Baggrund
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Landsbyernes polemiske frontkæmper

Landsbyforsker Jørgen Møller boede hele sit liv ved Randers Fjord og flyttede aldrig længere væk end tre kilometer fra sin fødeby. Han var kendt for sine kontroversielle forslag til at komme landsbydøden til livs, han var en ildsjæl i sit lokale foreningsliv – og så var han vild med pigtrådsmusik
Landsbyforsker Jørgen Møller boede hele sit liv ved Randers Fjord og flyttede aldrig længere væk end tre kilometer fra sin fødeby. Han var kendt for sine kontroversielle forslag til at komme landsbydøden til livs, han var en ildsjæl i sit lokale foreningsliv – og så var han vild med pigtrådsmusik

Privatfoto

Moderne Tider
30. december 2017

Der var ikke noget i verden, der kunne få Jørgen Møller til at flytte fra landet.

Hele sit liv boede han på nordvestsiden af Randers Fjord og aldrig flyttede han længere væk end tre kilometer fra sin fødeby, den lille landsby Støvring. Selv da han studerede på Arkitektskolen i Aarhus, insisterede han på at blive boende og hver dag tage bussen – også selv om det tog tre timer og flere busskift at komme ind til byen.

’Landsbytossen’ kaldte han ofte sig selv, for næsten alt, Jørgen Møller foretog sig, handlede om landsbyer. Ikke bare var han i 40 år landsbyforsker på Aalborg Universitet, han var også kendt som en ildsjæl på egnen og i foreningslivet ved Randers Fjord, hvor han blandt andet var formand for den lokale idrætsforening og fodboldtræner for byens damehold.

Mønsterbryder

Jørgen Møller blev født i 1949 og voksede op i en arbejderfamilie, hvor faren var arbejdsmand, og moren var hjemmegående. Jørgen Møller gjorde sig som teenager bemærket som lidt af en provokatør i Støvring, for som en af de få på egnen gik han i bukser med svaj og striber og i mærkelige farver, og så var han forsanger i et band, der spillede pigtrådsmusik. Han tog også til rockkoncerter og hørte Johnny Madsen.

Da han i begyndelsen af sine 20’ere uddannede sig til arkitekt – efter både at have været tømrer og byggetekniker – foregik tegnearbejde altid om aftenen og nogle gange til langt ud på natten, mens han højlydt trampede og fløjtede i takt til den rockmusik, der drønede ud af hans højtalere.

Selv om Jørgen Møller tegnede flere end 700 byggeprojekter, var arkitektarbejdet for ham en hobby. På Aalborg Universitet forskede han i fire årtier i landsbydød og i det, der med tiden blev kaldt Udkantsdanmark, og han var kendt som manden med de kontroversielle løsningsforslag til at komme problemerne til livs:

»Riv de døende landsbyer ned,« proklamerede han i flere debatter, og han skrev provokerende indlæg i de landsdækkende aviser om, at bulldozere var at foretrække frem for faldefærdige spøgelsesbyer – og at militæret i øvrigt kunne bruge dem som øvelsesplads.

Flere gange endte han i en regulær shitstorm, for især hos øboerne kunne den polemiske landsbyforsker bringe sindene i kog. Han fik både vrede mails i sin indbakke og blev også engang truet med tæsk til et af de mange foredrag, han tog rundt i landet for at holde.

Nogle mente, at han var tosset, men de fleste havde misforstået Jørgen Møllers mission: Han var ikke landsbyernes fjende, men derimod deres nære ven, der dog havde den helt centrale pointe, at det også kræver engagement fra indbyggerne at holde små byer i live.

Social entreprenør

Man skal engagere sig i sin omverden, sagde Jørgen Møller nemlig altid. Og det forsøgte han også selv at efterleve.

»Vi skal da ikke bare sidde og spise frokost foran vores skærme. Vi skal da snakke sammen,« udbrød han til sine kollegaer, da flere af dem begyndte at springe den fælles frokostpause over for i stedet at arbejde. Jørgen Møller derimod ville diskutere musik og Manchester Uniteds seneste kampe med dem – også selv om hans kollegaer ikke var det mindste fodboldinteresserede.

På samme måde var hans hjem ved Randers Fjord et sted, hvor der altid var kaffe på kanden og plads til ubudne gæster. Her boede han sammen med sin hustru Anne Lise Møller, som han havde mødt, da han var 18 år, og hun var grunden til, at han flyttede fra fødebyen til nabolandsbyen Mellerup.

Gennem mange år var Jørgen Møller formand for den lokale idrætsforening, hvor han næsten altid var at finde i klubhuset – i fuld gang med at træne eller sælge slik og pølser. Han var også manden bag mange af byens aktiviteter og nye tiltag, blandt andet fandt han på at lave en afdeling i foreningen for lystfiskeri, stavgang og ældreidræt, ligesom han hver december var at finde til julestuen, hvor han stod for juletræssalget. Og så kæmpede han i mange år for, at byen skulle have en internetforbindelse, der kunne gøre det muligt at arbejde hjemmefra.

Jørgen Møller var også kendt for at holde fester, med både musik, sange og taler. Det er vigtigt, at man holder ved traditionerne, mente han. De foreskrev således, at han hvert år holdt både ålegilde, pinsefest og nytårsfest i hjemmet.

Lige inden pinsefesten i sommer døde Jørgen Møller af et hjertestop.

I dag ligger han begravet i sin fødeby på nordvestsiden af Randers Fjord.

Jørgen Møller

Født den 3. februar 1949. Død den 2. juni 2017.

Født og opvokset i Støvring. Bosat i Mellerup.

Uddannet tømrer og arkitekt. Lektor på Aalborg Universitets Center, hvor han underviste og forskede i udkantsproblematikker.

Efterlader sig en hustru, to børn og syv børnebørn.

 

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her