Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal man elske kunst for at være OK?

Esther, 44
23. december 2017

Vi er to par, der går i teatret, til koncert, ser en god film og den slags sammen. Det andet par er gamle venner, og vi får altid meget godt ud af at være sammen.

Nu er der så kommet kunstudstillinger på programmet. Og det gider jeg ikke. Jeg har aldrig interesseret mig for det. Går jeg på Louisiana eller roser min mands valg af ting til væggene, er det af sociale grunde.

Er det noget, man kan sige højt uden at sætte sit ry som dannet og indsigtsfuld over styr?

Svar I:

Jeg er ikke sikker på, hvornår jeg selv tog konsekvensen af, at museer og kunstudstillinger altid har kedet mig inderligt, og jeg simpelthen holdt op med at komme der. Måske ikke lige efter, jeg flyttede hjemmefra, for man skulle jo lige prøve at lege voksen og træffe de voksne valg, selv når de rigtige voksne ikke kiggede. Men ret kort derefter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karakteristisk for den gode kunst er først og fremmest at den skaber interesse og at den fører til mange forskellige former for reaktioner hos publikum. Den gode kunst er den, der er åben for fortolkning. Det er den, der ikke er så entydig, men mangetydig. Derfor kan det slet ikke lade sig gøre at sige noget forkert om kunst, for intet udsagn , der bygger på oplevelse af værket er forkert om kunst. Så det du siger - er ihvertfald er sandt - ihvertfald udfra din egen oplevelse.

Poul Erik Pedersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

God kunst af enhver form giver nye syn/lyd på alle akspekter af samfundet - en igangsætter for allehånde fantasier og oplevelser sammen med andre.

Randi Christiansen

At kunne cykle på ethjulet er også en kunst, at være social ditto. Den bildende kunst er en øvelse for sig, men alle visuelle indtryk har en betydning - du er sikkert ikke lige glad med, hvordan dit hjem ser ud? - og er en kunst/kommunikationsform man som dannet menneske bør forholde sig til. Det er f.eks. helt i orden, hvis man efter at have forsøgt, ikke bliver berørt. Så kan man foretage et bevidst valg. Det er her, dannelsen viser sig. Kunst tilbyder muligheden for bevidsthedsudvidelse, men det er vigtigt at være ærlig.

Jeg passerede engang et galleri - med billeder af grimme, rasende hunde serveret maleteknisk i orden med anmasende farver - og kom fra gaden, hvor jeg stod, til at udbryde : hvem vil dog have grimme hunde på sin væg? Hvorefter en mand i trenchcoat - måske den stakkels kunstner - kom farende for at se, hvem der sagde det. Men da var jeg videre.

Niels Duus Nielsen

Du kunne også sætte dig lidt ind i æstetikkens grundlagsproblemer - så kan du med dannelse og indsigt erklære, at "kunst findes slet ikke", og se helvede bryde løs omkring dig, når kunsttilhængerne forarget forsøger at sige dig imod.

Det var en yndet taktik, som jeg ofte brugte, når jeg syntes sortering af post var for kedeligt, og så satte jeg mig ned og sorterede sammen med de kunstnere, der altid var en del af på Posten, som ikke kunne sælge deres kunst og derfor sorterede post for ikke at dø af sult. På den måde fordrev vi tiden med højpandede diskussioner, samtidig med at vi passede vores arbejde.

Undersøg begrebet "art world" og "den institutionelle kunstteori", det skulle give dig noget krudt, så du kan stå distancen som kunstatheist i en seriøs diskussion.

https://faculty.georgetown.edu/irvinem/visualarts/Institutional-theory-a...

Selv er jeg som udøvende kunstner agnostisk mht. om der findes kunst. Langt det meste er blot sofistikeret pøbelfryd, men af og til kan man opleve momenter af ufattelig skønhed, som antyder, at det ikke er spil for galleriet det hele.

@Niels :Man kan benægte alt bortset fra sin egen bevisthed. ( herunder om kunst overhovedet eksisterer ). jvf. Descartes.
@ Emil Der findes bøger hvis eneste indhold er i hundredevis af definitioner af begrebet "kunst" og det viser tydeligt at begrebet kan være svært at indfange.