Analyse
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Først som farce, så som tragedie

Når historier om skæg er politisk virkelighed
Dansk Folkeparti – og deres amerikanske pendent, Donald Trump – vender på dramatisk vis Karl Marx’ erkendelse om tragedien og farcen på hovedet.

Dansk Folkeparti – og deres amerikanske pendent, Donald Trump – vender på dramatisk vis Karl Marx’ erkendelse om tragedien og farcen på hovedet.

The Granger Collection

Moderne Tider
18. november 2017

Det siger noget om et samfund, når selve det at lade skægget gro kan blive til en politisk protest. Det lyder næsten som indledningen på et eventyr à la Jakob Martin Strid: »Der var engang et land, hvor det at lade skægget gro var en måde at gøre modstand mod kongen på. Kongen havde nemlig bestemt, at skæg skulle være forbudt for alle andre end præster og politibetjente og buschauffører. ’Meget i vores lille land handler om signaler,’ havde kongen sagt, og derfor ville han regulere, hvilke signaler man kunne sende.«

Det absurde i kongens skægforbud ville være en effektfuld måde at indlede en sådan fabel, for det ville på kort tid sige en del om hele landets politiske kultur. Man kunne formentlig i dette forunderlige land forvente alle mulige andre mærkelige indfald, som kunne gribe lige så tilfældigt ind i befolkningens hverdag. Det kunne også have været et forbud mod ymer eller bogstavet ’f’. Formentlig ville eventyret handle om, hvordan nogle snedige undersåtter med stor list fik kongen til at indse, at det var helt ved siden af vinduet at ville bestemme over folks skæg.

Det er der, vi er ankommet. Til et sted, hvor man må opdigte et lidt gakket eventyr for at finde en parallel til den politiske virkelighed. Ganske vist trak Dansk Folkepartis Henrik Thorup, der er kandidat til regionsrådsvalget i København, sit forslag om forbud mod skæg for sygehuspersonale tilbage, men det var jo faktisk først efter en markant reaktion i offentligheden og en sky af parodier, der udstillede det idiotiske i forslaget. Oven i købet nåede partiets gruppeformand Peter Skaarup at billige forslaget, inden det blev trukket tilbage igen: »Meget i vores lille land handler om at sende signaler,« sagde han (rent faktisk) som argument for, at det var vigtigt at forbyde skæg, der ser muslimske ud.

Farcens fødsel

Dansk Folkeparti er et bevis på, at historien nogle gange udvikler sig omvendt i forhold til Marx’ berømte beskrivelse af »først som tragedie, så som farce«. I tilfældet DF gentager historien sig også, men først som farce og så som tragedie. Hvor mange gange har vi ikke set komiske udspil fra Dansk Folkeparti, som andre partier og medierne har rystet på hovedet af, men som senere er blevet til reel lovgivning, der har gjort livet surt for rigtig mange, meget virkelige mennesker?

Nogle gange er dét, der virker helt grotesk, blot et varsel om en tragedie, som vi endnu ikke har set udfolde sig. Det virker, som om denne omvendte marxske logik er selve kernen i partiet – ja, endda, at den kan føres helt tilbage til dets forgænger, Mogens Glistrup, hvis obskure ideer og fremtoning man kun kunne grine af, men som mange i dag mindes med et alvorligt drag om munden og en eftertænksom antydning af, at han jo nok havde ret. På samme måde ledsages DF’s komiske udspil ofte af en mere stilfærdig brummen om, at der da måske nok er noget om det.

Allerede inden det absurde forslag om at forbyde religiøst betingede skæg var taget af bordet igen, var det lykkedes Ekstra Bladet at finde en ’ekspert’, der mente, at det faktisk kunne være en god idé, fordi der findes videnskabelig dokumentation for, at fuldskæg kan udgøre en hygiejnisk risiko. Selv om en anden ekspert forsikrede om, at der ikke var forskel på at holde sit skæg rent og holde sit hår rent, var det, som om den vanvittige åbenbaring hos regionsrådskandidaten allerede havde sat sig som et symptom i en offentlig debat, som vi formentlig kan forvente at vende tilbage til.

Dobbelt tragedie

Ligesom med Dansk Folkepartis åndelige ækvivalent i USA, præsident Trump, er tragedien oven i købet dobbelt.

Dels bliver en række af de vilde ideer om forbud og grænsekontrol og værdier fra de gode gamle dage til virkelige problemer for mennesker, der skal skilles fra deres familier; for folk, der arbejder for at få samfundet til at hænge sammen; og for kritiske og intellektuelle stemmer i det hele taget.

Men dels – og det er måske den virkelige tragedie – kan en skånselsløs økonomisk politik lempes igennem, mens alle skændes om profetens skæg. Skattelettelser, angreb på det offentlige sundhedsvæsen, lempelser i reguleringen af finanssektoren, osv., går nemmere igennem, mens de nationalistiske farcer løber gennem medierne.

Farcen er Dansk Folkeparti: dets komiske og selvmodsigende politik, der gang på gang fremstilles åbent som uigennemtænkt og tilfældig (bortset fra en dyb modstand mod det, der ikke er ligesom én selv). Tragedien melder sig senere, når en ny familie med børn, der er født og opvokset i Danmark skal vises ud, og når der igen skal skæres i kontanthjælpen, på sygehusene, ældreplejen – og ingen kan huske, hvorfor det egentlig var, vi valgte at prioritere, som vi gjorde.

Serie

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006.

CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Tragikomisk og selvmodsigende er DF's politik, og den går i sidste ende ud over de danskere, som de hævder at arbejde for og ville beskytte.
Tænk på, at DF støtter kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen, der har fattiggjort over 70.000 familier, med børnene som gidsler. Tænk på, at DF har medvirket til boligstøtteforringelser for handicappede og pensionister. Tænk på, at de hjemløse og andre bliver placeret på den usolidariske integrationsydelse, fordi de mangler dokumentation for at bo i Danmark.
Altimens skal vi høre på et muzak-insinuerende postulat om, at det er 'de fremmede' der er problemskabere.
Del og hersk, er deres ideologi. Skide godt Egon. Eller hvad?

Henriette Bøhne, Torben K L Jensen, Katrine Damm, Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

"Der findes dårskaber, der spredes ligesom smitsomme sygdomme."
La Rochefoucauld

Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Og tænk på (for at fortsætte, hvor du slap, Eva), at DF gang på gang har held med at overbevise deres vælgere om, at de er stærkt imod de ting, de har været med til at gennemføre (endda ofte udsprunget af egne forslag). Det er næsten det mest tragiske af det hele.

Henriette Bøhne, Bjarne Bisgaard Jensen, Benny Larsen, Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ja, @Eva Schwanenflügel, mon ikke mange ærgrer sig over, at det er nødvendigt at stemme på et parti som har medvirket til den slags nedskæriner og forringelser, men du kommer sådan set selv med en forklaring, hvor du skriver: "Tænk på, at de hjemløse og andre bliver placeret på den usolidariske integrationsydelse, fordi de mangler dokumentation for at bo i Danmark."

Danske hjemløse bliver IKKE placeret på integrationsydelse, men deres, og andres vilkår forringes naturligvis af, at folk uden dokumentation for at være her, åbenbart skal have "ydelser" alligevel!
Og vil man som vælger gøre noget ved den situation, må man desværre stemme på det eneste parti med politisk indflydelse, som vitterlig vil ændre på de kulturradikales multi-kultiprojekt!

Og ja, så følger nogle ubehageligheder med, men så må man jo prioritere, for man kan nu sjældent få det hele i politik!

Jens Bruun, DF er det eneste parti, der absolut ingen interesse har i, at der kommer færre 'fremmede' til landet - det er hele deres eksistensgrundlag. Og der er intet 'multikulti', der er en majoritetsbefolkning på 95% af befolkningen og en blandet indvandrings-/asyl-gruppe på 5%.
Koncentrér dig om samfundets virkelige problemer, der er de riges ran fra de fattige, en voksende forurening og en udhuling af de institutioner, der opretholder samfundet, men som desværre i højere og højere forbeholdes de få besiddende fremfor at være for hele folket.

Henriette Bøhne, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Klaus Vink Slott, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jens Bruun, desværre må jeg skuffe dig. For jo, hjemløse kommer netop på integrationsydelsen, fordi de ikke kan dokumentere deres ophold i Danmark. Man tager det ikke for gode varer at de taler dansk, de skal fremvise kontoudtog og andre digitale papirer, de af gode grunde ikke har.
Ligeledes kommer danskere der har opholdt sig i udlandet igennem længere tid også på ydelsen, men hvis de består danskprøven, kan de få 1000 kr ekstra om måneden - selvom de taler og skriver perfekt dansk. Så grotesk er det.
DF har, som Steffen Gliese skriver, ingen interesse overhovedet i at der er færre udlændinge i Danmark. Og hvis det ved et umuligt trylleslag skulle lykkes dem at få stoppet flygtninge i at søge asyl, hvem mon så skal holde for i deres evige jagt på syndebukke? Jeg gætter på, at det bliver de arbejdsløse - meget mere end det er nu.
Tænk på det store billede; de superrige er ved at smadre hele verden med deres griske profithunger, og tiden er ved at løbe ud for klimaet. Hvis vi ikke får gjort op med det, kan jeg love dig, at de nuværende flygtningestrømme vil ligne paradisiske tilstande, for klimaflygtninge vil skulle tælles i milliarder.
Det er her, vi må sætte ind. Ligeledes mod den galopperende ulighed, som DF selv er med til at fremme herhjemme.

Jørgen Kærbro Jensen, Henriette Bøhne, Bjarne Bisgaard Jensen, Benny Larsen, Katrine Damm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar