Baggrund
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Nilus Dahlerup

Nilus Dahlerup så godt ud med sit altid glade smil. Han var udadvendt, spillede musik og basket og var præmiestuderende på psykologi. Som 26-årig rejste han til Californien for at læse. Fem uger efter tog han sit eget liv
Nilus Dahlerup så godt ud med sit altid glade smil. Han var udadvendt, spillede musik og basket og var præmiestuderende på psykologi. Som 26-årig rejste han til Californien for at læse. Fem uger efter tog han sit eget liv

Privatfoto

Moderne Tider
16. december 2017

En kold vinterdag i 2016 greb 26-årige Nilus Dahlerup fat om sin far, løftede ham op med sine stærke arme og dansede leende rundt med ham på brostenene neden for sin tomme lejlighed på Nørrebro. 

Kort tid forinden havde faren hjulpet ham med at flytte hans ting ud lejligheden. Næste morgen gik sønnens fly til Californien, hvor han skulle på udveksling, og derfor stod de der på brostenene og krammede hinanden farvel.

Faren tvivlede ikke på, at han ville se sin søn igen. Han levede et liv med 120 kilometer i timen, havde planer om at blive selvstændig psykolog med egen praksis, tjene mange penge og blive så rig, at han havde frihed til at gøre, hvad han ville.

Men den eftermiddag i januar tog Nilus Dahlerup den sidste afsked med sin far. 

Meningen med livet

Nilus Dahlerup var enebarn og voksede op i Kartoffelrækkerne på Østerbro i København med sine forældre, der er musiklærere. Som lille lavede han ballade, havde rig fantasi og var doven i skolen. Men som teenager blev han ekstremt målrettet.

Da han var 13 år, begyndte han at skrive dagbog, digte og sine tanker ned i kinabøger. Kinabøgerne blev senere skiftet ud med mobilen, hvor han tastede alle sine tanker ned. Da han var død, lå der hundredvis af hans egne, filosofiske noter gemt på smartphonen.

Nilus Dahlerup var ekstraordinært interesseret i andre mennesker og deres måder at se den verden, han selv ihærdigt forsøgte at forstå.

»Hvordan går det, hvad tænker du om det her, har du det også sådan, at... ‚« spurgte han og lyttede så intenst og nysgerrigt efter svarene, at flere i dag fortæller, at han var en helt særlig samtalepartner for dem.

I gymnasiet var det ham, der fandt på at etablere ’The circle of trust’ – en lille kreds af venner, der kunne og turde tale åbent om alting. Han vakte tillid hos de fleste. Det fik vennerne at forstå, når han sad med dem på en shawarma-bar og pludselig henvendte sig til et af de andre borde, hvorefter han snart var kommet ind under huden på hele selskabet.

Det var oplagt, at han i 2011 begyndte at læse psykologi på Københavns Universitet.

Allerede efter et år på studiet fandt han på sit eget begreb – ’den bioleksikale fejlslutning’.

Det var ikke ligefrem efter bogen at finde på sine egne begreber ud fra en kritik af teoretikerne på andet semester, men ikke desto mindre fik han 12 for opgaven. På sin kandidat blev han underviser i udviklingspsykologi, og han blev også kendt på fakultetet for sine digte i studenterbladet, Input.

Slappede aldrig af

Heller ikke i Nilus Dahlerups tilfælde faldt æblet langt fra stammen.

Som sine forældre var han  også engageret i musik. Han gik et år på musikefterskolen Sejergårdsskolen på Vestsjælland, fordybede sig i musik efter studentereksamen på MGK og underviste børn i guitar.

I en årrække spillede han også bas og sang i bandet ’On the Quiet’. Bandmedlemmerne holdt til i hans fars øvelokale i en kælder på Nørrebro. Her blev der brugt mange timer på at drikke Nescafé af plastikkrus og diskutere musiske referencer til kompositionerne i deres musik.

Ud over musikken var han blandt andet frivillig i en terapigruppe, spillede basketball, havde studiejob, var med i introudvalget på universitetet, tog billeder og skrev til studenterbladet. Hver sommer arrangerede han også en teaterkoncert på et fritidshjem på Nørrebro.

Vennerne blev forpustede af at se ham fare af sted fra det ene til det andet. Men når nogen fandt på at anfægte, at han havde for meget at se til, faldt hans svar prompte:

»Jeg kan godt lidt at have mange forskellige kasketter på.«

Sidste rejse

For mange var Nilus Dahlerup billedet på en succesfuld, ung mand, der havde en lykkelig fremtid foran sig.

Men i efteråret 2015 begyndte han at få angstanfald og blive uligevægtig. Trods tankemylderet kom han altid ind ad døren med sit sædvanlige, store smil på læben, og det var derfor kun et fåtal, der lagde mærke til, at han ændrede adfærd. 

Inden han tog på udveksling, forsikrede han alle om, at det blev godt for ham at komme lidt væk og opleve noget nyt. I USA nåede Nilus Dahlerup da også at optræde med sin musik og finde andre at studere, svømme, spille basketball og musik med.

Men fem uger efter, han var ankommet, begik han selvmord. Han efterlod ikke noget afskedsbrev, og derfor er der ingen, der helt ved, hvorfor han opgav håbet.

Ved hans begravelse stod det klart, at han havde engageret sig i mange ting med mennesker i sit unge liv. 600 mødte op i Grundtvigskirken for at tage en sidste afsked med ham.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er godt nok tragisk.

Jytte Østergård

Åh nej, det er så trist at læse, han udtrykte noget af det, som min afdøde søn også gjorde." Nilus var ekstraordinært interesseret i andre menneskes og deres måde de så verden, som han så ihærdigt prøve at forstå."
Min søn spurgte tit,Hvad er meningen med livet, hvorfor er vi her osv..André begik selvmord d. 6. april 2016 ved at springe ud fra Vor Frelsers kirkes kirketårn på Christiania. André blev 23 år. Prøver hele tiden at fostå, hvorfor han gjorde det.