Brevkassen: Shit! Jeg er blevet testet Liste Å-positiv!

Moderne Tider
11. november 2017

Københavneren, 28 år

Det var lidt af et chok at tage tv2.dk’s kommunalvalgstest: Jeg er åbenbart 91 procent enig med en Helena Udsen fra Alternativet. Dem holder jeg ellers pænt afstand til.

Ved valget i 15 lod jeg mine venner om at blive flexitarer og alternativister og holdt mig til mine kedelige folkesocialister. Liste Å er efter mine begreber en modedille, og deres selvlysende valgplakater med deres nyreligiøse ord ’Håb’ giver mig myrekryb.

Men testen har bragt mig i tvivl. Bør jeg give dem en chance, og kan jeg overhovedet være socialist og samtidig stemme Å?

Svar I:

Ja, man kan sagtens som socialist stemme på liste Å. Det er dog tvivlsomt, hvor socialistisk en handling det er.

Trods 100-året for Oktoberrevolutionen er ’socialist’ og ’socialisme’ ret flydende begreber for tiden. De kan dække alt fra noget med lidt økologi, lidt feminisme, bredere cykelstier, sparsomt kødforbrug og et skvæt fair trade-kaffe – og så til radikal kritik og kamp mod kapitalismens produktionsmåde og de relationer, den skaber mellem mennesker (se under Marx).

Det udtrykker sig også i et paradoks: På den ene side har vi den største parlamentariske repræsentation til venstre for Socialdemokratiet nogensinde – på den anden side de vageste forestillinger om, hvad det kan bruges til.

Ved et københavnsk kommunalvalg er det nok mest en trossag, hvad, man mener, kan forløse paradokset.

Mit personlige fokus er meget lokalt: Jeg er siden sidste valg flyttet fra København til Frederiksberg, hvor 108 års konservativt styre står for fald. Sker det – ved mit første valg i kommunen – vil jeg ikke tøve med at lancere en helt ny politisk term: Jon Jørgensen-effekten.

— Jon Jørgensen

Svar II:

Det er helt klart mere socialistisk at stemme på et socialistisk parti end at stemme på et parti, der ikke er socialistisk. Og det er Alternativet ikke. Så det er så nemt.

Men det udelukker ikke, at du giver Alternativet en chance. I dit brev opremser du en masse eksempler på ting, du synes, er latterlige ved partiet: flexitar-begrebet, betegnelsen alternativist, selvlysende valgplakater og ordet håb. Det lyder som en gammel remse, du har liret af før, men det undrer mig, at den ikke er længere. Du når hverken at nævne mindfulness eller iværksætteri på skoleskemaet. Det siger mig, at du er kørt træt i din modstand mod Alternativet. Brug lidt tid på at dyrke partiet, om ikke andet så for at lade din aversion op.

Og find dig så i, at I har noget til fælles. Det gør dig ikke til nogen dårligere socialist.

— Lone Nikolajsen

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bo Stefan Nielsen

I min kommune er jeg iflg. samme test mest enig med en SF'er, næstmest med en alternativist (det ord! *cringe*), og i testen til Regionsrådet mest, næstmest og tredjemest enig med Kommunisterne. Tal lige om identitetskonflikt.

Bo Stefan Nielsen

Identitetskonflikt må vel iøvrigt være indbegrebet af Liste Å. Man vil på den ene side være imod vækst, imens man på den anden side ikke vil være imod kapitalismen.

Marianne Stockmarr, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Enhedslisten er meget mere alternativt end alternativet.

ingemaje lange, Ulla Søgaard, Benjamin Bach, Niels Duus Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Er der overhovedet ingen der siger : Det her kan jeg sgu godt selv.

Bo Stefan Nielsen

Odin Rasmussen

Om det ene eller det andet er mest 'alternativt' kan vel være fløjtende ligegyldigt her i vores historiske situation. For min skyld kan verden blive ledt af et råd bestående af spiritister, trapezakrobater og fakirer, så længe de kan samle flertallet om en radikalt grøn og solidarisk politik, der vil bryde med kapitalismen og sikre os og kommende generationer en plads på planeten. 99% af hvad mainstream 'politik' står for lige nu er dyrebart tidsspilde.

Niels Duus Nielsen

Hvis du er af hjertet socialist, så stem Enhedslisten, hvis du er af hjertet borgerlig, så stem Alternativet. Stem under ingen omstændigheder på andre partier end de to. Sammen kan Enhedslisten og Alternativet skabe et bedre samfund for os alle, i modsætning til alle de borgerlige partier (inkl. SF og Socialdemokratiet), som blot deltager for at berige sig selv på de fattiges bekostning.

Randi Christiansen, Søs Dalgaard Jensen, ingemaje lange, Vibeke Hansen, Martin Madsen, Karsten Lundsby, Bo Stefan Nielsen, Ulla Søgaard og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Jeg frygter den dag, jeg tager en af disse tests (heldigvis en ikkebindende, uofficiel) og for alvor boner ud med et parti/en kandidat, jeg virkelig ikke ønsker at associeres med. Det skete lidt den anden dag, hvor jeg tog en af disse tests og var mest enig med en eller anden fra Socialdemokratiet.

Heldigvis tog jeg testen igen og blev enig med Enhedslisten.

Randi Christiansen

At være socialist betyder ganske enkelt at være social. Er alle andre så ikke sociale? Nej ikke, hvis de ikke er socialister. Fordi så har de ikke fattet, at der ikke var nogen 'egne penge' uden det fællesskab, som man ikke kan melde sig ud af.