Læsetid: 4 min.

Alvar Aalto lavede arkitektur til den lille mand på gaden

Nationale autentiske traditioner og internationalt udsyn og inspiration er afsættet for den moderne finske arkitektur, som først og fremmest er skabt af Alvar Aalto
Nationale autentiske traditioner og internationalt udsyn og inspiration er afsættet for den moderne finske arkitektur, som først og fremmest er skabt af Alvar Aalto

The Granger Collection

2. december 2017

Op igennem det 20. århundrede udviklede en gruppe arkitekter fra de nordiske lande en alternativ vision for, hvordan moderne arkitektur kunne være, hvis den skulle bygge på kulturel kontinuitet og humanistiske værdier frem for på indordning under industrielle byggeteknikker.

De mest markante og mest fuldendte eksempler på denne alternative modernisme blev til i Finland. Isoleret af deres lands geografi, sprog og kultur anlagde finske arkitekter to meget forskellige tilgange: Dels ledte de i deres egne nationale traditioner efter autentiske impulser, dels orienterede de sig mod udlandet for at finde inspiration.

I 1930’erne lykkedes det at skabe en syntese af de to tilgange i skikkelse af Alvar Aalto (1898-1976), hvis inspirationskilder omfattede finske bondegårde, svensk 1920’er-neoklassicisme, kubistiske malerier og diverse værker af Frank Lloyd Wright. Med tiden skulle Aalto blive Finlands førende moderne arkitekt og ophavsmand til en unik type organisk moderne arkitektur, der står uantastet som en af dette århundredes største arkitektoniske bedrifter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • David Zennaro
Katrine Damm og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu