Læsetid: 1 min.

Læser du bøger: Hans Erik Havsteen

Thomas Manns dystre fortælling om Buddenbrooksfamiliens opløsning har gjort indtryk på Hans Erik Havsteen, der laver den historiske podcast ’Kongerækken’
30. december 2017

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg tror faktisk, jeg siger Biblen. Jeg har ikke læst den hele selv, men en god del af den. Uanset om man er troende eller ateist eller tror på noget andet end kristendommen, udgør den et ret godt litterært fundament. Mange af de myter, som ligger til grund for moderne vestlig litteratur, stammer derfra, og den stiller de store menneskelige spørgsmål, som alle mennesker forholder sig til.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg har haft mange gode og store læseoplevelser med forfattere som Tolstoj og Thomas Mann, men den bog, der har haft størst betydning for mig, læste jeg i teenageårene. Jeg kan huske, jeg læste Camus’ Faldet i gymnasiet, og den gjorde meget stort indtryk på mig. Det var første gang, jeg læste noget filosofisk, og bogens dilemmaer optog mig længe efter. Den satte virkelig sine spor. En anden bog er Thomas Manns Buddenbrooks, som er en meget dyster historie om en borgerfamilie i opløsning. Jeg kommer fra København og er lidt en borgerdreng selv, så fortællingen om udviklingen gennem generationerne er ret fascinerende for mig.« 

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det må være Dan Browns Da Vinci mysteriet. Jeg må indrømme, at jeg strøg lige igennem den, men hold kæft, hvor er den ringe. Den er fuld af klichéer og er fortællemæssigt så primitiv, at det gør helt ondt.«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg er nok lidt en ukoncentreret læser. Af og til læser jeg 20 sider, inden jeg opdager, at jeg slet ikke har læst ordene, men bare har haft tankerne alle mulige andre steder.«

– Hvornår læser du?

»Jeg læser selvfølgelig historiebøger i store mængder i forbindelse med podcasten, men i fritiden er det mest romaner, jeg læser. Jeg læser gerne en times skønlitteratur, inden jeg skal sove.«

Hans Erik Havsteen står bag podcasten ’Kongerækken’ sammen med Anders Olling.

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

 • Le Gammeltoft: Bøger skal man ikke kunne lægge fra sig

  21. november 2020
  Le Gammeltoft, stifter af Heartbeats.dk, er aldrig nået til vejs ende i Franz Kafkas Slottet’. Hun kalder sig selv en alt eller intet-læser. Og springer gerne natur- og landskabsbeskrivelserne over
 • Pia Kjærsgaard: Jeg er ikke til femi-krimier

  14. november 2020
  Jung Changs ’Vilde svaner’ står stadig lysende klar for tidligere formand for Dansk Folkeparti, MF, Pia Kjærsgaard. Desuden læser hun gerne biografer om historiske personer, men kvindelige krimier er hun ikke til
 • Niko Grünfeld: Lydbøger har givet læsningen en ny dimension

  7. november 2020
  Tidligere kultur- og fritidsborgmester og medstifter af partiet Frie Grønne, Niko Grünfeld, læser Astrid Lindgren for sine børn og bøger om kærlighed og klimakrise for sig selv
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu