Satire
Læsetid: 3 min.

19 ord, der skal dø

Stop så med at kalde en tekst ’et skriv’
Stop så med at kalde en tekst ’et skriv’

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
23. december 2017

Sproget er demokratisk. Det er den daglige brug, som bestemmer, hvad ordene betyder.

Det ved vi fra den østrigske filosof Ludwig Wittgenstein.

Men han sagde også, at man indimellem bliver nødt til at tage ord ud af brug og sende dem til rens.

Så her er Informations årlige liste over ord og udtryk, som skal i karantæne i 2018 – for nu er der vist blevet sagt ’heksejagt’, ’fake news’ og og ’i al stilfærdighed’ tilstrækkeligt mange gange.

Og har vi overset noget – sidder du hjemme i privaten og koger af had til ét bestemt ord eller udtryk? – så send os en mail på ModerneTider@information.dk. Husk at begrunde din aversion.

Populisme

Engang et meningsfuldt politologisk begreb, nu reduceret til at betyde ’alle de dumme, som vi ikke kan lide’. Make populisme great again!

Sexanklaget

Det er jo ikke sex, man(d) er anklaget for, men som regel én eller flere varianter af overgreb, chikane eller nederen stodderadfærd.

’Et skriv’

Allerværst, hvis nogen har ’begået et skriv’. Hvad er der nu galt med ’en tekst’?

’Tage til efterretning’

Som i: »Det har jeg taget til efterretning.« En ofte anvendt formulering fra danske politikere, som ikke ønsker at sige noget som helst. Findes også i versionen »Jeg må bare konstatere, at …«, hvilket som regel bruges om ting, man ikke bare sådan kan konstatere.

’I al stilfærdighed’

Som i: »Jeg siger bare i al stilfærdighed, at ...« En retorisk finte blandt politikere, som skal vise, at de – i modsætning til deres modstandere – ikke er polemiske. Selv om de naturligvis er det.

Qua

Meget benyttet af P1-gæster som en genvej til at være klog med stemmen. ’På grund af’ fungerer mindst lige så fint.

Gruppering

Retskorrespondenter og -reportere har igennem et halvt år fortalt os om de forskellige grupperinger i bandekonflikten. Det lyder flot og indsigtsfuldt, men det hedder egentlig bare ’gruppe’.

Sofie Holm Larsen

Heksejagt

Fortidens heksejagt gik ud på at brænde tusindvis af uskyldige kvinder i en blodrus af religiøs flokmentalitet og frygt for det fremmede. I dag er det en heksejagt, hvis man mister sit job, fordi man rager på sine kolleger.

’Det X siger’ / ’Shhh, X har ordet’

Som når folk på sociale medier deler et indlæg med teksten: »Det X siger«. Eller endnu værre: »Shhh, X har ordet«. Det skal ligne et power statement, men dækker reelt over, at vedkommende ikke lige kunne find på noget at skrive. »Bare lyt!« er en anden version af samme fænomen.

Cringe

Ja, det siger de unge faktisk. Hele tiden. Det betyder akavet. Heldigvis er det forhåbentlig et modeord, som stille og roligt dør af sig selv i løbet af 2018

Spurgt?

En næsvis forkortelse af ’hvem har spurgt dig?’ Det er simpelthen for nævenyttigt.

’Det er en ommer’

Et citat fra en 15 år gammel Tuborg-reklame, som landets statsminister pludselig bruger i en seriøs debat – det må stoppe.

Fake news

Størstedelen af de ting, politikere og debattyper kalder ’fake news’, er egentlig bare upræcise eller forkerte nyhedshistorier. Så sig dog det.

Sofie Holm Larsen

Whataboutery

Wauw, der er mange politisk korrekte kvinder +40, som slynger den ud i alverdens facebooktråde. Hvad er der blevet af: »Lad være med at snakke udenom, Poul«?

Chokoladetemperering

Det er gået helt over gevind. Og hvor svært kan det egentlig være at aflæse et termometer?

’… havde jeg nær sagt’

Jamen, nu har du jo lige sagt det.

Igen …

Mange – især jyske mænd – har for vane at indlede deres sætninger med »igen …« – selv om det, de siger, på ingen måde lige er blevet nævnt i samtalen. »Igen, Bendter er bedst, når han føler sig tryg.« På den måde virker det, som om deres tilfældige tanker om dette og hint er indskrevet i en stor fortløbende fortælling.

’Ironi kan forekomme’

Stå ved din ironi. Eller lad helt være.

Tudetosset

Ingen ved, hvor det kom fra, men nu er det all over den politiske debat. Det bør stoppe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Fin liste.
Vil supplere med ordet
INCITAMENT
et ord der efterhånden giver bylder på tungen af overforbrug.
Det udtales i fordansket version, og erstatter det udmærkede ord MOTIVATION.
Indholdet er dubiøs mafioso-behandling af de mest udsatte ledige, der skal have tommelskruerne fastklemt om de gigtplagede fingre for at påtvinges udsigtsløse ressourceforløb og 'nyttejob', aka tvangsarbejde.
'Incitament' benyttes i flæng om alle stakler, mens overklassen stadig skal 'motiveres' via skattelettelser, så det kan 'betale sig at arbejde' for dem.

Lillian Larsen, Hanne Ribens, David Zennaro, Karsten Lundsby, Katrine Damm, lars søgaard-jensen, Alexandra Osorio Brito, Bjørn Pedersen, Henrik L Nielsen, Zoë Manlye, Henriette Bøhne, Thomas Tanghus, Jakob Silberbrandt, Niels Duus Nielsen, Rune Rasmussen, Jens Christensen, Torben K L Jensen, Hans Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye og Anders Sørensen anbefalede denne kommentar
Jørn Erslev Andersen

Qua = i egenskab af (ikke: på grund af)
Eksempel: Qua sprogkyndig fungerer han/hun som purist på Dagbladet Information og bør i egenskab heraf altid krydstjekke med ODS mhp at undgå simple/lurende sprogfejl, som purister qua purificerende sprogvogtere naturligvis bør undgå, om ikke andet så for at slippe for lutrende autoritetstab

Nis Jørgensen, David Zennaro, lars søgaard-jensen, Henrik L Nielsen, Zoë Manlye, Christian de Thurah, Rune Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ulla Søgaard, Christian Mondrup, Per Arnoldi, Steffen Gliese, Jens Christensen, Torben K L Jensen, Anders Sørensen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

@Eva
Pointen med de ledige og de riges forskellige motivation kan ikke gentages for tit..

Peter Bojsen, Henrik Rasmussen, Zoë Manlye, Henriette Bøhne, Jakob Silberbrandt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Parameter og algoritme.

Behøver ingen forklaring. Overforbruget alene siger det hele.

Troels Brøgger, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

"OMG!" skal dø. Udtrykket kunne muligvis tolereres, hvis ikke især teenagepiger insisterede på at udtale det "oh my guard" og gøre det hele tiden. Jeg kørte for ikke længe siden i bus med en flok af slagsen, og jeg var nødt til at stå af bussen tre stop for tidligt, fordi oh my guard, jeg kunne ikke klare det længere.

PS: Det regnede.

Og når (ikke mindst) CEPOS igen igen sætter den samme gamle arbejdsmarkedsplade på og per automatik får spalteplads i samtlige medier ved at bedøve dem og os alle med ulidelige floskler som "gang i samfundshjulene på den lange bane".

Og Henrik Dahl med langt hår. Det er ganske vist ikke et ord, men for satan, hvis det var et ord - så ville det toppe min liste.

Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Dennis Jørgensen, Jonathan Larsen, Zoë Manlye, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg synes, de fleste ord på listen er helt fine.
Dansk ville da blive fattigere uden.
Undtagen 'populisme'. men det er fordi , det bruges som én stor meningsforstyrring,

Eks.: 'Tage til efterretning'
"»Det har jeg taget til efterretning.« En ofte anvendt formulering fra danske politikere, som ikke ønsker at sige noget som helst. Findes også i versionen »Jeg må bare konstatere, at …«, hvilket som regel bruges om ting, man ikke bare sådan kan konstatere."

Min kommentar:
- Hvor finder man en politiker, der ikke ønsker at sige noget som helst. Det er da en guds velsignelse. Man ånder lettet op. Mer af det, tak.

...Til gengæld lader det til, at Peter Mogensen er blevet klippet og har fået en rigtig voksenfrisure. Summen af malplaceret coiffure i dansk politik er uændret. Balancen i universet er opretholdt.

Ellers er jeg ret enig i listen. 'Skriv' brugt som substantiv har også generet mig. Skrivelse/indlæg/artikel/hvad som helst, bare ikke 'skriv'.

Omkring jyske mænds brug af 'igen: ' som indledning til en meningstilkendegivelse, så vil jeg tro, at det er en fordanskning af det engelske 'then again'. Det, de mener, er altså 'på den anden side', så det burde de tage og sige/skrive i stedet for. Just saying.

Peter Bojsen, David Zennaro, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Henriette Bøhne, Jakob Silberbrandt, Anders Sørensen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Framadrartet", "Jamen, øøh" i starten på et svar, "rigtig. rigtig".

David Zennaro, Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Thomas Tanghus, Palle Yndal-Olsen, Eva Schwanenflügel og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Nødvendig - når det drejer sig om sparepolitik til når det modsatte er "nødvendigt" - feks. omstilling til bæredygtighed og klimasikring.

Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Zoë Manlye, Henriette Bøhne og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja, 'fremadrettet' er slem Det må politikerne gerne holde op med at sige. Lige så slem er 'ambitiøs'. Det ord bruger de fleste fleste politikere i hver anden sætning.

Ole Steensen, Troels Brøgger, lars søgaard-jensen, Lise Lotte Rahbek, Gustav Alexander, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

KONTEKST. Som, i de fleste sammenhænge, bare betyder: sammenhæng

Jens Winther, Troels Brøgger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

1) Arrrhg. - Først fremsætter taleren en mening, som ingen andre har slået til lyd for. Så tager hun (evt. han) afstand fra samme mening med et 'Arrrhg' - og udsiger herefter en banalitet, som brugen af 'Arrrgh' tjener til at give skær af et selvstændigt og gennemtænkt standpunkt.

2) 'Jamen altså'. - En vending, som i stort mål anvendes af personer, som interviewes i radioen, indledende til svar på en interviewers spørgsmål, og med den hensigt at give indtryk af, at man har tænkt sig om og nu kommer med en fornuftig modsigelse af et standpunkt, som intervieweren ikke har fremsat. Vendingens dybere mening er, at den interviewede har brug for en tænkepause, hvilket fuldt så vel - eller bedre endnu - kunne udtrykkes med et langtrukkent 'øøøøøøøøøøøh' (kan hænde nogen synes at 'øøøøøøøøøøøh' lyder en kende altmodisch, dog synes denne lyd at udtrykke den dybere mening med stor præcision).

3) 'Både .... men'. - Det senere i ytringen fremkommende 'men' udstiller talerens manglende hukommelse, hvis ikke snarere manglende sproglig evne. Idet han / hun har påbegyndt sin ytring med et 'både', må ytringens første udsagn rimeligvis føre til en sidestilling med et andet og efterfølgende udsagn, udtrykt ved 'og'. En skrækkelig afart er 'Dels .... men også'.

Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Henrik Rasmussen, Hans Nielsen, Christian de Thurah, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ordet "Arbejdsudbud" skal i den grad med på listen nu vi er i gang. Får røde knopper hver gang en politiker kæfter op om at arbejdsudbuddet skal øges.

Lillian Larsen, Troels Brøgger, Peter Møller Jensen, Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Lise Lotte Rahbek, Henriette Bøhne, Thomas Tanghus, Jens Christensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

"Hvad hedder det...? - oftest udtalt "Wha-he-døøøøøh" skal i den grad udryddes.
Vendingen forekommer oftest i interviews i radio eller TV, hvor man med fordel kan bede dem, der bliver interviewet, om forud for selve seancen at finde ud af, hvad det hedder, så de ikke skal spilde deres egen og lytternes eller seernes tid med at spørge om det.
Som oftest får de jo alligevel ikke noget svar.

Troels Brøgger, Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Jens Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Palle Yndal-Olsen

@jørn erslev andersen
qua: 1. i egenskab af
2. i kraft af, på grund af, ved hjælp af
http://sproget.dk/lookup?SearchableText=qua

Henrik Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Et skriv" er ganske rigtigt hæsligt. Det lyder simpelthen så dumt. Et andet ord jeg ikke kan holde ud er italesætte, italesat. Det lyder som en form for spin, men heldigvis synes det at være på vej væk.

Jens Winther, Troels Brøgger, Johnny Larsen, Maria Jensen, Henriette Bøhne, Jakob Silberbrandt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Et andet ord jeg her vil fremhæve er
SEGMENT hvilket betyder DEL.
Du er et segment i vores analyse betyder :
Du er et lillebitte delelement i vores vurdering af dig.
Du kan arbejde dig grå og gratis for vores skyld.
Vi tager os ikke af dig, du er din egen lykkes smed :-)
Hvis du får gigt er vi ligeglade, hvis du får astma får du sparket.

Sådan er det uden overenskomst, folkens !!!

Glædelig jul :-)

Niels Duus Nielsen

Som sprogfascist er jeg stor tilhænger af dødslister over hjernedøde ord og udtryk. Sproget er alle mands eje, og det må vi straks have gjort noget ved, for folk flest er ikke i stand til at afgøre, hvornår et ord er hjernedødt. Det er derimod undertegnede, som hermed i al stilfærdighed anbefaler sig til en formandspost i kommissoriet for eliminering af uønskede ord.

Henrik Bjerre, lars søgaard-jensen, Gustav Alexander, Hans Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Så skal jeg eddermame være formandinde ;-)

Henrik Bjerre, Torben K L Jensen, Hans Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Et ord der til gengæld helt klart bruges for lidt er sporvognsaktieselskabsskinneskidtsskraberfagforeningspersonalebeklædningsmagasinforvalter.

Det trænger til at blive luftet lidt mere!

Thomas Tanghus, Heidi Larsen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

God jul; -)

Niels Duus Nielsen

I lige måde, Eva!

'Heksejagt
Fortidens heksejagt gik ud på at brænde tusindvis af uskyldige kvinder i en blodrus af religiøs flokmentalitet og frygt for det fremmede. I dag er det en heksejagt, hvis man mister sit job, fordi man rager på sine kolleger.'

1) Der blev brändt stort lige så mange mänd som kvinder på bålet i hine tiders hysteriske jagt på djävelens håndlangere.
Men pyt, hvem giver tude over brankede mänd. Vi ved jo kvinder har monopol på at väre ofre.

2) Nej, man anvender ordet heksejagt når en kvinde påstår at hun er blevet raget på og manden derfor bliver fyret. Uden retssag, så klart. Det er forbeholdt skueprocesserne, som når Assange boller udenom og derfor skal i fängsel, subsidiärt udleveres til henrettelse i USA.

Jeg ville tilføje ordene bæredygtig og klimavenlig. Det første begreb dækker over noget, som fabrikanter af reoler og andre møbler har leveret i århundreder. Det andet begreb er blevet helt meningsløst og bruges om ethvert tiltag, som helt uden dokumentation og med stor menneskelig hubris påstås at kunne påvirke Jordens fremtidige klima, herunder at redde en række østater fra oversvømmelse.

Jeg er netop blevet opmærksom på, at Manns såkaldte hockey stav, som var IPCCs centrale argument i deres 2001 rapport, som påstod, at det tyvende århundrede var det varmeste i tusind år, bygger på træringe data fra kun en håndfuld træer i Canada og Californien. I lange perioder bygger disse proxy data på et enkelt træ beliggende på en Canadisk halvø. Da det så viste sig, at disse proxydata (træringe) indikerede at temperaturen var faldet i det tyvende århundrede medens instrumentmålinger viste, at temperaturen faktisk steg, så blev træringe data elegant substitueret med instrumentmålinger for så vidt angår det tyvende århundrede.

Behøver jeg at nævne, at de rigtige specialister i træringe data hele tiden har tvivlet på, at de kan bruges som proxy for temperaturmålinger. Tykkelsen af en træring påvirkes foruden af temperaturen også af mængden af nedbør, insektangreb, CO2, skovbrande, forsuring af skovbånden etc.; kort sagt: Svindel og humbug fra ende til anden. Måtte dette blive emnet for en kritisk artikel i Information.

Henrik Bjerre, David Zennaro og Maria Jensen anbefalede denne kommentar

Klavs Hansen: Er der nogen konkrete eksempler på, at " en kvinde påstår at hun er blevet raget på og manden derfor bliver fyret. Uden retssag". Det lyder som noget, man burde melde til sin fagforening. Er det virkelig sket her i Danmark?

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Følgende tekst er forfattet af een af mine gode venner i anledning af danmarks radios opfordring til at sige, hvad man mener om public service. Jeg synes, at denne opsang er relevant her.

"PUBLIC SERVICE

Hvad er Public Service, spørger Danmarks Radio, selv om man skulle tro,
at I selv vidste det. Det gør I så ikke, men fuld respekt for jeres nye erkend-
else. En dansk oversættelse af begrebet ville være på sin plads, men nu er
hverken mundtlig eller skriftlig dansk jo jeres stærke side, hvad enhver kan
forvisse sig om ved at overvære en enkelt TV-Avis med tilhørende tekstning.

Public Service kan kun forstås på én måde: I folkets tjeneste, hvilket jo giver
rigtig god mening, da det er os, folket, der betaler for jeres tvivlsomme tje-
nester. Da I således er folkets tjenere, bør I tilstræbe den allerstørste pro-
fessionalisme i alt hvad I foretager jer.

Det danske sprog er det vigtigste værktøj i formidlingen af jeres budskaber,
og med dét hjælpe alle os andre til et korrekt dansk. Desværre er vi alle
ilde stedt, ikke mindst børn og unge og nytilkomne, der gerne vil lære dansk.

Dansk grammatik synes at være en by i Rusland, når I har store problemer
med "en" og "et", "og" og "at", de korrekte præpositioner, korrekt stavning,
redundans i syntaksen (overflødige ord og vendinger som "denne her", hvor
"her" er overflødigt, "kommentere på", hvor "på" er overflødigt og "denne
her sag, ja dén er betændt", hvor man siger det samme to gange).

Det hedder ikke "én af de børn" ( 21 Søndag 121117), men "ét af de børn". Der er forskel
på opførsel og opførelse ( tekst-tv 121117 s.136) og Pedersen (langt e) rimer
ikke på Feddersen (med kort første e ).

Diktion ligger vist også i udlandet et sted. Som det ser ud nu, lærer I os alle dårligt dansk og det er
ikke i nogens interesse. I snakker dansk, men tale det kan I ikke, og det er utåleligt at høre
på. Ansæt venligst talepædagoger og korrekturlæsere. I lader sproget forfalde
og udvikler det ikke, men afvikler det. Respektér sproget, det er alles ejendom.

Jeres brug af det engelske ord "fuck" er fuldstændig upassende i offentlig
sammenhæng og ville aldrig forekomme i nogen andre landes Public Service.
I burde være sprogets vogtere og ikke dets bødler.

I er den fjerde statsmagt og dermed borgernes vagthund overfor statens
overgreb på sandheden og folket, og som sådan ansvarlige for afdække
sandheden, koste hvad det vil. Forfølg sandheden, så vil retfærdighed og
skønhed følge trop.

I har et stort ansvar, men får vist også en fyrstelig løn for små anstrengelser."

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Beklager at mit udstyrs tekstredigering ikke er i top, og derfor ikke er blevet korrekt.

Og sig venligst ikke korekt men korrekt

Jens Thaarup Nyberg

Ud med "venstre"
Så giver "højre" ikke god mening, helt i overensstemmelse med den politiske virkelighed.

Udtrykket "godt brølet" giver mig cancer

Den her artikel er bare Spot on!!!

(argh)

Torben K L Jensen

Her på årets faldereb vil jeg rette en tak til ordets mester - Georg Metz. For alle hans mesterlige under/overdrivelser og brug af sprogets finurlige egenskaber når det drejer sig om alt fra humanisme,demokrati,religion til den slagkraftige sarkasme,ironi over fladpandede dumheder der hjemsøger os alle i det daglige. Tak,Georg.

charlotte keck, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Hanne Lund Jørgensen

Det krymper sig i mig hver gang jeg hører ordet danskerne brugt i sammenhænge hvor vi er blevet spurgt, har stemt, måske græder eller jubler over en medalje, eller blot skal klistres sammen som gruppe med et bestemt geografisk tilhørsforhold.
Det er upræcist og ofte ekskluderende.
Sig eller skriv vi, borgerne, seerne, vælgerne, de der havde lyst, dem med 5 kroner tilovers på mobilkontoen, alt andet end danskerne.
Kærligst
En læser.

Nis Jørgensen, Hanne Ribens, Jens Christensen, David Zennaro, Frank Hansen, Heidi Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

P4: og-øe, ja-øe, øe fortsæt selv. Når man første er blevet fanget af øerne, hører man ikke, hvad der ligger af småt imellem.
DR 1 Sporten: Wozniakki er syg idag, så direkte til Vejret!

Anders Sørensen

@Randi Christiansen, jeg bestræber mig selv på at skrive korrekt dansk. Men jeg er også bevidst om, at "korrekt" bør skrives i anførselstegn, fordi sproget udvikler sig. Det, der er "korrekt" i dag, er det ikke i morgen om et år. Det, der afviger fra normaliteten, skaber udvikling.

Din ven benytter sig eksempelvis af formuleringen "mundtlig og skriftlig dansk". Denne er ikke grammatisk korrekt, eftersom "dansk" er intetkøn, og det derfor burde hedde "mundtligt dansk" med t-endelse som i "godt vejr". Men det gør det bare ikke. Hvorfor? Fordi sådan siger/skriver folk. Det "ukorrekte" bliver "korrekt".

Og don't get me started med "fuck". Folk, der kategorisk beklager sig over "fuck" (eller endnu værre: fremmedord/låneord generelt) er i min bog fucking diskvalificeret fra seriøs snak om sprog, fordi modviljen tydeligvis udspringer af snerpethed - og man MÅ IKKE være snerpet. Snerpethed er sprogets værste fjende.

Randi Christiansen

Ok anders - sprogrøgter, sprogpuritaner - men anvendelse af forkerte præpositioner? Forkert stavning, meningsforstyrrende sætningskonstruktioner? Dovent sprog hvor faste modeord og vendinger erstatter den sproglige præcision og finesse? Opløsning af grammatikken, ja hvornår er der tale om sprogets opløsning? Selv du har vel en grænse, for hvor fattigt sproget må være? Mener du ikke, at beherskelse af rigsdansk bør være en del af vor almene (ud)dannelse?

Personligt har jeg også en svaghed for kraftudtryk, men overdreven brug fomindsker effekten og er egentlig blot udtryk for et dovent og fattigt sprog. I public service sammenhæng helt upassende medmindre der er tale om formidlingen af et (kunst)værk.

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Hans Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Nu, vi er i gang med sprogudrensningen: Jeg har et problem med adverbier og adjektivers bøjning. Et eksempel:

"... når der er børn involveret..." eller "...når der er børn involverede..." - hvad er korrekt dansk grammatik? Relaterer "involvere" til "der" eller til "børn"?

Jeg er tilbøjelig til at mene, at det er den sidste bøjningsform der er den korrekte, men alligevel bruger jeg for det meste den første, fordi det er den, der er den mest udbredte. Under alle omstændigheder er det en daglig anledning til at klø mig i nakken.

Er der en sprogfascist til stede, som kan belære mig? Der er ganske vist ikke tale om et ord, der skal dø, men bøjningsformer er også en truet art, så teknisk set er mit spørgsmål vel inden for emnet.

Anders Sørensen

@Niels Nielsen, det hedder "børn involveret", fordi det er kort tillægsmåde. De er blevet involveret. I modsætning til "involverede børn", hvor "involverede" er et adjektiv.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Skidegodt, tak, Anders Sørensen, dejlig nem regel at huske!

:-)

Randi Christiansen

'Børn' som et begreb, derfor entalsord og derfor involveret. Er mit bud.

Involveret lægger sig til udsagnsleddet "er", ikke til "børn" og derfor skal det ikke i flertal.

Niels Duus Nielsen, Hans Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvor er det kedeligt vi at sjusker sådan med vort sprog! Det er næsten nemmere at forstå en nordmand eller svensker i radioen, end visse landsmænd, der taler så hurtigt, uden at trække vejret, eller lægge tryk på vigtige ord, "spiser" adskillige ord og sænker talelejet og hæver tempoet i den sidste sætning, så man går glip af en evt. konklusion. Det er mærkeligt at det er sket så hurtigt. Men måske på grund af Facebook. Pludselig! kender halvdelen af befolkningen ikke brugen af at lægge og ligge.Og de folk der taler så rivende hurtigt at de næsten må hive efter vejret, er næsten også de samme, som i hver sætning og næsten 2 gange i hver sætning, siger "Hva hedder de". det er ikke et spørgsmål, for de fortsætter straks med at plabre løs. Jeg hører meget radio, og bliver trist når jeg ikke forstår det halve. Den tendens skete måske på samme tid som det blev mode at TV skuespillerne talte så naturligt mumlende at man opgav!

.

Niels Duus Nielsen, Michael Kongstad Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hanne Ribens, efter min mening er den dårlige udtale en konsekvens af opfindelsen af mikrofonen, især den trådløse mikrofon. Som gammel lydmand påtager jeg mig en del af ansvaret for, at det ikke længere er en nødvendig kvalifikation for at blive skuespiller, at man kan tale højt og tydeligt.

Til mit forsvar skal dog siges, at jeg altid bad skuespillerne tale, som om de ikke havde en mikrofon på, fordi det er meget nemmere at lave god lyd, når man har et signal at arbejde med, end når man skal forstærke en spag stemme, der konkurrerer med tøjknitren og fodtrin.

DR3's Counterstrike kommentatorer har indført et nyt dansk ord for en sparerunde: en ec(h)orunde, der er en fordanskning af af 'eco(nomical) round'.

Nis Jørgensen

"Qua" i betydning 2 må gerne ryge - så kan jeg også føle mig lidt mere eksklusiv, når jeg bruger det korrekt i betydning 1.

Og så er "whataboutery" alså en meget specifik snakken uden om - som jeg ikke umiddelbart jebder et andet ord for.

Nis Jørgensen

(og så skal der selvfølgelig være mindst én slåfjel i et indlæg om sprog)

Maj-Britt Kent Hansen

Redaktionen har tydeligvist ikke læst, hvad vi skrev, når de spiser os af med dette pauvre udsnit:
https://www.information.dk/moti/2018/01/ord-laeserne-synes-doe

men de har heldigvis bemærket Mathilde Walter Clarks klumme om fremadrettet:
https://www.information.dk/kultur/2017/12/godt-fremadrettet-nytaar#komme...

Når de der udtaler sig alle steder siger "paradigmeskifte"... betyder det mon så bare at vi skal have noget nyt i stedet for det gamle?
Lissom testamenterne, menneskerettighederne, gammel vin osv.