Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvad stiller jeg op med mit hårtab?

Moderne Tider
18. november 2017

Jeg er en mand i slutningen af 20’erne, og jeg står med et klassisk problem for netop dét segment: Jeg er ved at tabe håret.

Situationen er endnu ikke kritisk, men det bliver den snart. Mine tindinger bliver højere og højere, og området bag pandehåret er blevet så tyndt, at jeg snart har en lille ø af hår foran på hovedet.

Hvad skal jeg gøre? Jeg kan huske, at I skrev en artikel om hårtab for nylig. Skal jeg barbere det af, eller findes der midler på markedet, som kan bremse hårtab?

Svar I:

Jeg interviewede engang den nu afdøde, men før pilskallede uruguayanske forfatter Eduardo Galeano. Her sagde han ordene: »Hvis hår var vigtigt, ville det vokse på indersiden af hovedet,« mens han hvilede fingerspidserne mod hinanden og sendte mig et skælmsk blik med uindfriede løfter om rumba, romdrinks og revolutioner.

Det var selvfølgelig noget galopperende vrøvl – prøv logikken med f.eks. næser – men ikke desto mindre virkede det. For hår er virkelig ikke særlig vigtigt – for en hypermacho latinamerikansk kulturkritiker, vel at mærke. Det hele er attitude. Så følg dette råd: Vær altid dig selv! Medmindre du kan være en hypermacho latinamerikansk kulturkritiker. I så fald: Vær en hypermacho latinamerikansk kulturkritiker.

– Anna Von Sperling

Svar II:

Før du skrev til Information, klagede du din nød til din søster eller kæreste, og hun svarede noget a la: »Vi kvinder er altså ligeglade med, om mænd er tyndhårede. Og Bruce Willis er jo suuuper fræk som skaldet – lækker nøgen granit.«

Det kan du ikke bruge til noget. For det første er du ikke Bruce Willis. For det andet er du ikke sikker på, hun siger sandheden om den lille hår-ø på toppen af din pande.

Faktum er, at det kan føles nedtur at blive tyndhåret. Hvorfor skulle Trump, Berlusconi og resten af menneskeracen ellers smide flere milliarder om året på midler mod hårtab?

Så her er dine muligheder: 1. Køb Regaine, og sprøjt det i hovedbunden hver dag resten af dit liv. Det virker ikke for alle, men for nogen bremser det hårtabet. 2. Få dig en hårtransplantation. De koster vist mellem 35.000 og 70.000 kroner – et greb i lommen, hvis bedre selvværd er resultatet. 3. Undersøg markedet for 3D-tatoveringer i hovedbunden. 4. Køb en trimmer, og klip dit hår helt kort.

Mulighed 4 har virket for mig.

– Jon Faber

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En af mine vendere sagde:
God is good.
God is fair.
Some get brain, some get hair.

christian christensen

Alt det der med at barbere alt håret af, og at kvinder elsker skaldede mænd, for de er mere maskuline, er vist en værre skrøne. Kvinder går heller ikke op i størrelsen - påstår de. I alt fald officielt.
For det første klæder det ikke alle mænd at være pilskaldede. De kommer let til at ligne bøller. Der er et eller andet uanstændigt ved at promenere rundt med en pilskaldet isse, man kommer let til at tænke på en bar røv.
For det andet, hvorfor skulle man ikke kunne have en frisure selvom man har måne eller er tyndhåret? Hvad er der i vejen med håret i siderne? Det er de færreste mænd der taber det fuldstændigt.
Så selvom man ikke vil bruge penge på Propecia, Regaine eller Toppik (kunstige hårfibre) er der ingen grund til at fjerne hele manken, fordi man taber noget ad den.

Lise Lotte Rahbek og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

Jeg opdagede også tendens til skaldet isse og høje tændinger nærmest allerede i de sene teenage år og det udviklede sig i løbet af 20erne, og jeg brugte meget energi på dette ikke mindst mentalt. Jeg så anderledes ud end hvad mit ideal var. Nu er jeg 40 og i løbet af 30erne stabiliserede mit hårtab sig. Jeg har overvejet mange ting, men er blevet enig med mig selv om at jeg ser ud som jeg gør. Der var engang jeg gerne ville have samme frisure som John F. Kennedy.

ulrik mortensen
Maj-Britt Kent Hansen

Åh, ja - og hvilken kvinde farver snart ikke håret? Ja, jeg gør ikke, men at gå fra at have meget mørkebrunt hår til at snart halvdelen af det nu er gråt er også noget af en øjenåbner.

Vel, jeg er så langtfra længere sidst i tyverne, men som farverne og udtrykket falmer, kommer der andet til. Rynker f.eks.

Briller skal man dog ikke rynke på næsen af. De kan tilføre én noget af det udtryk, som håret skulle borge for. I visse tilfælde endog udstråling. Endelig er det i disse år ret moderne med strikhue til mænd - også indendørs.

Anders Sørensen

@Christian Engel, det klæder ganske rigtigt ikke alle mænd at være pilskaldede. Men det klæder færre at være alvorligt tyndhårede. Og igen ganske rigtigt: Ikke alle kvinder kan lide det skaldede look - men færre foretrækker en lille krans af hår fra øre til øre. Eller det lange, urimeligt tynde hår.

Noget helt andet er, at man kan gøre det til et personligt udtryk, et æstetisk statement at rocke en Svend Åge Madsen (langt tyndt) eller en Voldborg (krans). Gør man det, kan det selvfølgelig opfattes som maskulint ved det, at man signalerer, at man er skideligeglad og bare hviler i sig selv med tilhørende hårproblem.

Grethe Preisler

Kære mand i slutningen af tyverne,

Lær at leve med dit hårtab, eller gør som jeg: Køb en kam og Red Barnet.

Med moderigtig moderlig hilsen

Helle
(Danmarks første kvindelige statsminister)

Maj-Britt Kent Hansen

Ha, Grethe - og så rimer barnet på garnet, som det også kaldes nu om stunder.

Jørgen M. Mollerup

Tag det som en mand!

Michael Kongstad Nielsen

Start anlæggelse af en frisure med hentehår.
Det ser hammer godt ud - sådan lidt retro. Specielt i blæsevejr. Så slår de hentede lokker vildt rundt i luften og vidner om den pragt, der kunne have været, hvis ikke ..., men frit overlader det til beskuerens fantasi at se den maskuline mægtighed i lokkernes vildskab.
Ps.: brug ikke skægfinten, Den er for nem at gennemskue.
Skæg for sig og snot til lommetøjklædet.

Lise Lotte Rahbek

Jeg så en ganske ung mand, vel et sted først i 20'erne, for nylig med hentehår.
Jeg var rystet.
Stakkels knajt.
Ikke fordi hans hår var på retur, men fordi han angivelig troede, han kunne skjule det.

Min meget korthårede kæreste siger, at der findes mange følesanser i hovedhuden, der hvor håret er sluppet op. At dømme efter hans ageren, når jeg nusser ham på issen, er det sandt.
Hvad udad tabes, kan indad vindes.

ulrik mortensen

Christian Bale har en 'bad hair day': https://www.youtube.com/watch?v=hjDnwNoE_GA

Michael Kongstad Nielsen

For ikke længe siden var jeg arv modstander af disse brevkassescenarier, Men når der ligesom ikke er andet, og Facebook er værre, må man kaste sig over Informations pinlige breve, som en fortrøstning i mangel af bedre.

Kære, tyndhårede unge mand:
Gå ind på Google og dyrk nogle billeder af Yul Brynner, en af de mest sexede mænd, der har gået på jorden.
Da han blev tyndhåret i en tidlig alder, barberede han det hele af - og det kom han aldrig til at fortryde.
Gak hen og gør ligeså.
Alt godt til dig.

Henriette Bøhne og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

PS.: Hentehår er den visse DØD for enhver sexappeal.

Henriette Bøhne, Randi Christiansen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Her kommer Tino nok til at tale for sig selv.

Anders Vestesen

I went to Ethiopia, and it dawned on me that you can tell a starving, malnourished person because they've got a bloated belly and a bald head. And I realized that if you come through any American airport and see businessmen running through with bloated bellies and bald heads, that's malnutrition, too.
-Dick Gregory

Henriette Bøhne og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Tino Rozzo bedes endvidere, nu da navnet ikke ikke umiddelbart gør det klart for os udenforstående, fortælle os, hvorvidt vedkommende er male eller female.

Der findes faktisk en meget simpel metode for at både forhindre hårtab og genskabe måtten!
Og den er tilmed helt gratis. Men skal bare massere hovedbunden, hver dag i ca. 10 minutter. Et lille massageapparat fungererer udmærket. Der kan gå flere måneder før man kan se et resultat men hvis man har tålmodighed og gør det konsekvent så virker det.
Der findes muligvis former for hårtab hvor det ikke virker, men jeg tør vædde på at det vil hjælpe i næsten alle tilfælde.
Jeg gør det selv og har nu hår igen alle de steder som for 10 år siden allerede har været total skaldet.

Randi Christiansen

Fantastisk curt - må jeg supplere med en historie om amerikanske indianeres samarbejde med amerikansk militær, som opdagede, at langhårede indianere er vildt gode spejdere. Man foretog derfor et forsøg med at klippe håret af spejderne, og så var deres resultater markant dårligere. Spejderne siger, at deres lange hår er en slags antenner.

Randi Christiansen

Men klart at hentehår er vildt kikset. Tag din frisure og din skæbne som en mand. Alle ligner bare ikke det herskende skønhedsideal, og det er patetisk at klynke over. Alle har noget at bidrage med, og deter det mest sexede.

Når det er sagt, kan vi undre os over mænds hårtab. Mon det har noget med miljøgifte og fejlernæring/nedarvet fejlernæring (epigenetik) at gøre? Jeg tror det.

Henriette Bøhne

Jeg havde engang en vanvittig dygtig frisør, som hår(d)nakket hævdede, at hårtab hos mænd skyldes en blanding af genetik og svampeinfektion i hovedbunden og at man kan gøre noget ved det sidste, hvis man er hurtig ved havelågen....