Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Shit! Jeg er blevet testet Liste Å-positiv!

11. november 2017

Københavneren, 28 år

Det var lidt af et chok at tage tv2.dk’s kommunalvalgstest: Jeg er åbenbart 91 procent enig med en Helena Udsen fra Alternativet. Dem holder jeg ellers pænt afstand til.

Ved valget i 15 lod jeg mine venner om at blive flexitarer og alternativister og holdt mig til mine kedelige folkesocialister. Liste Å er efter mine begreber en modedille, og deres selvlysende valgplakater med deres nyreligiøse ord ’Håb’ giver mig myrekryb.

Men testen har bragt mig i tvivl. Bør jeg give dem en chance, og kan jeg overhovedet være socialist og samtidig stemme Å?

Svar I:

Ja, man kan sagtens som socialist stemme på liste Å. Det er dog tvivlsomt, hvor socialistisk en handling det er.

Trods 100-året for Oktoberrevolutionen er ’socialist’ og ’socialisme’ ret flydende begreber for tiden. De kan dække alt fra noget med lidt økologi, lidt feminisme, bredere cykelstier, sparsomt kødforbrug og et skvæt fair trade-kaffe – og så til radikal kritik og kamp mod kapitalismens produktionsmåde og de relationer, den skaber mellem mennesker (se under Marx).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bo Stefan Nielsen

I min kommune er jeg iflg. samme test mest enig med en SF'er, næstmest med en alternativist (det ord! *cringe*), og i testen til Regionsrådet mest, næstmest og tredjemest enig med Kommunisterne. Tal lige om identitetskonflikt.

Bo Stefan Nielsen

Identitetskonflikt må vel iøvrigt være indbegrebet af Liste Å. Man vil på den ene side være imod vækst, imens man på den anden side ikke vil være imod kapitalismen.

Marianne Stockmarr, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Enhedslisten er meget mere alternativt end alternativet.

ingemaje lange, Ulla Søgaard, Benjamin Bach, Niels Duus Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Odin Rasmussen

Om det ene eller det andet er mest 'alternativt' kan vel være fløjtende ligegyldigt her i vores historiske situation. For min skyld kan verden blive ledt af et råd bestående af spiritister, trapezakrobater og fakirer, så længe de kan samle flertallet om en radikalt grøn og solidarisk politik, der vil bryde med kapitalismen og sikre os og kommende generationer en plads på planeten. 99% af hvad mainstream 'politik' står for lige nu er dyrebart tidsspilde.

Niels Duus Nielsen

Hvis du er af hjertet socialist, så stem Enhedslisten, hvis du er af hjertet borgerlig, så stem Alternativet. Stem under ingen omstændigheder på andre partier end de to. Sammen kan Enhedslisten og Alternativet skabe et bedre samfund for os alle, i modsætning til alle de borgerlige partier (inkl. SF og Socialdemokratiet), som blot deltager for at berige sig selv på de fattiges bekostning.

Randi Christiansen, Søs Dalgaard Jensen, ingemaje lange, Vibeke Hansen, Martin Madsen, Karsten Lundsby, Bo Stefan Nielsen, Ulla Søgaard og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Jeg frygter den dag, jeg tager en af disse tests (heldigvis en ikkebindende, uofficiel) og for alvor boner ud med et parti/en kandidat, jeg virkelig ikke ønsker at associeres med. Det skete lidt den anden dag, hvor jeg tog en af disse tests og var mest enig med en eller anden fra Socialdemokratiet.

Heldigvis tog jeg testen igen og blev enig med Enhedslisten.

Randi Christiansen

At være socialist betyder ganske enkelt at være social. Er alle andre så ikke sociale? Nej ikke, hvis de ikke er socialister. Fordi så har de ikke fattet, at der ikke var nogen 'egne penge' uden det fællesskab, som man ikke kan melde sig ud af.