Satire
Læsetid: 3 min.

Center for Vild Analyse: En strid om ord

Sandheden om Bjarne Corydon er ikke, at han i virkeligheden er blå, men at der slet ikke er nogen inden i ham
Måske er Bjarne Corydon navnet på opgøret med den opfattelse, at socialdemokrat overhovedet er noget man er.

Måske er Bjarne Corydon navnet på opgøret med den opfattelse, at socialdemokrat overhovedet er noget man er.

Finn Frandsen

Moderne Tider
16. december 2017

Ironien gik tilsyneladende ikke op for Bjarne Corydon, da han i Deadline for en uges tid siden blev spurgt, om det ikke lød lidt gammeltestamentligt, at han beskrev sig selv med verdens ældste tautologi:

»Jeg er den, jeg er.«

Som bekendt var det ingen ringere end Jahve, der først beskrev sig selv på den måde.

Corydon var blevet udnævnt til direktør og chefredaktør på Børsen og havde valgt at svare på spørgsmål om udnævnelsen ved at afvise enhver forpligtelse på noget politisk standpunkt. Han ville ikke »puttes ned i nogen kasse«, og han afviste at kunne se nogen modstrid mellem først at være socialdemokratisk minister og så chefredaktør for Børsen.

På pressemødet, hvor ansættelsen blev offentliggjort, faldt en bemærkelsesværdig udveksling sted. En journalist spurgte, hvordan det kunne hænge sammen:

»Så indtil du fik det her nye job, der har du opfattet dig selv som socialdemokrat?«

Corydon svarede ved at præcisere:

»Der har jeg været medlem af Socialdemokraterne.«

»Det er vel det samme,« mente journalisten, hvortil den nyudnævnte nu replicerede:

»Det, synes jeg, bliver en strid om ord.«

Pragmatiske Bjarne

Corydons evne til at tale uden om er så elegant, at den næsten overgår selv Kellyanne Conway, Donald Trumps allerede legendariske talsperson, der kan vende et kritisk spørgsmål så mange gange på hovedet, at hendes interviewere som regel er tydeligt rundtossede efter få minutter.

Lad os lige stoppe op og lytte efter: Corydon besvarer et spørgsmål ved at insistere på en umiddelbart meget lille detalje i to forskellige benævnelser og reagerer derefter på spørgsmålet om, hvorvidt det ikke er en ret minimal forskel – ved at sige, at det bliver lidt en strid om ord!

Det svarer til at blive mindet om, at man skylder én 400 kroner og svare, at det vist snarere var 399,50 – og så adspurgt, om det ikke er det samme, sige:

»Nu synes jeg, du bliver meget nøjeregnende.«

Ikke desto mindre er det netop i denne lille detalje, at vi skal finde sandheden om Bjarne Corydon. For det, der kendetegner ham, er måske allermest, at han har været medlem af Socialdemokratiet, men aldrig været socialdemokrat. Et medlemskab er noget, man kan købe sig til, og som man kan opsige og udskifte. At være socialdemokrat er derimod en identitet; noget, man har arvet, er blevet til; noget, der har sat sig i én og defineret ens vej gennem livet. Eller sådan har det i hvert fald været.

Bjarne Corydon er måske netop navnet på opgøret med opfattelsen af, at man kan være socialdemokrat. Det betyder ikke, at Bjarne Corydon i al hemmelighed hele tiden har været neoliberalist og haft en skjult dagsorden om at underminere fagbevægelsen eller skære i velfærden.

Der er ikke en ’Blå Bjarne’, der nu er trådt frem og har afsløret sin sande identitet. Der er ingen derinde – hverken blå eller rød, blot en pragmatisk opportunist, der har tjent til sit udkomme ved at være finansminister, konsulent og nu direktør og chefredaktør.

På denne måde er Corydon først og fremmest en form for kulmination på den afvikling af Socialdemokratiet, der har udspillet sig gennem de sidste 20-30 år over hele Europa. Han taler formentlig sandt, når han siger, at han aldrig har haft nogen politisk identitet, for han har blot fulgt tidens konjunkturer.

Corydon er antidogmatisk, pragmatisk og insisterer på det, folk kalder sund fornuft. Det har altid været det, der karakteriserede dem, der forsøger at finde sig en plads inden for den herskende orden, om det var i Sovjetunionen, Saudi-Arabien eller Esbjerg.

Identitet og politik

Hvis Corydon dræbte den socialdemokratiske identitet, så må man sige om den nye socialdemokratiske ledelse, at den gør alt, den kan for at vække den døde til live igen. Der skal igen noget ’personlig identitet’ ind i partiet.

Når folket synes, Mette Frederiksen er skarp og kontant, så må det udnyttes – og man kan jo hægte sig lidt op på nogle gamle slogans og hylde de jævne, danske arbejdere, hvis det er det, der skal til for at slå Dansk Folkeparti.

Der er imidlertid noget tragisk over projektet. Enhver har længe kunnet se, at Dansk Folkeparti er næsten umulige at slå på identitet. De kan altid flytte sig længere væk og blive endnu mere ’danske’ og ’folkelige’.

Svaret på corydonismen er derfor heller ikke mere socialdemokratisk identitet. En sådan løsning ender alt for nemt i en lidt kvalm fremvisning af personlig integritet og virkekraft, a la Frederiksen, på en reel baggrund af forsatte økonomiske reformer og stramninger. Hvor banalt det end måtte lyde er det, der er brug for socialdemokratisk politik, hvis det gamle parti overhovedet skal betyde noget som helst i fremtiden.

Serie

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006. CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Jeg kender ikke svaret på at Corydon skulle blive vores finansminister.
Det svar kender kun Helle Thorning.
Men jeg kender konsekvenserne.
Alle er ramt af forringelserne Mette Frederiksen stod i spidsen for. Reformen for førtidspension og fleksjob. Hun var beskæftigelsesminister på det tidspunkt, og de snakkede faktisk om at danskerne skulle tvangsarbejde, samt skulle BEVISE de var raske, og siden er det blevet til tvangsforanstaltninger for syge mennesker, der er døde.
Der findes ingen registrering af døde fra officielt hold, så det er kun de der skal begrave folk der ved en smule.

Steen K Petersen, David Zennaro, Hans Nielsen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Herdis Weins, Anne Eriksen, Sup Aya Laya, kjeld jensen, Anne Mette Jørgensen, Jørn Andersen, Karsten Lundsby, Anne-Marie Krogsbøll, Anders Graae, Niels-Simon Larsen, Ebbe Overbye, Dorte Sørensen, Katrine Damm og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Der har vel altid været en mere kulturradikal strømning i socialdemokraterne, men samtidig en mere småborgerlig og er ofte magtens mænd (M/K).

kjeld jensen, Anne Mette Jørgensen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Fremragende simpelthen. Corydonisme er en udbredt sygdom.
Hvis redningen hedder socialdemokratisk politik, som der står til sidst, så må man bare konstatere, at der mangler redningsfolk.
Corydon og Goldman Sachs er evigt skamfuldt forbundne.

Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro, Hans Nielsen, Niels Duus Nielsen, Estermarie Mandelquist, Per Torbensen, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Torben Skov, Preben Albrecht, Herdis Weins, Anne Eriksen, Sup Aya Laya, Thomas Petersen, kjeld jensen, Anne Mette Jørgensen, Jørn Andersen, Karsten Lundsby, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

For nogle år siden var jeg til et politisk møde i en socialdemokratisk fagforening. Her fortalte en yngre, kvindelig socialrådgiver, at hun var socialdemokratisk helt ind i hjertet. Derfor ville hun stemme på Enhedslisten.

David Zennaro, Hans Nielsen, Niels Duus Nielsen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Torben Skov, Anne Eriksen, Sup Aya Laya, Thomas Petersen, kjeld jensen, Anne Mette Jørgensen, Jørn Andersen, Karsten Lundsby, Erik Karlsen, Anne-Marie Krogsbøll, Anders Graae, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Steen Sohn,
så godt beskrevet! og dog. Der er utallige eksempler på, at Socialdemokrater ikke har været ægte sociale. De har i mange forhold ønsket magten alene for magtens skyld og der minder de mig meget om DKP, som de ikke kan fordrage.
Småborgerligheden hersker og den er fuld af plasticblomster akkurat som hos Df.

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg har svært ved at forestille mig noget mere socialdemokratisk, end god vin serveret i et plastikrus.

Christoffer Pedersen, Sup Aya Laya og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar

Ah, Henrik Brøndum, det var jo, hvad AOF reddede folk ud af i 70erne, mens voksenundervisningen var på sit højeste, og der blev stillet spørgsmål ved, om det virkelig kunne være offentlige støttekroner, der skulle støtte sådan en privat interesses. I dag ved vi, at den slags er vigtigt som identitetsmarkør, og at udligning gennem lige muligheder er den sande vej til det gode samfund.

Michael Pedersen

Corydon var en finansminister med format. Hans dødssynd var den arrogance, som han udviste i den delvise privatisering af DONG.

Jeg håber, at andre politikere vil tage ved lære og agere med ydmyghed. Desværre har jeg ikke set det endnu.

Der er da noget flot over at være ligeglad med snobberiet, Svend Auken sagde det på denne måde; "Der vil altid være noget Opel Kadett over os Socialdemokrater."

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Hvorfor @michael pedersen var corydon finansminister med format?

Som jeg mindes, så slog han bare sparegrisen i stykker (kapitalpensionen), det er der ikke meget format over.
Så er der alle de andre tiltag han gjorde, bl.a.lavede finanslov med de borgerlige, uden om Enhedslisten. I mine øjne så sked han i reden og sagde vi andre lugtede efterfølgende.
Og nu det seneste i corydons karrierer, der viser han arbejder for sig selv og ikke for os andre.

Michael Pedersen

Bare det at han ignorerede Enhedslisten er vel god nok:)

Partiet begynder nu heldigvis at se til Portugal og andre steder, hvor man sætter velfærden øverst på to-do-listen. Med lidt held får vi et EU, der er i stand til at tyre den internationale pengemagt, i det mindste lokalt. Det er, hvad der skal til, hvis vi skal have ordentlige samfund, der sætter mennesker før profit.

Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Nu er der vist en verden til forskel mellem velfærden i Portugal og den velfærd, der tilbydes i Danmark.

Det har der jo ikke været, Michael Pedersen, alt det blev jo forandret i 1975. For så at blive nedbrudt som i resten af Europa efter Thatcherismens forgiftning af værdier og traditioner.

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Vi prøver en gang til for ruder hest.
Hvorfor @michael pedersen var corydon finansminister med format?

Denne gang bare lidt mere seriøs michael!

Niels Duus Nielsen

Det er en udbredt misforståelse, at velfærden er markant bedre i Danmark end i resten af verden. Det var i mange år tilfældet, men er det ikke mere - vi er lige kommet tilbage på en førsteplads, men i 2015 var vi helt nede på en ottendeplads. Vi er gode til at holde liv i de fattige, men ikke så gode til at sikre grundlaget for deres tilværelse, og decideret dårlige til at sikre lige muligheder for alle.

Norge, Sverige, Island og Schweiz derimod er konsistent blandt de fem bedste.

https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Progress_Index

https://www.socialprogressindex.com/

Michael Pedersen

Tak fordi du underbygger min pointe, Niels Nielsen

Grethe Preisler

Fra alle os til alle jer der også har lidt svært ved at finde juleglæden frem i år

Se eller gense DR-TV-p1's program fra i lørdags, hvor vores allesammens disruptive juleengel Hella Joof synger julen 2017 ind med en ny og sørgelig vise om julekrise og nisseallergi ;)