Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Må man råbe af sine børn?

Brevkassen er overtaget af finner. Læs, hvad de mener om læsernes dilemmaer
Moderne Tider
2. december 2017

Mor til to

Vold mod børn er forbudt ved lov. Men nu har jeg ladet mig fortælle, at det er næsten lige så slemt at råbe af sine børn.

Det gør jeg ellers ofte, og nu har jeg totalt dårlig samvittighed og føler mig samtidig berøvet et vigtigt værktøj i opdragelsen. Synes, det er ret umuligt ikke at råbe af børn indimellem.

Hvad synes I?

Svar II:

Vold i alle former er forbudt mod børn eller voksne. At råbe er en form for vold. Jeg ved det godt, at man nogle gange, når man er træt eller ikke har overskud i hverdagen, kan ty til en nem løsning og råbe. 

Tænk på det på en anden måde: Er det i orden, at din chef eller forældre kommunikerer med dig ved at råbe? Det tror jeg ikke, at nogen synes. Man skal tale ordentligt til hinanden, og husk, at dine børn lærer manerer fra dig.

Esa Alanne

Født 1965, Espoo.

Teater-koreograf, leder Finlands kulturinstitut i Danmark.

Finner viser ikke følelser, men vi har masser af dem.

Tag pauser indimellem, og giv tid til dig selv. Jo mere overskud du har i hverdagen, des mere ro har du inde i dig selv.

Klare grænser og masser af kærlighed giver tryghed til børnene. Tal til børn, som du ønsker, at de taler til dig!

– Esa Alanne

Svar I:

Vi skal være glade for, at vold mod børn er forbudt.  Jeg ville ønske, det også var det i krigssituationer verden over! 

Tarja Cronberg

Født 1943, Helsinki. Fredsforsker, dr.tech., dr.soc.

Fhv. MEP, fhv. finsk arbejdsminister.

Forfatter, sejler, fisker og aktivist.

Jeg synes, der er en forskel mellem vold mod et barn og at råbe af sit barn, selv om begge dele kan være skadelige. Det sidste kan jo også forekomme i trygge og kærlige omgivelser, hvor det kan opfattes som naturligt.

Men du kunne overveje, om du råber af dine børn for ofte, og om du kunne snakke med dem, om hvordan de oplever det.

Jeg er ikke kvalificeret til at vurdere, om det kan være et vigtigt værktøj i opdragelsen, men min fornemmelse er, at hvis du gør det ofte, så mister det sin betydning i opdragelsen. Bedre at vælge situationerne med omhu.

– Tarja Cronberg

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Finland fylder 100

Vores finske naboer har korsflag og velfærdsstat og er verdens frieste land, men vi danskere ved nærmest intet om Finland. Nu, hvor landet fejrer 100 års selvstændighed, gør vi noget ved det. Vi markerer fejringen ved at bruge hele Moderne Tider til at fortælle historier om og fra Finland – om hvordan et fattigt folk har skabt en rig kultur og en velstående nation.

Andre artikler i dette tillæg

 • Dengang finnerne indgik en aftale med Djævelen

  2. december 2017
  Romanklassikeren ’Den ukendte soldat’ om Finlands kamp mod Sovjetunionen i 1941-44 er blevet filmatiseret tre gange med 30 års mellemrum. Senest med det største finske filmbudget til dato og en melankolsk krigsskildring, der virkelig bringer sit publikum tæt på krigens rædsler og på soldaterne fanget midt i dem
 • I familiens blodspor

  2. december 2017
  Når min finske familie fortæller historier, ender de som regel med, at nogen dør en skrækkelig død og bliver myrdet med en skovl eller sådan noget. Jeg tog med min far tilbage til det hus i Midtfinland, hvor alle historierne kommer fra
 • Brevkassen: Er sexchat utroskab?

  2. december 2017
  Nogle gange, når min kæreste sover, går jeg på nettet og sexchatter med kvinder og enkelte gange også mænd. Er jeg min kæreste utro?
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg har selv haft en far, der brugte HØJ råben som opdragelsesmiddel, og kan bekræfte, at det føles som vold. På et tidspunkt gjorde han det overfor en bekendts barn. Det gjorde ondt i mig, og jeg var faktisk grædefærdig. Jeg er dog glad for, at jeg bagefter fik fortalt ham om virkningen, om end det nok var for sent...

Majbritt Nielsen, Katrine Damm og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Majbritt Nielsen

Jeg kan huske et citat fra en artikel om psykisk vold. Et barn fortalte det føltes som at slå med tungen. Jeg læser det som barnet føler den fysiske vold og den psykiske lige hårdt.

I øvrigt har et barn ikke en magtposition til en voksen og kan ikke forlade situationen hvis de vil. Det er endnu en årsag til at lige trække vejret hvis man kan mærke det ved at komme op i omdrejninger.

måske "...råbe ad...."