kunne tale med på konspirationen om, at Mette Blomsterberg i virkeligheden lider af en mild form for Tourettes Syndrom, som gør, at alle de lumre sætninger bare vælter ud.

Efter blot ét afsnit af den nye sæson står det klart, at de nye dommere ikke når de gamle til sokkeholderne. Som seer gør det direkte ondt at være vidne til, at ingen fniser, når der bliver sagt »den føles tør, men ser fugtig ud«.

Derudover udgør Markus Grigo og Katrine Foged Thomsen en uligevægtig dommerduo. I programmets intro lægges der op til, at hun er den blide, og han er den hårde. I virkeligheden er Markus Grigo det hele. Det er ham, der slår hårdt ned på forkert afbagning og konsistens. Men det er også ham, der krammer deltageren Andrea, da hun imponerer med sin creme bestående af halvt flødeskum, halvt italiensk marengs.

Markus Grigo er både good cop og bad cop. Det efterlader Katrine Foged Thomsen som den vattede dommer, der bliver trynet og trumfet. Den slags dårlige makkerpar gider ingen se på, så Nej-hatten vil fra nu af hellere se Sukkertoppen på TV 2.

Dér griner man trods alt, når nogen siger »superflot sprøjteteknik«.

Ja tak!

Endelig er fokus tilbage på kagerne! Efter fem sæsoner, som til sidst mest handlede om, hvor mange lumre bemærkninger Mette Blomsterberg kunne fyre af, er håndværket atter i centrum. Fra det øjeblik de nye dommere, Markus Grigo og Katrine Foged Thomsen, trådte ind i bagedystteltet iført matchende noble – og anonyme – skjorter, signalerede de: Det er ikke os, det handler om.

Mette Blomsterberg og Jan Friis-Mikkelsen var et glimrende makkerpar. Desværre var de så gode til at være på skærmen, at de stjal al opmærksomheden. Chokolade uden knæk, macarons uden fødder og en creme, der var skilt – alt det kunne gå Mette Blomsterbergs næse forbi, fordi hun var ved at underholde seerne med en lummer bemærkning om ligheden mellem en kage og en penis.

De to nye dommere stjæler ikke billedet. Samtidig er de yderst kompetente at høre på. Markus Grigo, som er tysker, er dødcharmerende, når han taler om »ordnung muss sein« og faren ved, at Rosas creme ikke kommer op at koge, før hun smider den på køl.

Ligeledes er dommer Katrine Foged Thomsen en mester til at optegne dramaet. Da deltageren Anam står og bakser med sin mørke chokolade, som ikke vil temperere, kigger Katrine Foged Thomsen direkte ind i kameraet og skærer en grimasse som for at vise: Jeg er oprigtigt bekymret for den chokolade.

DR er et public service-organ, og selv om Den store bagedyst bestemt også er et underholdningsprogram, må man ikke negligere, at det har læring for øje. De gamle dommere havde kørt programmet ud på et sidespor, hvor man til sidst højst kunne lære en omgang plat onkelhumor. De nye dommere bringer drømmen om, at der gemmer sig en mesterbager i os alle, tilbage.

Serie

Ja-hatten og nej-hatten

Dit værktøj til at udfordre instinktive holdninger. På Moderne Tider tager vi begge hatte på.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Markus Grigo er sig selv en kage, i bedste Kennedy-tradition, hvis I forstår, hvad jeg mener.

Henrik Petersen

Er der ikke mere relevante emner at skrive om?

Flemming Berger, Morten Larsen, Jens Winther, Bjarne Bisgaard Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Jeg ser frem til første afsnit af den store snagedyst og er spændt på hvem der skal være dommere.