Læsetid: 22 min.

’Asger har haft Downs fra første celledeling, og hvis ikke han havde Downs, var han ikke Asger’

En ny test har intensiveret fravalget af mennesker med Downs syndrom verden over. Det har skabt en modbevægelse fra folk med handicappet og deres pårørende. Asger Hjalte Bregendahl på 15 år, blev født, før screening for Downs var et tilbud til alle
Asger kom til verden for 15 år siden. Før fosterdiagnostik blev et tilbud til alle danske gravide. Hans mor, Pernille Bregendahl Bro, er glad for, at hun ikke havde muligheden for fravalg: Jeg har aldrig følt sorg over, at Asger har Downs, siger hun.

Asger kom til verden for 15 år siden. Før fosterdiagnostik blev et tilbud til alle danske gravide. Hans mor, Pernille Bregendahl Bro, er glad for, at hun ikke havde muligheden for fravalg: Jeg har aldrig følt sorg over, at Asger har Downs, siger hun.

Sille Veilmark

16. december 2017

Asger Hjalte Bregendahl kom til verden den 11. oktober 2002 på Frederiksberg Fødeklinik.

Fødslen var hurtig og ukompliceret, men da han blev født, var lægerne bekymrede over hans infektionstal. De var for høje, og det kunne være livsfarligt. Midt i virakken lagde hans mor, Pernille Bregendahl Bro, mærke til noget andet: Hans fingre var skæve, øjnene skrå, og han var tyk om nakken.

»Han ligner en med Downs,« siger hun til en læge.

Der blev taget blodprøver for at afgøre sagen. Mens den lille familie ventede på svar, var stemningen trykket.

»Personalet vidste ikke rigtig, hvad de skulle sige,« husker Pernille Bregendahl Bro.

Infektionstallene rettede sig, men kromosomprøven viste, at Asger havde Downs syndrom.

Lægerne, der skulle give Pernille og hendes kæreste svaret, hakkede og stammede.

»Det var et positivt resultatet – altså hvis I forstår,« sagde den ene. Og da Pernille lå og ammede og nussede sin nyfødte dreng, kom en sygeplejerske ind på stuen og sagde:

»Nej hvor er det dejligt, at du tager dig sådan af ham alligevel.« Pernille Bregendal Bro var målløs.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Erik Karlsen
 • Birgit Schov
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
 • Maiken Guttorm
 • Klaus Engelholt
 • Ervin Lazar
Erik Karlsen, Birgit Schov, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Maiken Guttorm, Klaus Engelholt og Ervin Lazar anbefalede denne artikel

Kommentarer

det giver jo ingen mening at sammenligne levende mennesker, Downs eller ej, med muligheden for at undgå fostre med skader. Ingen gravid ønsker vel at de får et barn, der ikke er rask, men heller ingen ønsker vel deres barn væk, skader eller ej, efter fødslen.

Henriette Bøhne, Torben Skov, Mette Poulsen og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Fuldstændig enig med Søren Bro. Når vi har fri abort, kan vi vel heller ikke forvente, at folk vil tilvælge fostre med handicap, det giver ingen mening.

christian christensen

Artiklen er et typisk eksempel på den såkaldt humanistiske tilgang til et emne. Man sætter fokus på "mennesket" og enkelttilfældet, og spørger folk: Her ser du en sympatisk person, kunne du tænke dig at slå ham ihjel? Neejjj!! siger folk selvfølgelig. Men hvem siger for det første, at familien fortæller hele sandheden? Familiemedlemmer er ofte loyale overfor hinanden og vil gerne fremstå pænt overfor omverden. Og alle med downs syndrom er ikke så velfungerende som Asger angiveligt er. Intelligensniveauet kan veksle meget.