Baggrund
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Hun glemte aldrig sulten

Som barn blev Anja Esteri sendt fra Finland til Danmark. Væk fra verdenskrig, kulde og sult til et sønderjysk ægtepar, der elskede hende, som var hun deres egen
Det er Anja Esteri til venstre med papirlappen om halsen.

Det er Anja Esteri til venstre med papirlappen om halsen.

Privatfoto

Moderne Tider
2. december 2017

Under krigen i 1941 i Viipuri i Finland gik den otteårige Anja Esteri Kauppinen med sin far ud i den sneklædte skov. Hjemme ventede hendes mor og lillesøsteren Marjetta. Familien havde ikke mere mad. Ikke så meget som en roe. Derfor gik far og datter nu mellem træerne i håb om at finde et dyr, de kunne dræbe med de dolke, de begge havde med i bæltet.

Mange år senere fortalte hun historien til sine børnebørn, når hun skulle forklare, hvorfor hun blev sendt til Danmark som et af omkring 4000 såkaldte finnebørn. Det var Anja Esteri selv, der havde set en plakat på banegården om, at børn kunne komme på ophold sydpå – væk fra sult, kulde og krig.

Først sagde forældrene nej. Men til sidst overgav de sig, og mens lillesøsteren blev sendt til noget familie i Sverige, tog Anja Esteri i begyndelsen af juni 1942 toget hele vejen til Sønderjylland. Her stod manufakturhandler Walther og Elly Gundersen og deres to børn, Bent og Karin, klar til at tage imod Anja, der blev leveret med en papirlap om halsen påført navn og nummer.

Den finske stat viste senere sin taknemmelighed ved at tildele ægteparret en medalje underskrevet af præsidenten og socialministeren, men for Walther og Elly Gundersen var den lille lyshårede finnepige belønning nok i sig selv: De elskede hende, som var hun deres egen. Og da det midlertidige ophold sluttede efter et år, strittede både barn og voksne imod. Men der var ikke noget at gøre. Hun skulle sendes tilbage.

Både familien og Finland var imidlertid hårdt mærkede af krigen, og da hendes far tre år efter fik meget dårligt hjerte, sagde familien Gundersen ja til at tage sig af Anja Esteri. 12 år gammel rejste hun tilbage til Danmark, hvor hun blev resten af sit liv.

Georg Olsen tog sig sammen

Under de seneste års flygtningekrise sagde hun på et tidspunkt til et af sine børnebørn, at når Danmark havde givet hende og de andre finnebørn så meget tryghed dengang, hvorfor kunne man så ikke gøre det igen med eksempelvis de syriske børn? Hun ikke kunne forstå, at verden ikke var blevet bedre.

Anja Esteri voksede op i Egernsund og blev venner med den to år ældre Georg Olsen. De elskede begge vandet og sejlede ofte sammen i hans båd i Flensborg Fjord. De havde et godt øje til hinanden, men den tænksomme Georg Olsen turde ikke tage initiativet. Først da hun – for at gøre ham jaloux – blev kæreste med en anden kammerat, tog han sig sammen og fik det sagt.

I 1961 blev de gift og flyttede til Esbjerg, hvor han havde fået arbejde som skibstømrer, og i 1962 fik de datteren Mette.

Anja Esteri

 • Født Anja Esteri Kauppinen den 14. februar 1934.
 • Gift med Georg Olsen.
 • Ekspedient i stofbutikken Per Reumert i Esbjerg.
 • Medstifter af foreningen Finnebørn i Danmark.
 • Efterlader sig et barn, tre børnebørn og et oldebarn, der er døbt Esteri til mellemnavn efter sin oldemor.
 • Død den 20. september 2017.

Utrættelig primus motor

Anja Esteri Kauppinen blev til Anja Ester Olsen. Hun følte sig dansk, og hendes dialekt var sønderjysk. Men hun kunne slå over i finsk uden problemer. Blandt andet når hun talte i telefon eller skypede med sin lillesøster, som hun holdt kontakt med til det sidste. Sammen tog søstrene i 1990’erne på en rejse til Finland for at gense nogle af de steder, de havde boet som børn.

Nogenlunde samtidig var Anja Olsen med til at stifte foreningen Finnebørn i Danmark, hvor hun de følgende årtier var en utrættelig primus motor.

Derudover mødtes hun stort set hver fredag på en café i Esbjerg med en flok herboende finner. De drak kaffe, spiste finske retter til jul og sang viser fra hjemlandet. På opfordring lavede hun også finsk mad til familien – blandt andet pirogger og den særlige kålrabigratin lanttulaatikko.

Anja Olsen var en fremragende kok, men skulle hun selve bestemme menuen, spiste hun marinerede sild og mariekiks, som børnebørn og senere oldebørn også altid blev budt ved besøg.

Bryggerset bugnede

Anja Olsen arbejdede de sidste mange år af sit liv som ekspedient i en stofbutik. Hun kunne både strikke, hækle, sy og tegne og lave kort med den særlige pergamanoteknik.

Georg Olsen var også fingersnild og sammen lavede de to ofte ting til deres tre børnebørn: fantasifulde fastelavnskostumer, et dukkehus med indlagt lys og hjemmesnedkererede møbler. En dug af gamle lagner fik påsyet vinduer, døre og blomsterkasse langs kanten. Så havde børnene et legehus under bordet, hvor de voksne drak kaffe.

Efter Georg Olsen gik bort for fire år siden på grund af en lungebetændelse, holdt Anja Olsen fast i sine mange aktiviteter og ikke mindst sine veninder. I forsommeren blev hun dog indlagt med en infektion, og selv om hun kom i genoptræning og hjem igen til rækkehuset, blev hun aldrig helt frisk.

Hun døde en onsdag i september med datteren Mette ved sin side.

Efter hendes død var der mange ting at tage stilling til, for Anja Olsen var også samler. Kuglepenne, receptkuverter, servietter og cigaretbægre i porcelæn. Hun havde over 400 af sidstnævnte fra hele verden.

Og selv om hun ikke rigtig ville være ved det, samlede hun også på mad: Bryggerset bugnede med konserves og sylteglas, og der var hele to fyldte kummefrysere. Barndommens følelse af sult sad dybt i Anja Olsen.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Finland fylder 100

Vores finske naboer har korsflag og velfærdsstat og er verdens frieste land, men vi danskere ved nærmest intet om Finland. Nu, hvor landet fejrer 100 års selvstændighed, gør vi noget ved det. Vi markerer fejringen ved at bruge hele Moderne Tider til at fortælle historier om og fra Finland – om hvordan et fattigt folk har skabt en rig kultur og en velstående nation.

Andre artikler i dette tillæg

 • Dengang finnerne indgik en aftale med Djævelen

  2. december 2017
  Romanklassikeren ’Den ukendte soldat’ om Finlands kamp mod Sovjetunionen i 1941-44 er blevet filmatiseret tre gange med 30 års mellemrum. Senest med det største finske filmbudget til dato og en melankolsk krigsskildring, der virkelig bringer sit publikum tæt på krigens rædsler og på soldaterne fanget midt i dem
 • I familiens blodspor

  2. december 2017
  Når min finske familie fortæller historier, ender de som regel med, at nogen dør en skrækkelig død og bliver myrdet med en skovl eller sådan noget. Jeg tog med min far tilbage til det hus i Midtfinland, hvor alle historierne kommer fra
 • Brevkassen: Er sexchat utroskab?

  2. december 2017
  Nogle gange, når min kæreste sover, går jeg på nettet og sexchatter med kvinder og enkelte gange også mænd. Er jeg min kæreste utro?
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her