Baggrund
Læsetid: 2 min.

Den største trussel mod sandheden er ikke russisk fake news – det er kulturel splittelse og gruppetænkning

Billedsprog
’Big Stupid Baby Dumps Load Of Fish Food On Japanese Koi Pond,’ skrev netmagasinet Jezebel, og snart red de etablerede medier også med på ’dumme Trump’-bølgen

’Big Stupid Baby Dumps Load Of Fish Food On Japanese Koi Pond,’ skrev netmagasinet Jezebel, og snart red de etablerede medier også med på ’dumme Trump’-bølgen

Toru Hanai

Moderne Tider
11. november 2017

Under Donald Trumps besøg i Japan i denne uge fodrede han nogle orange karper sammen med Japans premierminister, Shinzō Abe. De fik hver en ske og en trææske med fiskemad, som de kastede ud i vandet én skefuld ad gangen – men »Trump blev hurtigt utålmodig,« som Huffington Post rapporterede fra begivenheden, så han hældte bare al maden ud til fiskene på én gang.

Og så gik internettet amok.

»Han kan ikke engang fodre fisk rigtigt,« skrev folk på Twitter, og billedet af præsidenten, der hælder fiskemad ud, blev delt og delt og delt.

Dumme, pinlige, utålmodige Trump.

»Big Stupid Baby Dumps Load Of Fish Food On Japanese Koi Pond,« skrev netmagasinet Jezebel, og snart red de etablerede medier også med på ’dumme Trump’-bølgen.

CNN, Time og New York Magazine skrev om præsidentens bommert, og britiske The Guardian bemærkede, at fisk altså kan blive rigtig syge af at blive overfodret.

Problemet var bare, at det hele var løgn. Fake news, som man siger.

En video fra episoden viste, at Abe tømte sin æske med fiskemad først – Trump gjorde bare som sin vært.

Fox News var fakta

CNN – der i øjeblikket kører reklamekampagnen »facts first« for at iscenesætte sig selv som fornuftens stemme i et brusende mediehav af falske nyheder – så pludselig rigtig dumme ud. Og Fox News, som vi ellers har vænnet os til at grine af, havde pludselig ret, når de skrev, at »anti-Trump-medierne opfinder falske historier«.

Fox News var fakta, CNN var falske nyheder.

Vi har vænnet os til at forstå fake news som noget, sinistre kræfter i Rusland og uoplyste kælderbloggere opfinder for at afspore vores smukke samfund. Men reaktionerne på ’#KoiGate’, som episoden er blevet døbt, viser, at falske nyheder ikke bare er en ond udefrakommende kraft – de er i høj grad et produkt af intern splittelse.

Økonomisk og kulturel ulighed opdeler samfund og skaber et had til ’de andre’. Og jo mere vi tænker som en gruppe, desto mindre rationelle bliver vi.

Det gælder ikke kun for kulminenostalgiske Trumpstøtter – også liberale byboere kan hade sine politiske modstandere så voldsomt, at de uden videre spreder rygter om, at de ikke engang kan finde ud af at fodre karper.

I vores del af verden kommer den største trussel mod sandheden ikke fra russisk fake news – den kommer fra kulturel splittelse og gruppetænkning.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Næh, den største trussel kommer fra ulighed og underuddannelse.