Læsetid: 17 min.

Med bølgeenergi vil Ruth Bloom redde verden – og bevise, at hendes afdøde mand var genial

Rundt om i Danmark mener flere bølgeenergivirksomheder at have svaret på, hvordan vi skal høste havets vedvarende energi. Nogle er drevet af at knække koden, andre af at tjene penge. Og så er der Ruth Bloom, der gerne vil redde verden – og undervejs bevise, at hendes afdøde mand var genial
Ruth Bloom har gennem 12 år arbejdet på sit bølgeenergianlæg Crestwing – opfundet af hendes afdøde mand Henning Pilgaard. Nu er det hende, der er direktør og ansvarlig for at skaffe de millioner, der mangler for at få anlægget til søs.

Ruth Bloom har gennem 12 år arbejdet på sit bølgeenergianlæg Crestwing – opfundet af hendes afdøde mand Henning Pilgaard. Nu er det hende, der er direktør og ansvarlig for at skaffe de millioner, der mangler for at få anlægget til søs.

Cathrine Ertmann

11. november 2017

På havnen i Sæby trækker blæsten hen over butikken Fiskegrej & fritid, forbi to lystbåde trukket op på land, rammer et par hundeluftere og suser videre ud over havet.

»Det blæser altid i Nordjylland,« konstaterer Ruth Bloom, direktør i bølgeenergivirksomheden Crestwing, da hun krydser havnen.

Det grå hav slår ind mod molestenene med bløde bølgesprøjt – ingenting i forhold til søgangen længere ude i Kattegat, for slet ikke at tale om Nordsøen eller Atlanterhavet. Derude, hvor Ruth Bloom drømmer om, at hendes bølgeanlæg en dag kommer til at ligge og høste ren energi.

»Jorden har virkelig brug for bølgeenergi, hvis vi skal have omstillingen væk fra fossilt brændsel, stoppe klimaforandringerne og skabe beskæftigelse inden for det grønne område,« siger hun.

»Ingen har fundet nøglen endnu, men jeg mener selvfølgelig, at løsningen ligger lige her.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben Bruhn Andersen
 • Erik Karlsen
 • Flemming Berger
 • Leo Nygaard
 • Randi Christiansen
 • Bruger 264775
 • Ervin Lazar
 • Eva Schwanenflügel
Torben Bruhn Andersen, Erik Karlsen, Flemming Berger, Leo Nygaard, Randi Christiansen, Bruger 264775, Ervin Lazar og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Henrik Pontoppidans Lykke-Per havde i romanen af samme navn i 1898 en idé om, at jernbøjer skal »ligge og vugge derude i Brændingen og malke dem for deres Kraftindhold.

Javist, han havde også en ide om at skabe en havn, der kunne binde Vestjylland sammen med England. Den blev dog til noget: Esbjerg.

Pontoppidans tanker flugtede tidens kunst og tro på fremtiden, fx. verdensudstillingen i Paris, hvor Eiffeltårnet blev præsenteret, For kunstnere i perioden 'La Belle Époque' lå fremtiden lys og åben, men desværre kom Første Verdenskrig imellem.

Udviklingen af vedvarende energi blev også sat tilbage af Anden Verdenskrig.
Først efter ungdomsoprøret kom det igang.
Tak til det.

Flemming Berger, Randi Christiansen, Ervin Lazar, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Man kunne ombygge olieplatformene til platforme for bølgeenergi.
I Holland findes stor pumper, som flytter vand. Måske tænke omvendt - lade vandbevægelsen flytte pumpen. Monteres under platformene, hvis vægt udgør kontraenergien - om nødvendigt suppleret med forankring i havbunden. Blæsten flytter som bekendt vandet op og ned.
Bare en tanke - med hilsen til Ruth Bloom !

Søren Kristensen

Man kunne også lave et rør, et meget stort rør, med en stationær beliggenhed under vand, evt. koblet sammen med en boreplatform. hvorefter man kan kontrollere og udnytte alt hvad der foregår i røret. Herunder samle energi fra vandmasser der flytter sig gennem eller frem og tilbage i røret. Også bare en tanke, et skud fra hoften.