’Jeg har ikke haft en far, der fortalte mig, hvordan man behandler kvinder’

I retslokale 36 i Københavns Byret var en 27-årig mand i sidste uge tiltalt for på Facebook at have truet sin ekskæreste med at slå hende og hendes familie ihjel
I retslokale 36 i Københavns Byret var en 27-årig mand i sidste uge tiltalt for på Facebook at have truet sin ekskæreste med at slå hende og hendes familie ihjel

Mia Mottelson

Moderne Tider
4. november 2017

Hans sorte hår er strøget glat tilbage fra de høje tindinger. A er bred over brystet under den grå trøje, og tatoveringer kigger frem på håndryggen, langs kinden, bag ørerne og i hovedbunden. Han er 27 år og tiltalt for at have sendt fire truende beskeder til sin ekskæreste, Daniella, via Facebook i august 2016.

Her skrev han blandt andet:

»Hold dig væk fra mænd. Hvis jeg hører, du har fyr på, ser du dommedag

»Jeg skyder dig. Vil ku finde på at udslette hele din familie

»Jeg fucking smadrer dit ansigt

I vidneskranken fortæller han, at han mødte Daniella via en datingside, og at de var kærester i en periode. Den kvindelige anklager spørger, hvordan deres forhold var, da beskederne blev sendt.

Mia Mottelson

»På det tidspunkt var det ned ad bakke. Virkelig ned ad bakke,« siger A, der fortæller, at Daniella havde bedt om en pause, men at hun stadig kontaktede ham.

»Jeg var knust og frustreret, men også forvirret,« siger A.

»Jeg kunne ikke finde ud af, hvad hun ville.«

Han fortæller, at han har haft en hård barndom, hvor hans far har slået og svigtet ham. Han kom til Danmark fra Irak som otteårig og voksede op med sin mor og fem søskende.

»Jeg har ikke haft en far, der fortalte mig, hvordan man behandler kvinder.«

Han erkender at have sendt beskederne, men han ønskede ikke at true Daniella. Beskederne var »rent volapyk«, siger han.

»Det er altid mit temperament, der har styret min mund.«

Han fortæller, at Daniella også har truet ham. Blandt andet med at anskaffe sig en pistol, så hun kunne skyde ham.

»Men det var bare vores tone. Den var virkelig dårlig,« siger A.

Påvirket af beskederne

Daniella bliver kaldt ind i retslokalet som det eneste vidne i sagen. Hun har langt sortfarvet hår og en sort, stram knælang kjole. Ansigtet er sminket blegt, og brynene trukket skarpt op. Hun bekræfter, at hun har været kæreste med A, men at forholdet ophørte ved årsskiftet mellem 2015 og 2016. I maj måned sidste år bad hun ham om at holde op med at kontakte hende.

Mia Mottelson

»Hvordan var jeres forhold i august 2016?« spørger anklageren.

»Meget traumatisk. Han truede med at gøre mig og min familie ondt. Og han ringede til min mor og svinede mig til.«

Daniella fortæller, at hun blev meget påvirket af beskederne og meldte ham til politiet. Efterfølgende fik A tilhold. Hun fortæller også, at mens de var kærester, gav han hende indimellem en flad, og at han fortalte, at han havde tævet en tidligere kæreste – en sag, hvor han både fik tilhold og en voldsdom.

»Så du havde grund til at tro, at han kunne finde på at gøre virkelighed af truslerne?« spørger anklageren.

»Ja, jeg følte mig virkelig truet,« siger Daniella.

Begynder at græde

Da hun har forladt lokalet, bliver A’s personlige forhold beskrevet: hans opvækst og uddannelse inden for jern og metal, hans arbejde som montør frem til en række domme for trusler og vold. Siden den seneste afsoning i 2012 har han været på kontanthjælp og uden beskæftigelse. I en periode har han opholdt sig på udrejsecenter Kærshovedgård, men netop nu har han dispensation, så han kan være i København for at tage sig af sin niårige søn. Han har haft samme kæreste gennem et år, bor hos sin mor og kan godt lide at styrketræne, fiske og være i naturen. Kriminalforsorgen mener, han er egnet til samfundstjeneste.

Mens de personlige forhold bliver læst op, begynder A at græde. Først små snøft, men til sidst sidder han med ansigtet skjult i hænderne og albuerne på bordet. Forsvarer Lone Brandenborg lægger en hånd på hans skulder og giver ham et papirlommetørklæde. Han pudser næse.

»Jeg er i gang med at fjerne mine tatoveringer i ansigtet og er begyndt at se anderledes på livet,« forklarer han.

Indimellem kigger han ned mod sin kæreste, som er den eneste tilhører i lokalet: en ung kvinde med klare brune øjne og det sorte hår samlet i nakken.

§266

Den, som på en måde, der er egnet til hos nogen at fremkalde alvorligt frygt for eget eller andres liv, helbred eller velfærd, truer med at foretage en strafbar handling, straffes med bøde eller fængsel indtil to år.

Herefter fortæller anklageren, at A både i 2008, 2009, 2010 og 2012 har fået domme for trusler efter samme paragraf som i denne sag – men mod en anden ekskæreste end Danielle. Flere af sagerne handlede også om simpel vold og vidnetrusler. Den seneste dom faldt i landsretten og lød på et år og seks måneder samt en udvisning med indrejseforbud i 12 år.

»Og nu er vi her så igen,« siger anklageren.

Hun mener, at der i sagen er tale om ret grove trusler – også imod Daniellas familie – og kræver mellem fire og seks måneders fængsel.

Forsvareren lægger i sin procedure vægt på, at A ikke havde tænkt sig at gøre alvor af truslerne, men at de alene handlede om »et verbalt temperament«. Og at Daniella også truede ham.

Mia Mottelson

»Det har været det sprog, de har haft i forholdet,« siger forsvareren.

A arbejder desuden hårdt på at forandre sig og har også har en søn, der skal tages hensyn til.

»Psykisk er han ikke parat til at komme ind og sidde,« siger forsvareren, der mener, at en eventuel straf bør være betinget med vilkår om samfundstjeneste.

»Er der noget, du vil tilføje?« spørger retsformanden henvendt til A.

»Jeg ved ikke, om det nytter,« siger han og fortsætter:

»Jeg er nået til et punkt, hvor jeg kæmper for at være der for min søn. Jeg ønsker virkelig behandling for mit temperament og min måde at behandle andre folk på,« siger han.

Retsformanden og de to lægdommere trækker sig tilbage. Der er helt stille i retslokalet, bortset fra enkelte snøft fra A. Der bliver dog længere imellem. Efter et kvarter kommer dommerne tilbage: A skal tre måneder i fængsel. De har været enige om at kende ham skyldig, forklarer retsformanden, men en enkelt dommer mente, at han skulle have haft en betinget dom med samfundstjeneste.

Han vælger ikke at anke dommen. Retten er hævet, og kæresten rejser sig straks fra tilhørerpladserne, går hen til A, krammer ham og giver ham et kys på kinden. De forlader lokalet sammen.

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her