Analyse
Læsetid: 2 min.

Hvem kan stoppe en bandekrig?

Kun banderne kan beslutte, hvornår det sidste skud er affyret. Og konflikten kommer ikke til at slutte med likvideringen af et Brothas-medlem. Et bandemedlem siger nemlig aldrig ’pyt’ og vender den anden kind til. Alt må hævnes, og derfor bliver det desværre ikke sidste gang, cyklister i København bliver mødt af en politiafspærring

Jens Dresling

Moderne Tider
4. november 2017

En flok cyklister stopper op midt på Tagensvej i København. Det ser ud, som om de spørger de to betjente, hvorfor de ikke kan komme videre hen ad vejen. Politiets hvid- og rødstribede afspærringsbånd lukker området af. Cyklisterne må vende om og finde andre ruter hjem. 

Billedet er fra tirsdag aften, hvor bandekonflikten på Nørrebro krævede sit første dødsoffer – et 30-årig medlem af banden Brothas, som styrer kriminaliteten omkring Mjølnerparken. Man kan ikke påstå, at drabet kommer som nogen overraskelse. Hverken for politiet, politikerne eller københavnerne, som gennem flere måneder har oplevet skudduellerne mellem Brothas og Loyal To Familia eskalere. I lang tid har det ikke været et spørgsmål om, hvorvidt nogen ville dø, blot hvornår.

Selv om politiet er sparsom med oplysningerne, er det nærliggende at tro, at netop den rivaliserende bande, Loyal To Familia, står bag. Dens leder, Shuaib Khan, blev løsladt fra fængslet tre dage før skudepisoden, og hans historik er ikke til at tage fejl af. Hver gang han bliver løsladt, accelererer Loyal To Familia.

De seneste måneders skyderier har netop udstillet, hvor magtesløse vi som samfund er over for bandekrigen. En af de mænd, som i tirsdags blev såret af skud fra et automatvåben, er ifølge flere medier Brothas talsmand, Plomo. Han lod sig tidligere på sommeren interviewe til TV 2, hvor han iført maskering og solbriller hæst udtalte ordene: »Der er et problem, og det problem skal løses. Og det løser vi indbyrdes«.

Selv om det virker, som om bandekrigen bliver ført helt uden regler, viser udtalelsen af, at parterne er enige om én ting: Ingen går til politiet. Selv hvis Plomo kunne udpege de gerningsmænd, der i tirsdags sårede ham og dræbte én af hans ’brødre’, ville han ikke gøre det.

Til trods for, at politiet i løbet af sommeren har fængslet 64 bandemedlemmer, konfiskeret 37 skydevåben og foretaget over 3.000 visitationer, er det ikke det, der bestemmer, hvornår bandekrigen stopper. Heller ikke politikerne eller rigsadvokaten, som nu vil forsøge at forbyde Loyal To Familia ved lov, kan afgøre udfaldet.

Kun banderne kan beslutte, hvornår det sidste skud er affyret. Og konflikten kommer ikke til at slutte med likvideringen af et Brothas-medlem. Et bandemedlem siger nemlig aldrig ’pyt’ og vender den anden kind til. Alt må hævnes, og derfor bliver det desværre ikke sidste gang, cyklister i København bliver mødt af en politiafspærring.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Skuffende artikel. Det undrer mig hvordan aviser og andre medier igen og igen kommer med forudsigelser.

Og selvfølgelig kan bandekrigen stoppes, det har man set eksempler på i andre byer. Der findes formodentligt ikke et enkelt effektivt middel, men der skal kombineres en lang række tiltag.

Et af dem kunne være at medierne lod være med at reklamere for bandernes, ved at give dem taletid og billedreportager.

Trond Meiring, Vivi Rindom og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Næ - hvordan bandekonflikten stoppes er sikkert et 1000 dollars spørgsmål. Men i sin tid i rockerkonflikten måtte der mægling til, og der kom måske først for alvor fred, da rockerklubberne gik ind på det og måske også så en egeninteresse i det.

Banderne bestemmer jo tid og sted for skudepisoderne. Så selv et stort politiopbud, visitationszoner mv har endnu ikke løst problemet. Men må dog formode, at disse tiltag dog lægger en vis dæmper på det, ligesom overvågning fra luften og at man har fulgt banderne tæt måske har haft lidt samme virkning

Men løse problemet gør det næppe, ligesom et måske kommende forbud mod LFT formentlig heller ikke løser problemet.

Men situationen her hen over sommeren har jo alligevel ramt et niveau af det uacceptable. Det kan man jo synes når man bor tæt på Nørrebros "Røde plads" og konflikten også eskalerer til, at vilkårlige personer uden for bandemiljøet også bliver ramt af skud

Så der skal vel findes en løsning. Tilstanden er jo alt andet end acceptabel.

Niels Duus Nielsen

Nemlig, Henrik Brøndum. Et af midlerne til at stoppe bandekrigene er at staten overtager alt salg af rusmidler. Forbudstiden i USA viste, at når en eftertragtet vare forbydes, overtager kriminelle distributionen.

Kombiner dette skridt med en hele masse andre, og bandekriminaliteten vil over tid minimeres. Det er tåbeligt at tro, at fænomenet helt vil gå væk, så længe store dele af befolkningen holdes uden for det gode selskab, men hvis man fjerner indtægtsgrundlaget fjerner man en stærk motivationsfaktor - hvor sejt er det lige at være rocker, hvis man ikke har råd til at flashe sine dyre vaner?

Hvor mange milliarder er det, der omsættes hash for hvert år i Danmark?

Carsten Wienholtz, Tino Rozzo, Trond Meiring, Søren Jensen, Vivi Rindom, Henrik Bjerre, Peder Bahne og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Tjo - Politiet kom vist med en rapport for nylig, der konkluderede, at lukningen af Pusher street ikke havde betydning for bandekonflikten. Det kan man jo så have sin skepsis omkring.

Illegal hashhandel er en del af problemet. Men jeg vil så mene, at man heller ikke kan have en tilstand hvor man lovliggør ethvert rusmiddel alene fordi illegalisering skaber et sort marked og kriminalitet. Men måske ville legalisering af hash løse noget problemet - hvad ved jeg.

Nogle politifolk - jeg tror vist endda med relation til politiforbundet har været ude med meldinger om, at fødekæden til banderne skal brydes. Så en flage af problemet er selvfølgelig også, at bandemedlemmerne i en eller anden forstand er en marginaliseret gruppe i samfundet, og at der på sigt også skal en social politisk indsats til.

Men hvis der var en simpel løsning på problemet, så havde man måske allerede taget den i overvejelse.

Politiet tilstedeværelse på Nørrebro og andre steder er jo markant. Men våben eksisterer jo i bandemiljøet, og politiet kan ikke være til stede alle steder på en gang.

Det mønster vi har set - har jo været, at et par unge på knallert er kørt ind i et område - og måske har fisket et anbragt våben, og under stor risikovillighed har skudt omkring sig; endda synes de ikke altid, at gå efter bandemedlemmer, men synes alene, at ville demonstrere kontrol over et område. Det synes jo umuligt, at kontrollere sig ud af, ved politiindsats.

Men det synes jo klart nok, at man fra myndighedernes side heller ikke kan sidde på hænderne, og at et vist tryk på bandemiljøet også kan lægge en dæmper på løjerne.

Men nu har jeg ikke selv fingrene på pulsen i forhold til hvad der sker i bandemiljøet.

Men det er jo tankevækkende, at politiet melder ud, at man hvis man er ung mand skal tænke nøje over hvor og hvornår man færdes forskellige steder i byen. Eller man som almindelig borger måske tænke over, at det måske ikke er klogt, at færdes på den røde plads efter mørkets frembrud.

Byens rum i en tætbefolket bydel befærdes af mænd kvinder og børn, og det skulle gerne være rimeligt trygt. I nogle tilfælde er der endog blevet skudt ind i folks lejligheder.

Det var jo også baggrunden for en demonstration på Nørrebro i Sommers.

Men at forestille sig, at man kan forbyde sig ud af det - eller at et forbud mod LTF løser det hele - holder jo nok heller ikke.

Nope helt hvordan man får fod på situationen ved jeg ikke. Man kunne måske godt synes, at en hård hånd over for banderne - eller nultolerance - kunne være løsningen. Men i en eller anden forstand er det vel nødvendigt, at få banderne til, at slutte fred og få brudt spiralen af hævnaktion på hævnaktion.

Der skal flere ting til. Som samfund må vi kunne blive enige om at det er helt uacceptabelt at have bander i det hele taget. Bander er en direkte hån mod alle vi andre, som hver dag står op og går på arbejde i håb om at bygge et samfund, der er trygt og godt for vore børn, kvinder og gamle. Vi er oprørt over at der bliver skudt i gaderne og det er da også rigtig at et bandemedlem, som sidder i fængsel, ikke går rundt på gaden og skyder. Selvfølgelig skal alle bandemedlemmer i fængsel og gerne i lang tid, så de kan mærke, hvem der er de stærkeste. Men fængsel er ikke nok til at ødelægge motivationen til at være med i en bande. Man skal også ødelægge forretningen og den nemmeste måde at gøre det på er at legalisere cannabis. Cannabis skader for det første ikke og til de som tror det gør, så gør et forbud mod cannabis ingen forskel i anvendelsen. Folk bruger stoffet lige meget uanset om det er forbudt eller ej. Det eneste et forbud mod cannabis gør er at skabe en meget lukrativ forretning for banderne, som gennem cannabissalget har råd til at finansiere en mindre hær. Kommer vi helt af med banderne på den måde, nej, men de bliver væsentlig færre og så kan politiet koncentrere sine kræfter om resten, så det bliver ulideligt at være bandemand.

@Niels Nielsen

Min ide er at lade staten dele gratis hash ud når banderne skyder i gaderne. Hvis der er tale om bander må der være nogen organisation, og nogle bosser. Hvis de ved at hvert eneste skud resulterer i at markedet er oversvømmet af gratis hash i 14 dage, så ville det nok få pistolerne tilbage i hylstrene.