Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal man elske kunst for at være OK?

Esther, 44
23. december 2017

Vi er to par, der går i teatret, til koncert, ser en god film og den slags sammen. Det andet par er gamle venner, og vi får altid meget godt ud af at være sammen.

Nu er der så kommet kunstudstillinger på programmet. Og det gider jeg ikke. Jeg har aldrig interesseret mig for det. Går jeg på Louisiana eller roser min mands valg af ting til væggene, er det af sociale grunde.

Er det noget, man kan sige højt uden at sætte sit ry som dannet og indsigtsfuld over styr?

Svar I:

Jeg er ikke sikker på, hvornår jeg selv tog konsekvensen af, at museer og kunstudstillinger altid har kedet mig inderligt, og jeg simpelthen holdt op med at komme der. Måske ikke lige efter, jeg flyttede hjemmefra, for man skulle jo lige prøve at lege voksen og træffe de voksne valg, selv når de rigtige voksne ikke kiggede. Men ret kort derefter.

Sidste vinter lokkede en veninde mig så med på Statens Museum for Kunst for første gang i 20 år. Jeg gik med – for det sociale, som du siger – og for lige at tjekke, om jeg måske alligevel skulle være blevet voksen. Nope. Jeg kiggede med undren på væggene og folk omkring mig og spekulerede på, hvor mange der fakede ligesom mig. Jeg glædede mig mindst lige så meget som mine børn til, at vi skulle i værkstedet og lege med limpistoler – og ud at kælke bagefter.

Næste gang går vi måske direkte i værkstedet. Men hey, det er sgu da også meget voksent at træffe sine egne valg, er det ikke?

— Emil Rottbøll

Svar II:

For det første: Nej, det kan du ikke sige højt uden at sætte dit ry som dannet og indsigtsfuld over styr. Så er det den vigtige del for dig, holder du bare din kæft og går med til udstillinger og nikker indforstået.

Hele dette setup giver mig nu en helt anden fornemmelse: Måske er du på de andre felter dannet – det bliver man jo, når man ser film og teater jævnligt, så kan man tale med. Men egentlig indsigtsfuld? Fint nok at hygge og venner er din prioritet, men sorry, det har så ikke en dyt med kunst at gøre, heller ikke når det drejer sig om film og teater.

Så måske kunne billedkunst være det, som åbnede dig for kunsten, dens lettere uforståelige dimension, det, som sætter verden lidt på spil, ryster dig i hyggen? Jeg ved godt, at Monet og Kandinsky nu er plakatkunst, men engang fik de bevidsthed til at ryste, og sådan er det også med helt ny kunst. Så hvad med at droppe dit ry, og i stedet prøve vitterlig at blive dannet og indsigtsfuld?

— Tine Byrckel

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karakteristisk for den gode kunst er først og fremmest at den skaber interesse og at den fører til mange forskellige former for reaktioner hos publikum. Den gode kunst er den, der er åben for fortolkning. Det er den, der ikke er så entydig, men mangetydig. Derfor kan det slet ikke lade sig gøre at sige noget forkert om kunst, for intet udsagn , der bygger på oplevelse af værket er forkert om kunst. Så det du siger - er ihvertfald er sandt - ihvertfald udfra din egen oplevelse.

Poul Erik Pedersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

God kunst af enhver form giver nye syn/lyd på alle akspekter af samfundet - en igangsætter for allehånde fantasier og oplevelser sammen med andre.

Randi Christiansen

At kunne cykle på ethjulet er også en kunst, at være social ditto. Den bildende kunst er en øvelse for sig, men alle visuelle indtryk har en betydning - du er sikkert ikke lige glad med, hvordan dit hjem ser ud? - og er en kunst/kommunikationsform man som dannet menneske bør forholde sig til. Det er f.eks. helt i orden, hvis man efter at have forsøgt, ikke bliver berørt. Så kan man foretage et bevidst valg. Det er her, dannelsen viser sig. Kunst tilbyder muligheden for bevidsthedsudvidelse, men det er vigtigt at være ærlig.

Jeg passerede engang et galleri - med billeder af grimme, rasende hunde serveret maleteknisk i orden med anmasende farver - og kom fra gaden, hvor jeg stod, til at udbryde : hvem vil dog have grimme hunde på sin væg? Hvorefter en mand i trenchcoat - måske den stakkels kunstner - kom farende for at se, hvem der sagde det. Men da var jeg videre.

Niels Duus Nielsen

Du kunne også sætte dig lidt ind i æstetikkens grundlagsproblemer - så kan du med dannelse og indsigt erklære, at "kunst findes slet ikke", og se helvede bryde løs omkring dig, når kunsttilhængerne forarget forsøger at sige dig imod.

Det var en yndet taktik, som jeg ofte brugte, når jeg syntes sortering af post var for kedeligt, og så satte jeg mig ned og sorterede sammen med de kunstnere, der altid var en del af på Posten, som ikke kunne sælge deres kunst og derfor sorterede post for ikke at dø af sult. På den måde fordrev vi tiden med højpandede diskussioner, samtidig med at vi passede vores arbejde.

Undersøg begrebet "art world" og "den institutionelle kunstteori", det skulle give dig noget krudt, så du kan stå distancen som kunstatheist i en seriøs diskussion.

https://faculty.georgetown.edu/irvinem/visualarts/Institutional-theory-a...

Selv er jeg som udøvende kunstner agnostisk mht. om der findes kunst. Langt det meste er blot sofistikeret pøbelfryd, men af og til kan man opleve momenter af ufattelig skønhed, som antyder, at det ikke er spil for galleriet det hele.

@Niels :Man kan benægte alt bortset fra sin egen bevisthed. ( herunder om kunst overhovedet eksisterer ). jvf. Descartes.
@ Emil Der findes bøger hvis eneste indhold er i hundredevis af definitioner af begrebet "kunst" og det viser tydeligt at begrebet kan være svært at indfange.