Kommentar
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Hvem er denne plakat en parodi på?

Moderne Tider
16. december 2017
Revyen kender ingen, men plakaten har allerede udløst hård kritik

Revyen kender ingen, men plakaten har allerede udløst hård kritik

Revy er hyggeligt. Det er folkeligt, frisindet og frækt, men aldrig så frækt, at det rigtigt gør ondt på nogen. Så længe satire sparker opad og sigter efter dem med privilegierne, kan revyerne slippe godt af sted med det meste. Sådan plejer det at være. Men det var måske lige indtil, Kerteminderevyen præsenterede plakaten for sommerens forestilling.

På plakaten ses fire skuespillere. De står tæt og er nærmest filtret ind i hinandens arme og ben. Sammen holder de en ballon, som forestiller jordkloden. Den ene af de fire er bare hvid. De tre andre er malet røde, gule og sorte og udstyret med bananskørt, langt sort skæg og en fjer i panden.

»Ideen har været at lave en kærlig, inkluderende plakat, som viser, at hele verden holder kloden i sine hænder,« sagde revydirektør Mads Nørby, da han i denne uge var i P1 Eftermiddag for at rede trådene ud.

Plakaten har nemlig ikke fået den modtagelse, han havde håbet på. Blandt andet har 60 personer skrevet under på et brev, som blev sendt til Kerteminderevyens sponsorer med opfordring til at trække støtten, hvis ikke revyen ændrer plakaten. Mange andre har kritiseret den på sociale medier og kaldt plakaten »racistisk« og »stereotyp«.

Dum, naiv eller følsom?

Og plakaten er stereotyp. Den spiller på den allerældste og mest barnagtige opfattelse af, hvordan andre folkeslag ser ud: En indianer bærer fjer. En sort går med tøj lavet af bananer. At reproducere disse karikaturer virker både klodset og dumt. Særligt i dag, hvor fokus på alle former for strukturel undertrykkelse aldrig har været større.

Omvendt er det også helt vildt, at der bliver gået så hårdt til en plakat for en revy, som ingen endnu har set eller ved, hvad handler om. Den bliver først opført til sommer. Tiden vil vise, om kritikkerne får ret.

Måske viser forestillingen sig at være ligeså dum og ufølsom som plakaten. Men det kan også være, at Kerteminderevyen overrasker og gør det, revyen gør bedst: sparker efter dem med privilegierne. For hvad nu hvis forestillingen slet ikke er ude på at gøre grin med andre folkeslag, men med de politisk korrekte – den nye elite, som meget gerne på forhånd lader sig forarge på andre menneskers vegne?

Det er ikke sjovt at gøre grin med indianere, kinesere og sorte. Men det er altid sjovt at slå lidt på den kreative klasse og dens til tider krænkelsessyge automatreaktioner. Jeg håber, det er det, Kerteminderevyen prøver, men måske er det mig, der er naiv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Lærke du er ikke naiv. På plakaten ser jeg Sitting Bull, Philias Foghs Passepartout, Josefine Baker og Hillary Clinton repræsenterende nogle af jordens facetter.
Skån mig for de negative og smålige politisk korrekte nikkedukker. På med satiren og grinet, - for det er dansk revy.