Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Jens Ingvordsen

Juleinspektør i Den Gamle By har en juleopfordring: Genlæs H.C. Andersen – langsomt og grundigt
Moderne Tider
23. december 2017

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»H.C. Andersens samlede eventyr. Ganske som Homer, Dante og Shakespeare er han gået lidt i glemmebogen, og det er synd. Han var en vidunderlig forfatter. Han kunne være sarkastisk, bidsk, flabet og meget grov. Han kunne være bizar og kynisk, men også romantisk. Hans tekster er både vittige og visionære. Han var en ypperlig menneskekender, og ret beset handler alle hans eventyr om os mennesker – på godt og ondt. Så hvis man ønsker at lære en helt anden og meget mere underfundig og tvetydig H.C. Andersen at kende, er rådet enkelt: Læs hans eventyr igen – men langsomt og grundigt.«

–Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Lawrence Durrells Alexandria-kvartetten. Godt nok er bøgerne skrevet i slutningen af 1950’erne, men de er for mig eviggyldige. Jeg stødte på Alexandria-kvartetten i 1980 på en arkæologisk udgravning i Carthago. Umådelig velskrevet. Det hele begynder som en nærmest banal kærlighedsaffære, men hele tiden bliver der lagt nye lag på historien. Jeg nyder stadig at fordybe mig i den.«

»Det var også Alexandria-kvartetten, der gjorde mig til samler. Ikke guldaldermalerier eller reklamekuglepenne, men citater. I Justine, 1. del af kvartetten, faldt jeg over Cleas sætning: ’There are only three things to be done with a woman … You can love her, suffer for her, or turn her into literature.’ Sikke et udsagn.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg samler ikke på dårlige oplevelser, så det er svært. Dog husker jeg stadig med skræk Hans Kirks roman Fiskerne, der var tvangslæsning i realskolen – og tilmed eksamensstof. Det skal dog bemærkes, at jeg siden med stor fryd har læst Fiskerne adskillige gange.«

– Hvilken type læser er du?

»Meget favnende. Jeg læser kulturhistorie, kunst, historie, biografier, men også fiktion som romaner og krimier.«

– Hvornår læser du?

»Lediggang er roden til alt ondt. Giv mig ti minutters pause, og jeg har fundet en bog og en kop kaffe.«

Jens Ingvordsen er juleinspektør ved Den Gamle By i Aarhus.

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her