Læsetid: 9 min.

Manden bag Angry Birds vil bore en 100 km lang tunnel under Den Finske Bugt

I Helsinki planlægger multimillionæren Peter Vesterbacka at bygge en 100 km lang tunnel under Den Finske Bugt. Kineserne skal både betale og grave. Så kan Finland nemlig blive koblet på Den nye Silkevej, og så er landets fremtid sikret i post-Nokia-æraen
Jan Vesterbacke er optimist. Han regner med, at de 100 kilometer tunnel fra Helsinki til Tallinn kan være færdige om fem år.

Jan Vesterbacke er optimist. Han regner med, at de 100 kilometer tunnel fra Helsinki til Tallinn kan være færdige om fem år.

Jan Strandström

2. december 2017

Da jeg gik i folkeskole i slut-90’erne, sad alle i frikvartererne og spillede Snake på deres Nokia-telefoner. Alle havde en Nokia. Også jeg.

For ti år siden bragte Forbes Magazine en forside med teksten: »Nokia. Én milliard kunder. Kan nogen indhente kongen af mobiltelefoni?«

Nokia var for Finland, hvad olie er for Saudi Arabien. Da virksomheden stod i zenit, udgjorde Nokia 80 procent af den finske børs, betalte en fjerdel af landets selskabsskat og stod for en fjerdedel af al eksport.

Og så kom iPhonen.

Jeg gjorde som resten verden og skiftede til Apple. De finske mobilaktier styrtdykkede, og selv om Nokia stadig er en pænt stor virksomhed, er væksteventyret for længst forbi, og i 2014 blev firmaets mobilafdeling solgt til Microsoft.

Så hvad nu med Finland? Efter magre år med smalhals og nedskæringer i den offentlige sektor er landet igen på vej op, men hvor er Finlands plads i verden i post-Nokia-æraen? Hvad skal de leve af?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Hans Aagaard
  • David Zennaro
Niels Duus Nielsen, Hans Aagaard og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Lyder rigtig skræmmende hvis kineserne pludselig ejer infrastruktur i Østersøen. Putin vil gå bananas over den vanvittige plan.

Niels Duus Nielsen

Jeg synes da ellers det er en vision, der vil frem. Og jeg tror såmænd ikke russerne vil have noget imod, det, som transitland vil de jo nyde godt af at endnu flere kobles op på den nye Silkevej.

Per Torbensen, Janus Agerbo og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

@Henrik Brøndum

Putin ejer jo i forvejen selv rigtig meget infrastruktur i Østersøen, Nord Stream 1 f.eks. og har nu endnu en vanvittig plan om at bygge en Nord Stream 2, selv den er overflødig, da gassen kan sendes igennem Ukraine og Polen med flere.

Henrik Brøndum

Jeg synes vi skal købe nogle flere varer (men ikke energi) af russerne og noget mindre af kineserne. Russerne sover tilsyneladende stadig på deres råstoffer, og det er usundt i længden.