Interview
Læsetid: 4 min.

Tommy Petersen: ’Jeg er sådan en progressiv type’

’Jeg sætter pris på, at pressen fungerer som vagthund. Det er nødvendigt for samfundet, at pressen tager fløjlshandskerne af, også over for politikerne,’ siger Tommy Petersen, der er Anna Mee Allerslevs konstituerede afløser som borgmester og leder af De Radikale i København
»Jeg beundrer Manu Sareen meget. Han var en markant stemme, dengang min politiske bevidsthed blev formet. Jeg ser ham stadig som en stor forkæmper for minoriteters rettigheder og deres plads i samfundet.«

»Jeg beundrer Manu Sareen meget. Han var en markant stemme, dengang min politiske bevidsthed blev formet. Jeg ser ham stadig som en stor forkæmper for minoriteters rettigheder og deres plads i samfundet.«

Daniel Hjorth

Moderne Tider
28. oktober 2017

– Nå, hvor i Jylland er du så fra?

»Jeg er født i Sydhavnen og vokset op i Valby, så jeg er faktisk indfødt.«

– Hvad er dine politiske mærkesager?

»Det er først og fremmest at skabe en mere rummelig by, hvor alle føler sig velkomne. Hvor alle er i stand til at være den, de er. Derudover skal vi have knækket den negative sociale arv, og så skal vi have en visionær, grøn byudvikling, der sikrer den liveability, som København er berømt for i hele verden.«

– Hvad er det største problem i København?

»Det er, når folk ikke kan gå i fred på gaden, fordi de stikker lidt ud fra normen. Det kan både være kvinder med tørklæde, transpersoner, homoseksuelle, overvægtige kvinder eller nogle helt andre grupper. Generelt skal vi have højere til loftet i København.«

– Hvad lærte du af at lave udviklingsarbejde i Afghanistan?

»Jeg fik konstant dårlig mave af maden, så jeg lærte, at man skal passe på, når man prutter ... Spøg til side, så lærte jeg, at fri og lige adgang til uddannelse er fuldstændig afgørende for et samfunds udvikling.«

– Hvordan drikker du din kaffe?

»Stærk, med en lille smule mælk. Det er altså ikke en latte.«

– I dag er det jo nærmest mere provokerende at være radikal end DF’er – hvorfor synes folk, at De Radikale er så irriterende?

»Fordi vi altid har ret.«

– Hvorfor gik du ind i politik?

»Jeg har meget svært ved bare at se til, hvis der sker ting i samfundet, jeg oplever som uretfærdige. Jeg synes, diskrimination er uretfærdigt, jeg synes negativ social arv er uretfærdigt, og jeg synes, det er uretfærdigt, når alle ikke har de samme rettigheder. Det vil jeg gerne gøre noget ved.«

– Hvad er De Radikales største udfordring, efter at Anna Mee Allerslev har trukket sig?

»Det er, at der kun er få uger til valget, og der er ikke længere et stort politisk navn ud for liste B på stemmesedlen. Det betyder, at vi andre har travlt med at profilere os over for vælgerne.«

– Hvad har du lært af Anna Mee Allerslev-sagen?

»Den har bekræftet mig i, at vi politikere skal være helt vanvittigt påpasselige og tænke godt over, hvordan vi gebærder os.«

– Er Anna Mee Allerslev blevet behandlet urimeligt af pressen?

»Det vil jeg lade op til den enkelte at vurdere. Jeg sætter enormt stor pris på graverjournalistik. Jeg sætter pris på, at pressen fungerer som vagthund. Det er nødvendigt for samfundet, at pressen tager fløjlshandskerne af, også over for politikerne.«

– Hvad kommer BT til at finde, når de går i gang med at grave efter historier om dig?

»Det spørgsmål har jeg bestemt også stillet mig selv. De seneste dage har jeg tænkt: Gud, hvem har jeg nu snakket med? Men jeg synes, jeg passer på, så jeg går ud fra, at der ikke er noget at komme efter.«

– Som kommunalpolitiker har du blandt andet markeret dig ved at kæmpe for, at man også fremover skal kunne bade nøgen ved badeanstalten Helgoland på Amager. Hvorfor var det vigtigt?

»Det er, fordi jeg er en sådan progressiv type, der kæmper imod nypuritanismen, hvor man seksualiserer den nøgne krop i ekstrem grad. Det er en vigtig bastion for det danske frisind.«

– Hvad er det væsentligste, du har opnået i din tid på Rådhuset?

»Jeg har lagt stemme til mange ting, som vi har været mange politikere, der har arbejdet for. Noget, som jeg personligt har drevet frem, er kampen for at beskytte byens store, flotte, gamle træer. Det betyder, at København nu har en træpolitik. Og så er jeg gået forrest i udarbejdelsen af en LGBT+-politik. Det er en handlingsplan for, hvordan vi forbedrer levevilkårene for homoseksuelle og transpersoner. Vi ved, at mennesker i disse grupper generelt har dårligere psykisk helbred end resten af samfundet. Særligt de unge, og det skærer mig helt ind i hjertet.«

– Hvilken historisk radikal politiker beundrer du mest og hvorfor?

»Jeg beundrer Manu Sareen meget. Han var en markant stemme, dengang min politiske bevidsthed blev formet. Jeg ser ham stadig som en stor forkæmper for minoriteters rettigheder og deres plads i samfundet.«

– Hvad synes du om sagen på Amager Fælled?

»Jeg var den første politiker på Rådhuset, der offentligt sagde, at jeg ville have byggeriet standset. Det fik jeg mange tæsk for. Både af folk i mit eget parti, af Socialdemokratiet og de blå partier. Og jeg tog tæskene alene, indtil SF støttede os et halvt år efter. Jeg kunne næsten ikke få armene ned.«

– Håber du, at København får et såkaldt ’grønt flertal’ bestående af De Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten?

»Ja, jeg håber, der kommer et flertal på rådhuset, der er langt mere fokuseret på den grønne dagsorden. Det var en hård kamp at få gennemført træpolitikken. Men vi peger på Frank Jensen (S) som overborgmester. Jeg har svært ved at forestille mig en by, hvor en fra Enhedslisten udstikker de store linjer.«

– Hvad er dit forhold til frysemad?

»Det spiser jeg aldrig.«

– Game of Thrones eller Sex and the City?

»Helt klart ’Sex and the City’.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her