Læsetid: 12 min.

Mark Zuckerberg er en større trussel mod demokratiet end Donald Trump

Fascisme bliver lavet af unge mænd, ikke af de gamle, påpeger David Runciman. Og dagens samfund er fuld af gamle mennesker, fuld af pensionister og mennesker i 1960’erne, 70’erne, 80’erne og 90’erne.

Fascisme bliver lavet af unge mænd, ikke af de gamle, påpeger David Runciman. Og dagens samfund er fuld af gamle mennesker, fuld af pensionister og mennesker i 1960’erne, 70’erne, 80’erne og 90’erne.

SSPL/Manchester Daily Express

30. december 2017

Mange har sammenlignet populisme, højrenationalisme og opgøret med konventioner og retsstaten i Vesten i dag med fascismens gennembrud i Europa i 1930’erne. Men det er ifølge den britiske historiker og politiske tænker David Runciman helt forkert.

Vores samfund er meget rigere, meget mindre voldeligt og med en meget højere gennemsnitsalder end de samfund, der udviklede fascismen i det tyvende århundrede. Demokratiet vil gå under, hævder Runciman, men det vil ske på en måde, som vi aldrig har set før.

– David Runciman, du holdt en forelæsning på Churchill College for nylig, der havde samme titel som din kommende bog, ’How Democracy Ends’. Titlen tager tilsyneladende for givet, at det vestlige liberale demokrati vil gå under. Hvorfor?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Benno Hansen
 • Eva Schwanenflügel
 • Morten Lind
 • Holger Madsen
 • Hans Aagaard
 • Katrine Damm
 • Anders Graae
 • Hans Nielsen
 • Niels Duus Nielsen
 • Toke Kåre Wagener
 • ulrik mortensen
 • Henrik Leffers
 • Gustav Alexander
 • Bjørn Pedersen
 • Hans Martens
 • Peter Knap
 • Oluf Husted
 • Torben K L Jensen
Benno Hansen, Eva Schwanenflügel, Morten Lind, Holger Madsen, Hans Aagaard, Katrine Damm, Anders Graae, Hans Nielsen, Niels Duus Nielsen, Toke Kåre Wagener, ulrik mortensen, Henrik Leffers, Gustav Alexander, Bjørn Pedersen, Hans Martens, Peter Knap, Oluf Husted og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Han undervurderer den vrede der er bygget op siden finanskrisen i 2008 med socialiseringen af bankernes gæld - folk vil have forandring for enhver pris og som den elitære Cambridge uddannede som så ofte gør begår han en utilgivelig fejl på størrelse med den Francis Fukuyama lavede da han erklærede historiens slutning med liberalismens sejr over kommunismen da muren og Sovjetunionen faldt i 1989. Og Rune - lad være med at være underdanig overfor den gamle røver.

Kirsten Lindemark, Karsten Aaen, Karsten Lundsby, ulla enevoldsen, Torben Skov, Jan Pedersen, Britt Skardhamar, Oluf Husted, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er som bekendt svært at spå, især om fremtiden, men man bør alligevel gøre sig tanker om den. Det gør Runciman, og han gør det godt.
Nytænkning på alle planer er nødvendigt, men den støder ind i 1800 tallets ideologier, der har forblændet vesten med ideen om den enkle løsning.
Jeg satser ind til videre lidt på Alternativet, der stadig står for kreativ nytænkning. Det forbløffer mig stadig, at deres tanker mødes af en mur af forældede ideologier, der gentagne gange har vist sig såvel utilstrækkelige som fejlagtige.
Menneskets verdensforståelse kan ikke indtegnes som et punkt på en ret linje. Ingen fast geometrisk struktur vil med rimelighed dække det menneskelige samfund.
Det uendeligt gode kan samtidig være uendeligt ondt.
Du kan sagtens være socialist og voldtægtsmand.
Være rig og social ansvarlig.
Det ærgrer os, for det ødelægger nemt forestillingen gen om, at jeg har de rigtige tanker og tilhører de gode.
Og som erklæret landsbytosse(liste Å syndrom) vil jeg i det nye år ønske, at man bekæmper Alternativet med argumenter frem for ligegyldige mopperier. Ikke at det generer mig personligt, men det så åndelig fattigt og uproduktivt.

Halfdan Muurholm, Michael Friis, Jørgen Dahlgaard, Mads Berg, Lars Jørgensen, Herdis Weins, Niels Duus Nielsen, Vibeke Hansen, Jacob Jensen, Oluf Husted, Kirsten Lindemark, Steffen Gliese og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

Facebook er jo demokratisk på markedsvilkår på den måde, at enhver med lidt snilde vil kunne gøre Zuckerberg kunsten efter og skabe et forum, der på en kort årrække - kortere end den, det tog at udbrede Facebook til alverden - vil være et konkurrerende medie. Når det ikke er opstået endnu, skyldes det manglen på nødvendighed: Facebook løfter opgaven; men Facebook vil kun være en succes, indtil folk har det bedre alternativ.

Anne Mette Jørgensen, Torben Skov, Oluf Husted og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Demokratiet kræver enormt meget af sine medlemmer - at man søger sandheden frem for de nemme løsninger som udgangspunkt. Man skal i den forbindelse acceptere at blive personligt udfordret på sine synspunkter, acceptere og lære af sine egne fejltagelser, og anerkende andres indsigt. Samtidig skal man kunne se og acceptere at de materielle værdier skal deles rimeligt ligeligt mellem alle medlemmer, for ikke at skabe uligevægt, som er basis for alle angreb på demokatiet.
Zuckerberg skal blot opgive sit imperium og overdrage det til en demokratisk, altså virkelig demokratisk institution. Alternativet? Er det amerikanske demokrati blevet så fattigt at det ikke kan ophæve et monopol, som det gjorde med standard oil? Ja, så er vi på vej til at ophæve demokratiet af gavn om end ikke af navn.

Olav Bo Hessellund, Viggo Okholm, Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen, Jacob Jensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

steffen gliese,
ja i teorien har du ret, men der er altid first mover effekten, og en opstart opstart virksomhed med det potentiale du taler om, vil enten have meget kapital i ryggen, altså være en ligeså stor spiller i markedet alternativt et statsmonopol eller blive købt op af facebook inden de når en position, hvor de for alvor truer monopolet.

René Christoph Tümmler, Benno Hansen, Michael Friis og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Det var dog befriende med en modpol til de såkaldt "historisk bevidste" mennesker, der kun kan forstå historien som en slags banal 1:1 sammenligning. Fascisme i 30'erne? Jamen så må det jo også være det 21. århundredes største problem! fjernt står det fra venstrefløjen at finde realistiske fjendebilleder (host; neoliberalisterne) når man kan mane til frygt for fascisterne? (hvad plejer de selv at sige, når højrefløjen skaber "skræmmebilleder" eller maner til "frygt"? åh gud, hykleriet ..)

De fri markedskræfter er en langt større trussel end nogen desperat nationalist. Men trods det er man mere negativt disponeret overfor nationalismen end markedet; for det ene er en del af det liberale demokrati, som venstrefløjen i sin tid kapitulerede til.

"Den uhyggelige lære fra det tyvende århundrede er, at uden vold og krige er ulighed en del af demokratiske samfund. Og de demokratiske samfund adresserer ikke uligheden, men kanaliserer vreden imod institutioner uden at løse problemerne."

Netop! Jeg ville ønske mig at man på venstrefløjen kom ned fra hesten, så vi kunne gøre noget ved vores problemer på en måde, der rent faktisk er mulig. Demokratiernes ulighed kan ikke løses med delegationer, udvalg, kommissioner, 2020 planer og valg hvert 4. år.

Trump tæller som et symptom på utilfredsheden med de liberale demokratiers udvikling. Zuckerberg, Gates osv. symboliserer derimod en æra af digitaliseret monopolkapitalisme. Det er ikke her muligt for nogen at udkonkurrere Zuckerberg eller Gates med bedre tjenester. Sådan fungerer kapitalismen kun i sine mest fundamentalistiske fortaleres drømme. Monopolvirksomhed betyder i realiteten at de private imperier vokser, mens brugernes privatliv og restsikkerhed falder.

Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Hans Aagaard, Torben Skov, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jacob Jensen, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Oluf Husted og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Den største trussel imod demokratiet er, at de folkevalgte modarbejder befolkningens basale behov, et tillidsbrud mellem de folkevalgte og befolkningen, som politikerene selv har skabt.

Overraskelsen var stor hos politikerene, da Brexit var en realitet og det samme med valget af Donald Trump i USA, men befolkningen er blevet snydt og bedraget af politikerene og resultatet, er derfor kun overraskende for den part, der har forsøgt at svindle.

Husk på den danske politik.

Syndebuk politik.

Folketinget ønsker forøget forbrugsdrevet økonomisk vækst, det kan ikke lade sig gøre uden forøget CO2 udledning, som skaber flere krigs/klimaflygtninge og de må ikke komme til Danmark.

6 July 2017
"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International
Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

Skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse, lovligt eller ulovligt, uanset hvilken type der er tale om, er lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

Vores politikere handler ikke på den akutte handlingskrævende problemstillinger de menneskeskabte klimaforandringer og politisk fjernelse af sikkerhedsnet under borgerne ved skatte lettelser mm., at de folkevalgte kalde det for ‘nødvendighedens politik’ skaber kun forøget mistillid.

De folkevalgte har valgt, at satse på kortsigtede økonomiske gevinster til de få beskyttet af frygt politik, fremmedhad og nationalisme for at bevare magten og afleder opmærksomheden fra dette faktum.

Det lykkedes ikke, tilliden er væk, demokratiet er ved at smuldre mellem fingrene på de folkevalgte politikere, det er en udvikling de folkevalgt selv har valgt.

Borgerne har et basalt behov for respekt fra de folkevalgt, tillid til at de folkevalgte vil tjene befolkningen.

Karsten Lundsby, Mads Berg, Bjarne Andersen, Torben Skov, Jan Pedersen, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, olivier goulin og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Måske kunne man forestille sig, at Trump bare er "all about payments"

At han vil have os til at betale ham for at gå med i klimaaftalen og begrænse satsningen på kulindustrien
Måske har han købt sine vælgere og nu prøver han at betale dem med deres egne penge i form af skattelettelser
Måske har han betalt Sarah Palin og andre for at anbefale ham
Måske betaler han andre mennesker for at kunne kalde dem sine Venner
Måske er sandheden, at han er en dårlig forretningsmand og en dårlig taber, at han har prøvet at bygge et forretningsimperium og nu er det reduceret til, at han praler med, at han har bygget en "organisation"

Tak til alle kommentatorerne for inspirerende debat og Rune Lykkeberg for interviewet, der fastslår:

At vi lever i et: "Som om" demokrati, der snart smuldrer, hvis vi ikke forlanger lovene overholdt.

Mit forslag: Start med at rejse Rigsrets-sager imod tidligere justitsministre, der aktivt har forhindret Scandinavian Star Forbrydelsen (Mordbrand med statsstøtte) i at blive opklaret.

Begyndende med Hans Engell, der var minister, da skibet mistede 159 af sine passagerer 7/4 1990.
Og senere, som E. B.'s chefredaktør, standsede Mike Axdal's bog om Scandinavian Star, med ovennævnte undertitel, det var i 2005.

Bogen udkom på: Forlaget Nautilus i dec. 2006, altså mindst ét år forsinket.

Da Frank Jensen var justitsminister, i 1997, svigtede han opklaringen, da Folketinget behandlede SF's
Tommy Dinesen's 10 timer lange: Forespørgselsdebat, i maj 1997.

"Scandinavian Stars Danske Støtteforening" og Mike Axdal har nu, i 2013 og igen i 2016, politianmeldt alle fire Rigsadvokater, men "systemet" afviser anmeldelserne, igen og igen.

Heldigvis har nuværende Justitsminister Søren Pape Poulsen, (SPP) under 1. beh. af L-171 (2015-16)
http://www.ft.dk/samling/20151/lovforslag/L171/BEH1-103/forhandling.htm

Læs kl. 11.55, hvor SPP, daværende retsordfører for "De Konservative", går stærkt ind for en dansk advokatundersøgelse af: "Forsikringsforhold og Ejerskab" bag om "Scandinavian Star", i 1990.

Et demokrati, der ikke tør opklare opklare den største forbrydelse, siden 2. W. W., med flere end dobbelt så mange ofre, som Anders B. B. dræbte i 2011, er ikke noget demokrati.

Kom igen, Rune Lykkeberg.

Karsten Lundsby, Per Torbensen, Bjarne Andersen, ulla enevoldsen, Steffen Gliese, Hans Nielsen, Jan Pedersen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvis demokrati som ideologi skal overleve i det 21. århundrede - skal det nødvendigvis udvides med økonomisk demokrati så borgerne bestemmer hvad og hvor der skal investeres i klimasikring og effektive infrastrukturer der er uafhængige af profit ud fra den betragtning at man ikke tjene penge på katastrofer men at man nødvendigvis SKAL sikre livsbetingelser for ALLE arter hvis det hele ikke skal kollapse. Husk på at økonomisk demokrati er det eneste alternativ til Kinas socialisme og langtidsinvesteringer der ser ud til at være en løsning på det 21. århundrede udfordringer. Jeg er socialist men allerhelst så jeg at demokratiet blev udvidet.

ulla enevoldsen, Hans Martens, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Facebook's magt kan være truende. Trumps magt er truende for demokratiet.

Carsten Wienholtz, Mads Berg, Maria Dam, Steffen Gliese, Vibeke Hansen, Philip B. Johnsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Hans Martens, du overser her en grundlæggende præmis: at det ikke er nødvendigt med kapital, en computer og snilde med kodning er nok, især hvis man ikke er helt alene med det, men måske en vennekreds.

Demokrati er ikke en ting vi kan tage for givet, det er noget som borgerne skaber hver dag, ligesom et forhold mellem to mennesker, bare udvidet til alle borgere i et land. Det kræver samarbejde, ansvarsfølelse og årvågenhed, nysgerrighed og medmenneskelighed.

Den vigtigste politiske handling i dag er at løse klimakrisen, miljøet kan ikke vente, det er et akut problem, som kræver en bastant omlægning. Hvert årti skal CO2 udslippet halveres. I Sverige har man organiseret en seriøs offentlig debat omkring klimaforandringerne. EAT Stockholm Forum 2017, som det svenske UR Samtiden har sendt fra. https://www.youtube.com/watch?v=bRpfOJqi-Io

Vi har tre årtier til bl.a. at reducere CO2 udslippet, stoppe med at ødelægge regnskovene og biodiversiteten - vi får vores mad fra kun 12 planter and 5 dyrearter - samt til at forhindre et kollaps af fiskebestanden. Vi har mulighed for at vende luksus krydstogt skibet væk fra katastrofen, men det forudsætter en miljø-og socioøkonomiske omstilling som respekterer planetens cirkulære økonomi; vi må spise langt mindre kød, i Danmark spiser vi kun 10 % af hvad vi producerer, eksporten af kød medfører massive udslip af CO2 ved bl.a. transport.

Det vigtigste indenrigske problem er den sociale vold som politikerne udøver overfor minoriteterne. Det ser ud som om de politiske partier hele tiden leder efter nogen som de kan chikanere. Demokratiets utrolige kapacitet for social vold, har vi oplevet i de sidste 5 år ved førtidspensionsloven og "I seng med sygeseng". Regeringen viser de værste sider af demokratiet; en sociopatisk grådighed, en panisk, pinlig optræden og en smålighed overfor de mindre bemidlede, en mangel på retning - de stritter til alle sider - og derved en mangel på enighed og ledelse.

Viljen og trangen til at forårsage smerte på andre, ved social politisk vold, har en eroderende effekt på demokratiet. Den direkte destruktive sociale vold i Danmark går under radaren på medierne, den foregår uden at nogen lægger mærke til det - undtagen ofrene. Vi må vælge ikke at være bødlerne, demokratiet kan kun styrkes på lang sigt ved at tillade alle en anstændig levestandard.

Opbakningen til politikerne halter gevaldigt i disse år, hvor sikkert er demokratiet så? Vi ser angreb på menneskerettighederne, forslag om at skabe indhegnede flygtningelejre som i Australien, samt samarbejde med torturstaten USA, og 16 års krig hvor vi slår civile ihjel i fremmede lande.

En lærer fortalte mig at Fascisme er en stats styreform hvor ejerne af de største virksomheder udformer lovene. Lyder det bekendt? Vi skal have et generelt forbud imod lobbyvirksomheder og erhvervslivets betaling til politikerne, legaliseret korruption eroderer demokratiet. Vi have demokratiet tilbage til borgerne.

Lars Løfgren, Halfdan Muurholm, Egon Stich, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Jacob Jensen, Per Torbensen, Mads Berg, Anne Mette Jørgensen, Lillian Larsen, Kim Houmøller, Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Hans Nielsen, Torben K L Jensen, Oluf Husted, Jan Pedersen, Torben Skov, Philip B. Johnsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Steffen, hvorfor er der så ikke flere der forsøger at gøre Facebook rangen stridig ? Eller rettere sagt, lykkes med det ? Globalt set er FB en vinder.

Peter Knap, Michael Friis, Hans Nielsen, Hans Martens og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

(Fortsættelse) Politikerne og den selvskabte manglende tillid.

Kapitalisme er opbygget om en forestilling om, at kapitalen bevæger sig frit på et ureguleret marked og derved er selvregulerende, ved f.eks. nu de menneskeskabte klimaforandringer, skulle kapitalen automatisk flytte til vedvarende energi, for det betaler sig bedst for de fleste osv.

Men forestillingen om, hvad der betaler sig for de fleste og det selvregulerende i det internationale marked, det er ikke sandt.

Det er en ekstrem samfundsskadelig løgn og det er bl.a. resultatet af den politiske omfordeling fjernelse af sikkerhedsnet under borgerne ved skattelettelser og skattespekulation og ved forbrugsdrevet økonomisk vækst, skaffet på energi fra olie, gas og kul afbrænding, der skaber de menneskeskabte klimaforandringer, der så resultere i bl.a. krigs/klimaflygtninge, død og nød.

Et eksempel:
"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."
Bjarne Corydon

“Hvis handlen ikke gennemføres, vil EU give Danmark bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Bjarne Corydon

Det internationale markedet er kontrolleret af en lille eksklusiv gruppe personer.

"200 mennesker forvalter med deres respektive firmaer omkring 47 billioner dollar svarende til 60 procent af verdens samlede BNP."
Link: https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2017/02/taler-saa-kapitalis...

Karsten Lundsby, Jacob Jensen, Jørgen Dahlgaard, ulla enevoldsen, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Jan Pedersen, Hans Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det må være svært at starte et alternativ til Facebook, som jo allerede har milliarder af brugere. Som andre har påpeget, vil ethvert alternativ forsøges opkøbt.

Tordis Utvik, Carsten Wienholtz, Jørgen Dahlgaard, Hans Martens og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Morten Johansen

Der er Facebook-indstiksmoduler på næsten alle websider. Hvis disse moduler registrerer din IP-adresse, så har Facebook altså nærmest en fuldstændig registrering af hele din online-aktivitet, også selv om du slet ikke er på Facebook! Det er lidt skræmmende, ikke? Selv har jeg blokeret for alle Facebook-domæner, direkte i DNS, men jeg er ikke engang sikker på at disse moduler ikke også kan registrere hvilken IP der blokerer dem - det er fandme for uhyggeligt du!

Michael Friis, Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen, Anne Mette Jørgensen, Vibeke Hansen, Niels Duus Nielsen, Hans Martens, Hans Nielsen, Jan Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Morten Johansen

Kan Facebook så også få adgang til hvad man skriver, selvom man ikke har givet tilladelse til det ?

I Facebook-kommentarspor, ja. Det du skriver i tekstindtastningsfelter som ikke har noget med Facebook at gøre, som f.eks. Informations kommentarspor, har Facebook ingen adgang til.

Når Mark har så stor succes skyldes det et koncept, der skaber en mild form for åndsfraværelse eller vågen bevidstløshed, men opretholdt over længere tid også et fuldkomment lydigt, dresseret og styret menneske.
For nogle år siden lavede en englænder, jeg desværre ikke kan huske navnet på, en række utrolig gode udsendelser om filmens historie. Begyndende omkring 1880 og frem til nutiden. Med en solid gennemgang af de forfattere og instruktører, som virkelig tog det nye medie alvorligt.
Jeg bemærkede en formulering, han havde hentet fra en samtidig omtale af en af de allerførste film med levende billeder:
”Det er, som om drømme er blevet levende”.
Lige siden har jeg ikke kunnet slippe en række overvejelser, jeg har gjort i forbindelse med den udtalelse.
I takt med fjernsynets fremkomst blev der lavet en del undersøgelser, der alle konkluderede, at vi intet kunne lære ved at se fjernsyn. Selvom man umiddelbart skulle tro, at informationsstrømmen, man passivt lader sig være modtager af, i en eller udstrækning aflejrer sig, så gør den det ikke.
Og samtidig blev vi også bevidste om, at man heller ikke kunne lære fremmede sprog, ved blot at lytte til den udenlandske tale og samtidig læse underteksterne.
Men hvis man gør sig den ulejlighed at tage notater og aktivt skrive ned, hvad man finder vigtigt, ser sagen anderledes ud. Som alle os der har gået på universitetet, og som har prøvet at sove sig igennem forelæsningerne eller ladet være, ved alt om.
Min påstand er:
Hvad nu, hvis vi skulle have et mere nuanceret billede af, hvad vågen bevidsthed er? I stedet for blot at være vågen eller sove, skulle vi måske operere med flere og mere fint graduerede tilstande? Vi kender allerede til hypnose og meditation, men måske er der flere varianter, der kan fremkaldes?
Hvad nu, hvis vi blot bilder os selv ind, at vi er vågne, når vi ser fjernsyn eller er på nettet? Blot fordi vi har åbne øjne, forveksler vi måske den kulørte strøm af information og billeder med en vågen tilstand?
Hvilket vi vel gerne vil hævde, især fordi det er en behagelig tilstand vi alle forfalder til? Vi ser nødigt, at det er en problematisk tilstand at være i. Især fordi det afslappende, ansvarsløst og delvist uforpligtende.
Måske skulle vi tage stilling til, at tilstanden er noget andet end vi umiddelbart tror?
Man kan naturligvis være på nettet på mange måder. Det økonomiske grundlag blev skabt af pornografi for eksempel. Og den der søger viden kan have stor glæde google, hvis hun ved, hvad hun skal søge efter.
I dag fylder de såkaldte sociale medier en del og dækker mange forskellige områder. Kontakt, nyheder, sladder og andre aktualitetstjenester. Og her er mange tjenester i et gråzoneområde mellem film, underholdning, kontakt og interaktive tjenester.
Med Facebook som den absolutte vinder i konglomeratet af personlig kontakt, nyheder, sladder, reklamer og underholdning.
Drømme optræder i en bevidsthedsstrøm. Under den aktive, besluttende og handlende bevidsthed.
Og ifølge Freud er underbevidstheden, som kommer til syne i vore drømme, bestemmende for vores handlinger. Underbevidstheden er således interessant som en slags uforståeligt irrationelt grundlag for at handle bevidst. Men skal forstås på baggrund af tanken om bevidste handlinger.
Men det karakteristiske ved bevidsthedsstrømmen isoleret set, er jo netop det inaktive, det før handlende, det strømmende. Når vi er lige ved at falde i søvn, ser vi den berømte bevidsthedsstrøm, en film med besynderlige og uforklarlige sammenstillinger, som vi overgiver os til, for i næste sekund at falde helt i søvn. Uden at handle.

Jeg mener, at vi også overgiver os, når vi ser film. Eller surfer på nettet, hvor det ene indfald tager det næste. Vi kan ikke bestemme hastigheden i forståelsesstrømmen, når vi ser en film. Det kan vi tværtimod, når vi læser. Vi går ned i tempo eller genlæser, hvis vi skal have det hele med. Måske derfor har jeg i virkeligheden aldrig rigtig brudt mig om filmmediet.
Facebook er den ultimative succes på nettet. Fjerner på en måde grænsen mellem vores indre og ydre virkelighed. ”Fører folk sammen”. .
Facebook’s feeds er særlig foruroligende for mig. For når vi schroller ned gennem vores private feeds, både læser og oplever vi en usammenhængende strøm af private kommentarer, billeder af venner, sorterede news og skjulte og åbenlyse reklamer i en uendelig lang, pointeløs og usammenhængende strøm.
Fuldkommen som bevidsthedsstrømmen lige før man sover. Den virker simpelthen genskabt, når jeg er på Facebook.
Og hvorfor er Facebook så populært? Vel fordi det giver en følelse af velvære, afslapning og tilhørsforhold.
Som et droge der sænker bevidsthedens krav til sig selv om at reagere på andet end at have det behageligt. Og grænsen mellem det ydre og det indre udviskes betragteligt, når feedet går i forbindelse med vores private liv gennem venners opslag og samtidig afleverer underholdning.
Den der befinder sig i denne tilstand, denne elektronisk fremkaldte hypnose, prøver ikke på at tage stilling, eventuelt forbedre sin situation, laver ikke revolution. Er det for meget at sammenligne det med en junkies adfærd?
Men her er konsekvenserne ikke et hurtigt, synligt fysisk forfald. Men blot en indtrængende dumhed, der forandrer individet til en skal, afledende underholdning strømmer igennem.
Hvad nu, hvis vor tids generation gennem elektronikken er blevet forvandlet til en søvngængergeneration, der med blikket rettet mod en flimrende skærm, blot vandrer bevidstløst af sted mod den næste feed?
Mere eller mindre frataget evnen til at formulere og tage stilling til deres eget eller vores liv?
Er det dette, der er årsag til, at ingen rigtig reagerer på alle de apokalyptiske trusler, der også larmer mod os gennem newsfeeds ?
Det er naturligvis perfekt for den til enhver tid siddende. For hvem ønsker en reaktion på alt det lort fra masserne? Hvilken regering ønsker, at der stilles spørgsmål eller krav om forandringer?
Især i disse år hvor kravene til forandring, hvis vi skal overleve som art, kræver store afgørende ændringer.

Halfdan Muurholm, Eva Schwanenflügel, Jacob Jensen, Torben K L Jensen, Peder Bahne og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

steffen Giese, Desværre er det ikke længere så simpelt at skabe en succes af de dimensioner der nødvendigvis er tale om for at vælte fb af pinden. Det vil kræve en intens og målrettet indsats over en lang periode med mange aktører og store investeringer i servere med mere, og det kræver kapital.

Morten Johansen

@Jagtar

Jeg tror at det er billederne der virkelig ødelægger det for os. Denne evindeligt fotografiske repræsentation af noget virkeligt, som i sig selv slet ikke er virkeligt, og som omgiver os overalt. Den befordrer en enorm kollektiv narcissisme, som Facebook er et ekstremt udtryk for. Jeg er i gang med at læse Johanne Luise Heibergs erindringer, "Et liv genoplevet i erindringen", og det er påfaldende så meget "tættere på tingene" 18-hundredetals-mennesket var. Vores evne til umiddelbar og spontan oplevelse er blevet korrumperet af billedernes uvirkelighed.

Peter Butzback, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Hans Nielsen, Hans Martens og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@Morten
Enig i, at billederne har en styrende og destruktiv effekt. Husker engang, en række sent fremkaldte feriebilleder ødelagde mindet om en god ferie.
Men jeg tror, den usammenhængende strøm rammer dybere end de narcissistiske elementer.

It's only a movie, it's only a show.

Vi er den første oplevelseshungrende generation, som lever for underholdning, tidsfordriv og kunst. Hvor mange sete film er glemt ? Hvor mange læste bøger er væk ? Hvor mange facebooktimer mangler i vores memorerede fortid ? Hvad var livet egentlig, når vi kommer frem til rulleteksterne ?

I was stoned and I missed it

Men vi tror stadig vi er bevidste fra vi står op, til vi går i seng hver dag

Karsten Lundsby, Hans Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Måske er vi alle blevet performere i vores eget lille show, dvs at være en del af de som "siger noget om noget".
Måske føler vi os betydningsfulde på den måde.
Før i tiden blev man betydningsfuld når man VIRKELIG kastede mudder på nogen, brændte og torturerede dem. De hekseforfølgelser der opstod efter Luthers sejr over katolicismen.
Jøderne blev forfulgt konstant, der var progromer hele tiden.
Mærkeligt nok, siden Jesus var jødisk.
Jesus er fremstillet som en hvid frelser, selvom alle ved folk fra Mellemøsten er brune.
Der er bare ingen logik i nogen konflikter, de handler om fordomme og idiotiske frygtbasererede tillærte tilstande.
Menneskene er ikke definerede af deres hudfarve eller religion.
Men af deres intelligens - eller mangel på samme.
Vi bliver nødt til at kæmpe sammen - ALLE SAMMEN - for en bedre verden !

GODT NYTÅR :-)

Berith Skovbo, Hans Nielsen, Oluf Husted og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

"Det liberale demokrati", står der i artiklen, og som Rune L henviser til. Det liberale demokrati er, som jeg ser det, ved at være en liberal sutteklud af ligegyldighed. "Vi" som den vestlige verdens demokratiske fortrop. "Vi" der altid har gjort det rigtige. "Vi" de moralsk overlegne. "Vi" der altid havde ret. Og hvad er "Vi" så, når det kommer til stykket? En flok ligegyldigheder, der holder fast i ligegyldigheder, og som klamrer sig til ligegyldigheder. "Vi" de moralsk overlegne har med vores ligegyldighed over for konsekvenserne af vores eget liberale demokrati med tilhørende neoliberal vanvidsøkonomi bragt kloden i en absolut alarmtilstand, fordi "Vi" og Rune L ikke evner noget så simpelt som at sætte navn på de uhyrligheder, som "Vi" og vores liberale vanvidsaccelerator i form af et ekstremistisk overforbrug af klodens ressourcer, udsætter kloden og jordens øvrige befolkning for. Som "Vi" nu, som de ligegyldigheder "Vi" er, blindt og ligegyldigt vender ryggen til. Og "Vi" vender ryggen til, fordi det er vores ligegyldige liberale demokratiske ret. Det er nu, at det opgejlede liberale demokrati skal stå sin prøve. Inden det går over i historien som den mest modbydelige og afstumpede styreform, menneskeheden nogensinde har udsat verden og kloden og klodens øvrige befolkninger for. Fordi det liberale demokrati ikke turde og evnede at tage et opgør med sin egen økonomiske basis. Fordi vellevned, luksusoverforbrug og dekadence var vigtigere end noget som helst andet. De demokratiske muligheder var tilstede, men blev ikke brugt og blev i stedet til forstokket liberal demokratisk ligegyldighed. Det ville klæde Rune L at droppe den liberale sutteklud og så på konsekvenser af den miljø og klimakamp, hans egen avis ellers forsøger at beskrive. Kritik af demokrati i vores "Vi" forstand må og skal indeholde en kritik af den liberale vanvidsøkonomi. Det demokrati, der ellers bliver tilbage after artiklens sniksnak, kan simpelthen ikke bruges til noget uden den kritik.

Henrik Leffers, Eva Schwanenflügel, Hans Nielsen, ulla enevoldsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ow, jeg elsker Aarhus.
Der var en gang med Ååårhus-vittigheder.
Men den tid er forbi.
Nu hedder det #Aarhus

Største problem med os, vores system, vores verden er
vi hviler i os selv, sikre på "fejlen" altid er hos de andre.

Knud Chr. Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar