Læsetid: 6 min.

Guddommelig teknologi

Den kunstige superintelligens er ikke virkelighed endnu, men den ideologi, der hyper den og driver den frem, påvirker økonomi, innovation og politik allerede i dag. Det er en ideologi, der rummer reminiscenser fra det 20. århundredes antihumanistiske tænkning, og derfor bør den vække bekymring og debat her og nu
18. november 2017

En af vor tids største videnskabelige revolutioner er i gang. Den eksponentielle vækst i data og regnekraft er ved at omdefinere store dele af samfundet. Sundhed, transport, kommunikation, forbrug, velfærd, sikkerhed og uddannelse er i stigende grad baseret på selvlærende algoritmer og evnen til at forudsige enorme datamængder. Fremskridt inden for kunstig intelligens, robotter, nanoteknologi og syntesebiologi vil i løbet af de kommende år føre til en ny generation af konvergente teknologier, der langsomt nedbryder grænserne mellem den biologiske og digitale verden.

Forudsigelser om kunstig intelligens er ikke nye. I 1958 sagde nobelprismodtageren Herbert Simon, at »vi inden for 10 år vil få digitale computere, der vil opdage vigtige nye matematiske teorier«. I 1970 sagde kognitionsforskeren Marvin Minsky, at »inden for de næste år vil vi få maskiner med generel intelligens på niveau med mennesker«. I dag er grundlægger af Singularity University, Ray Kurzweil, blevet berømt for at forudsige, hvordan superintelligens bliver en realitet i 2045.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Jeppe Guldager
Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Jeppe Guldager anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Welcome to the Terminator. Alle beslutninger bliver taget af maskiner. Som måske vurderer, at du ikke er gavnlig for samfundet. Fordi de er blevet programmeret til det.
Man logger på Borgerservice, og får at vide : "We are sorry, but you have no rights".
Ikke at det er så meget anderledes end nu :-(

morten rosendahl larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det er det rene vrøvl - Kunstig intelligens bliver aldrig nogensinde den menneskelige intelligens overlegen og det liger i den afgørende forskel at mennesket har en analog computer med et styresystem der har basis i vores genom (DNA) med en enorm tilpasningsevne overfor vores livsbetingelser (mutationer og innovationer). Det hele startes i det øjeblik de to kønsceller smelter sammen og deler sig til et unikt nyt styresystem der har det samme sprog for hele den art vi selv kalder Homo Sapiens. Og det hele fungerer optimalt ved en legemestemperatur på 37 grader. En kvante-computer der virker ved 37 gr. og ikke ved 0 gr. Kelvin der kræver enorme mængder energi til køling. Det helt unikke ved vores computer er at den kan træffe irrationelle beslutninger der måske/måske ikke fører til et kvalitativt spring frem i forståelsen af vores omgivelser. Til sidst og vigtigst - i styresystemet i DNA´et ligger også overlevelsesstrategien - den sociale bevidsthed som art. Den vil ALTID være overlegen.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar
morten rosendahl larsen

Jeg forestiller mig heller ikke at maskinerne overtager, før evighedsmaskinen bliver en realitet.....og det har stadig lange udsigter.. :-)

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Selv om jeg er interesseret i ny teknologi, så ligger kunstig intelligens langt ude i fremtiden. Stephen Hawking’s har for nogle få år siden udtalt at der vil gå mindst halvtreds år før vi begynder se de første resultater i den retning, jeg er knap så optimistisk min vurdering er nærmere hundrede år eller mere.

1: Vi ved alt for lidt om hvordan hjernen rent faktisk fungerer, vi ved stort set intet om hvordan beslutninger rent faktisk sker i hjernen.

2: Den menneskelige intelligens består af mange lag jeg har set forslag til mere end tyve former for intelligens og det er måske ikke engang dækkende. Så at replikere den i soft/hardware er derfor umuligt, fordi vi ikke forstår disse lag.

3: Dertil kommer abstraktions evnen og følelserne som dominerer os meget mere ind end vi tror, hvordan spiller disse ind og i hvilken grad påvirker de vores afgørelser?

4: For at kunne skabe egentlig intelligens, kræver helt nye processorer og helt nye operativ systemer med helt andre egenskaber end dem der er i dag.

Kort sagt vi har de samme visioner om Isac Asimov havde i 1943 da han skrev novellen "I robot" der faktisk er læseværdig stadigvæk og filmatiseringen af den er også seværdig. Forskere i kunstig intelligens tager faktisk de tanker han gjorde sig, da han opstillede "laws off robotic", til sig den dag i dag og diskuterer hvilke yderligere regler der er nødvendige, hvilket man se på universiteternes hjemmesider verden over.

For at gøre det mere tydeligt så taler man om to former for kunstig intelligens AI og AGI det første betegner simpel logisk tænkning og det bruger tidens computere, det andet betegner menneskelig intelligens som vi er meget langt fra og nogle få steder tales der om Artificiel General Intelligens Expanded som en mulig udviklings linie langt ude i fremtiden.

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vi er helt sikkert ikke bange nok for singulariteten. Min replik: Giv Gud hvad Guds er og kejseren, hvad kejserens er. Hvis vi ikke tænker dialektisk om mennesket går det galt. Antihumanismen fratager mennesket det ansvar, som kun Gud kan løfte. Men Gud løftede det som menneske. Kristendommen (så lidt som nogen ordentlig religion) umyndiggør ikke mennesket, men tillader os at tage ufravigelige ansvar, som vi faktisk ikke har evner til. Uden denne fejlbarlige suverænitet ophører vi som mennesker. Det må ikke ske.