Analyse
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Bare bryster er fortidens aktionsform. #MeToo er fremtidens

Officielt hed det sig, at årets krybberøveri skete i solidaritet med #MeToo-bevægelsen. En reference, der ironisk nok udstiller, at tiden måske er løbet fra fortænkte og skingre provokationer
Officielt hed det sig, at årets krybberøveri skete i solidaritet med #MeToo-bevægelsen. En reference, der ironisk nok udstiller, at tiden måske er løbet fra fortænkte og skingre provokationer

Alessandro Bianchi

Moderne Tider
30. december 2017

De to skikkelser ser nærmest ud, som om de flyver: kvinden med det svingende hår om den nøgne overkrop og manden med kappen hvirvlende om sig som en superhelt.

Som tilskuere står de 16 legemstore figurer i Peterspladsens julekrybbe i livløs kontrast.

Billedet er fra 1. juledag i Rom, hvor den kvindelige aktivist Alisa Vinogradova få timer før pavens juleprædiken forsøgte at stjæle Jesusbarnet, mens hun skreg det samme, som stod på hendes blottede hud: »Gud er en kvinde«.

Vinogradova er medlem af den feministiske aktionsgruppe Femen, der bruger bare bryster i kampen mod kvindeundertrykkelse – i islam, i modeindustrien og i den katolske kirke. Få sekunder efter blev hun lagt ned og dækket til med gendarmens kappe. Nøgne kvinder skal helst ikke stjæle hverken billedet eller barnet på sådan en vigtig dag.

Jomfruer og madonnaer

Julekrybber er noget af det mest italienske og katolske, man kan opdrive. Selve ideen tilskrives Frans af Assisi, som i julen 1223 lavede en krybbe med levende mennesker og dyr. Siden har traditionen bredt sig til andre dele af verden. Men intet sted i verden er der så mange julekrybber som i Italien – med opsætningen på Peterpladsen som det absolutte midtpunkt.

Pavens prædiken tog i år udgangspunkt i julekrybbens tema, som er barmhjertighed, og handlede blandt andet om flygtningesituationen. Kvinders ret til at bestemme over egen krop, prævention, abort og skilsmisse kom han  ikke ind på. For nok har den katolske kirke med pave Frans fået en reformator – men kvinders status som mere end jomfruer og madonnaer er ikke på dagsordenen.

Set i det lys var Femen-aktionen en klar provokation for det katolske Italien.

Men måske handlede Vinogradovas aktion om andet end kvindesagen. Femen er efter sigende i krise. De har ikke ladet høre fra sig gennem længere tid. Og når de så endelig gør, er det med virkemidler, man har set før.

Ovenikøbet er julekrybbeangrebet faktisk en gentagelse af en identisk aktion 1. juledag 2014 – samme sted, samme mål, samme parole.

Officielt hed det sig, at årets krybberøveri skete i »solidaritet med #MeToo-bevægelsen«. En reference, der ironisk nok udstiller, at tiden måske er løbet fra fortænkte og skingre provokationer.

Julekrybberøveri i bare bryster er fortidens aktionsform. #MeToo er fremtidens.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Odin Rasmussen

Katolikkerne har vel lidt svært ved at ignorere, hvad der sker på Peterspladsen. Også selv om visse danske protestanter sikkert synes at det bare er morsomt.