Baggrund
Læsetid: 3 min.

2017 gik ikke, som vi frygtede – men hvad har vi egentlig løst?

2017 var året, hvor vi endelig genvandt optimismen, men også året, hvor vi tog endnu et skridt mod afgrunden
2017 var året, hvor vi endelig genvandt optimismen, men også året, hvor vi tog endnu et skridt mod afgrunden

iBureauet

Moderne Tider
30. december 2017

Ja tak!

På denne tid sidste år var vi stadig i chok efter Trump og Brexit. Det virkede, som om hele verden var på vej ud over afgrunden, en flodbølge af dystopiske bøger om ’Vestens endeligt’ skyllede ind over os, og vi holdt vejret under valgene i Frankrig, Tyskland, Holland og Storbritannien. Ville populisterne marchere i gaderne? Og ville Trump ødelægge NATO og starte en atomkrig med Nordkorea?

Et år er gået. Og vi er her stadig.

Bevares, Europas gamle centrumpartier er blevet straffet af vælgerne i 2017, men Macron er præsident i Frankrig, ikke Le Pen. Alternative für Deutschland har ikke overtaget tysk politik, og Dansk Folkeparti tabte kommunalvalget. Det politiske stormvejr er løjet af – vores samfund har vist sig mere modstandsdygtigt, end vi frygtede.

2017 har givet os håb. Det bobler med spontane protestbevægelser, hvor progressive demonstranter gør op med uretfærdige magtmisbrugere: Women’s March var de liberales protest mod Trump, og #MeToo blev årets helt store politiske fænomen. Det er blevet lettere for borgerne at råbe op – via alt fra #allemannenhandinhand i Holland til #detkunnehaveværetmig i Danmark.

2017 blev året, hvor vi tog et skridt væk fra afgrunden. Der er kommet bedre styr på flygtningekrisen, afsløringerne af Paradise Papers har presset de allerrigeste skattesvindlere, Margrethe Vestager har uddelt bøder til verdens mægtigste firmaer, og de senere års krisesnak har rystet europæerne tættere sammen – opbakningen til EU og NATO er blevet større.

Desuden er der kommet gang i økonomien . Herhjemme er arbejdsløsheden historisk lav, troen på fremtiden vokser, og væksten er tilbage. Finanskrisen har ikke undergravet danskernes tillid.

I 2017 har vi ligefrem haft overskud til at føre 00’er-agtige værdidebatter om burkaer, Hella Joof, flygtningekager, Historien om Danmark og mangfoldighedskonsulenter.

Efter mange års krise lysner det forude. Og Danmark har med Christian Eriksen i sit livs form kvalificeret sig til VM i Rusland.

Nej tak!

Bevares, der er ikke udbrudt atomkrig, men vi har heller ikke løst noget som helst. I 2017 har Vesten fortsat sin langsomme vandring mod afgrunden.

CO2-udledningen stiger igen (Trump har som bekendt trukket USA ud af Parisaftalen og efterlyser nu ligefrem mere global opvarmning til den kolde vinter), uligheden vokser, den politiske polarisering bliver dybere, det er næsten umuligt for politiske ledere at regere, og verden bliver mindre demokratisk – tænk bare på Tyrkiet, Rusland og Ungarn. Eller for den sags skyld USA, der mildest talt er et dysfunktionelt demokrati. I 2017 har verden fået et reelt alternativ til det liberale demokrati.

Folk glæder sig over, at der igen er vækst i Europa, men økonomien er mere ustabil, end vi før har set. Europroblemerne er ikke løst, og hvad gør vi egentlig, når den næste krise kommer? Europa har brugt et årti på at printe penge og lave ’kvantitative lempelser’, der holdt renten på nul – vi har ikke flere våben i bæltet.

Lige nu ofrer vi klodens biologiske systemer – koraller, bier, iskapper, skove – for en smule vækst. Og vi gør det samme med samfundenes sammenhængskraft. Ræset mod bunden er fortsat i 2017: Skatterne er faldet i en række europæiske lande – selskabsskat, marginalskat, arveskat – samtidig er uligheden steget. I Danmark er der markant mere fattigdom og ulighed end for 15 år siden.

Sådan går det over stort set hele verden. Otte mennesker ejer nu lige så meget som verdens 3,5 milliarder fattigste tilsammen.

Og vi kan ikke gøre noget ved det. Vi har skabt et globalt finanssystem, hvor pengene flyder frit over grænserne, langt væk fra borgernes kontrol. EU gør ingenting, for Europa er splittet – både internt i landene og på tværs af kontinentet – og de politiske ledere er historisk svage. Se bare på May, Merkel, Gentiloni og Løkke – de kan dårligt nok regere.

Ingen af vores problemer er blevet mindre i 2017. Tværtimod. Det har i sandhed været et trist år. Og det fodbold-VM, vi endelig har kvalificeret os til, bliver afholdt i Rusland.

Serie

Ja-hatten og nej-hatten

Dit værktøj til at udfordre instinktive holdninger. På Moderne Tider tager vi begge hatte på.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Jeg kan ikke dele vækst-optimismen.

Benny Larsen, Steffen Gliese, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ræset mod bunden er eskalerende.
815 millioner mennesker sulter.
Massedøden rammer insekter, svampe og andre hidtil upåagtede livsformer, vi har været storladent ignorante om.
Den globale opvarmning fortsætter.
Kemi- og våbenindustrien sælger deres elendige produkter som aldrig før.
Masseovervågningen intensiveres i alle lande, selv i Europa.
Politikerne sælger ud af vores fælles ressourcer og værdier.
I Danmark har vi ikke korruption, for ingen undersøger det.
Tilliden til politikere og medier er på linje med tilliden til brugtvognsforhandlere.
Uligheden er steget, så de rigeste har fået 6 billioner mere i året der gik.
Prins Henrik er blevet dement, og Prins Joachim, (skal tiltales 'de' og ikke 'dig' ) vil være populær.
DR skal slagtes.
Vi skal have asyl-øer som i Australien, mener DF og andre lagkage-kastende.
Brian Mikkelsen og LA vil have lamborghinier i Nordsjælland.

Hvem vil egentlig have et godt land at leve i ?

GODT NYTÅR :-)

ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen, Benny Larsen, Steffen Gliese, Katrine Damm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

En af de største nedturer for menneskehedens psyke er opmærksomheden for mobiltelefoner og Ipads.
Opmærksomheden er 95%, spørg dem, der henter det forkerte barn i børnehaven og udbyttet, kort og langt, er 5%. Fællesskab og samvær mellem mennesker er skrottet. Forberedelse til en robottilværelse er skabt og nedturen en kendsgerning.
Samtidig skaber Dansk Folkeparti m.fl. koncentrationslejre til de nye danskere, medens vi er koncentreret om, ja gæt selv.
Ladskabet står stort set uberørt til fælles glæde og det er muligt at finde mennesker med et positivt livssyn. Livsynet, det positive er over hovedet på de andre

Virkelighed gør ikke væsen af sig, så må man ty til bluff.

Jacob Mathiasen

Det gik da så slemt, som man kunne forvente. - Dvs. en forsættelse af brændt jords taktik af menneskeheden mod alt liv. På trods af helt tydelige tegn og advarsler om at det hele er ved at ramle.