Baggrund
Læsetid: 6 min.

Ordener hænger man på idioter. Men ikke i Information

Her på avisen giver vi priser til folk, der fortjener dem. Det er tid til årets store hædersfest
Her på avisen giver vi priser til folk, der fortjener dem. Det er tid til årets store hædersfest

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
30. december 2017

Årets citat

»Den beslutning hviler på en vurdering af, at serien samlet set ikke havde den kvalitet, som vi havde håbet på«

Vinder: Tine Smedegaard Andersen

DR’s kulturdirektør, Tine Smedegaad Andersen, formår med største naturlighed at gøre embedsmandens skriftsprog til sit eget talesprog. Smedegaard lavede i dagene omkring afsløringen af censureringen af P1-julekalenderen Jul i republikken flere variationer over denne på forhånd nedskrevne frase (blandt andet varianten: ’samlet kvalitetsvurdering’) og slap fantastisk godt fra det. Hun får kommunikeret – som det hedder i de kredse – at julekalenderen er elendig, helt uden at sige det ligeud. Og uden selv at tage ansvar for miseren – eller tørre den af på en mellemleder. Smedegaard Andersen er et kommunikativt forbillede for alle, som drømmer om at komme til tops i både store og små virksomheder. Lyt og lær!

Nominerede:

Mette Fugl: »Vis bare bryster, men lad være med at kalde det feminisme.«

Lise Nørgaard: »Afrika har simpelthen været et problem, lige siden kolonisamfundene ophørte.«

Beruset roligan: »Vodka i Rusland! Vi skal ha’ vodka i Rusland. Vodka i Ruuuuusland!«

Hella Joof: »Der er mange indianerstammer, som hvert syvende år brænder hele lortet ned og starter forfra.«

Shuaib Khan: »Det er ikke LTF, der står bag kriminaliteten. Vi er ikke en kriminel gruppe.«

 

Darth Wader-nålen

Gives til en person, som engang nød kongerigets respekt, men som nu er gået over til ’the dark side’

Vinder: Peter Schmeichel.

Schmeichel vinder nålen for sit nye job som VM-vært på Vladimir Putins yndlingspropagandastation, RT. Mens alle tænkende mennesker begræder Ruslands tiltagende autoritære styreform, er Schmeichel reelt blevet Putins reklamesøjle. Bevares, det er ikke ualmindeligt, at fodboldspillere springer ud som røvhuller, men Schmeichel gør det med bemærkelsesværdig skruppelløshed. Han har endda begået en gennemført ikkeundskyldende videosnas på Twitter, hvor han har fået en skørt nyt blond skæg (fip- og overskæg-kombinationen) og råber »Here I come, Russia!«, som om han var med i en reklame for havregryn og ikke posterboy for en de facto-diktaturstat.

Nominerede:

Peter Ålbæk Jensen: Før var han Danmarks fulde onkel, nu er han ansigtet på #MeToo

Bjarne Corydon: Her gik vi lige og troede, at Bjarne var færdig med at sælge ud, og så trumfer han den fandeme!

Mette Blomsterberg: For at forlade Den Store Bagedyst til fordel for det horrible TV 2-program, Sukkertoppen.

Naser Khader: En gang hele Danmarks hyggemuslim. Nu på alle måder gennemført usympatisk.

 

Årets krænkede hvide mand

Gives til en bleg heteroseksuel herre, som står på toppen af den kolonialistiske verdensorden – og alligevel er sur

Vinder: Rasmus Nøhr

I et stærkt felt går prisen i år til lejrbålenes konge, Rasmus Nøhr, der med 20 års forsinkelse har brokket sig over, at Politikens journalist Camilla Stockmann ikke værdigede ham et blik, da de gik på gymnasium sammen i 1990’erne. Det var rigtig træls, skrev han i en helt utroligt uforståelig facebookopdatering. Ja, det var faktisk en slags krænkelse. På den måde bliver Nøhr forbillede for alle de grimme mænd, der i tidens løb er blevet ignoreret af smukke kvinder. Det taler vi simpelthen ikke nok om. #MeToo

Nominerede:

Claus Oxfeldt: For at boykotte Radio24syv i otte måneder, fordi en af deres værter havde skrevet på Twitter, at Oxfeldt var »fuld af løgn«.

Naser Khader var også indstillet til prisen for sine korrespondancer med Sherin Khankan, men juryen har vurderet, at Khader trods alt er for brun til at blive nomineret.

 

Årets youtuber

Gives til en person, der har gjort sig særligt bemærket som videoformidler på de sociale medier

Vinder: Anna Mee Allerslev

Vinderen er naturligvis den tidligere københavnske integrationsborgmester Anna Mee Allerslev for sin energiske og meget naturlige valgvideo fra Blågårdsgadekvarteret på Nørrebro. Anna Mee tryllebandt seerne med det ene skøre indfald efter det andet. Først fik hun noget frysemad i hånden, så slog hun en vejrmølle, så mødte hun sin mor, som ikke kunne huske replikkerne, så fik hun en lakridspibe, som hun næsten ikke kunne få slugt, og til sidst kom der en stor dåse majs ind fra højre. Dertil kom selvfølgelig det allerede nu legendariske spørgsmål: »Sex and the city eller Game of Thrones?« Folk vil have det autentiske og forpustede – ikke det glatte og polerede. Well Done.

Nominerede:

Svendborgs viceborgmester, Henrik ’Jeg ska’ ski’ do’ Nielsen: For sin på én gang elegante og folkelige fortolkning af storhittet »Despacito«.

Fie Laursen for videoen til sangen »Justin«, der byder på linjerne: »Jeg er træt af dine dick picks / gider ikke at se Netflix / og hvis du spiller FIFA / er jeg ude af din liga«

Peter Schmeichel: For sin videopromovering af Putins propagandaapparat.

 

Årets guttermand

Gives til en dansker, som har gjort noget godt for fællesskabet

Vinder: Åge Hareide.

Åge er sådan set nordmand, men pyt: Juryen har valgt at gøre en undtagelse i dette tilfælde. Hareide er nemlig lykkedes med det, som ingen troede muligt. At genskabe et velspillende landshold og give danskerne noget at være fælles om i 2018. Når endnu en finanskrise får boligmarkedet til at briste, når polerne fortsætter med at smelte, og når Nordkorea sender sit første atommissil afsted imod Donald Trump, kan vi trøste os med en god gang VM-feber: »Vodka i Rusland. Vi skal ha vodka i Rusland!«

Nominerede:

Kim Møller: For at lukke Uriasposten – hvis det ellers lykkes for ham at holde sig væk fra bloggen.

Rosa fra ’Den Store Bagedyst’: For sit fantastiske humør og nordjyske gåpåmod.

Claus Rehfeld Moshøj: For at stoppe som direktør i Aarhus Letbane.

Kvindelandsholdet: For at komme på fornavn med hele nationen.

 

Årets konvertit

Gives til en person, der smertefrit og med stor overbevisning har ændret standpunkt i en aktuel debat

Vinder: Frank Jensen

Frank Jensen vejrede på elegant vis folkestemningen og fornemmede, at han ville tabe overborgmesterposten, hvis han stod fast på det, han egentlig mener: At der skal bygges boliger på den gamle strandeng på Amager Fælled. Nogle gange må man gå på kompromis, hvis man vil bevare magten – spørg bare Anders Samuelsen.

I slaget om fælleden var Frank Jensen efterhånden blevet sidste mand på skansen, da de borgerlige partier langsomt havde trukket sig. Det gør det ekstra svært og smertefuldt at tage springet. Men Frank gjorde det nødvendige, og debatten var herefter lagt fuldstændig død, Socialdemokratiet fik som altid overborgmesterposten, og det blev alligevel jul i København.

Nominerede:

Henrik Thorup (DF): For kortvarigt at lufte ideen om at forbyde læger med skæg – og få opbakning fra partiledelsen – for så straks efter at fortryde det igen.

Peter Madsen: For sine skiftende forklaringer i retten.

Anders Samuelsen (livslang nominering).

 

Årets lummergøj

Gives til en person, som formår at skabe en intens stemning omkring sig

Vinder: Per Zeidler

Zeidler får prisen for at spille hovedrollen i årets uden sammenligning mest overraskende historie: »Politiker valgte sexorgie frem for byrådsmøde«. Per Zeidler, der var formand for familieudvalget i Syddjurs Kommune, skulle egentlig til byrådsmåde, men valgte i stedet at mødes med en gruppe venner i et forsamlingshus lidt uden for Vejle til et arrangement, hvor man kunne dyrke en masse sex med et par prostituerede – uden kondom og til den overkommelige pris af 2.400 kroner pr. næse.

’Numminerede’:

Alternativet (penisbillederne).

Ålen.

Louis CK.

Harvey Weinstein.

Roy Moore.

Kevin Spacey.

Charlie Rose.

M.fl.

 

Kropsaktivistprisen

Gives til en dansker, som på inspirerende vis bærer sin krop med stolthed

Vinder: Fie Laursen

Når en af Danmarks største influencers meddeler, at hun ikke længere redigerer sine billeder på sociale medier, så er det noget, der rykker. »Nu ved jeg godt, at man ikke behøver at være perfekt, så nu redigerer jeg ikke. Det er bare sådan, jeg ser ud,« sagde hun i år med både botox i læber og kindben til ungdomsmediet Vice.

Nominerede:

Johnny Madsen: For at lancere sin egen skønhedsserie, som blandt andet indeholder en shampoo til »træt og viljeløst« hår.

Lars Løkke Rasmussen: Sidste år inviterede han konstant pressen på løbeture og fortalte vidt og bredt om både vægttab og rygestop. Nu lader det til, at han har fundet mere fred i sig selv.

Sofie Holm Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Mange tak til de nominerede.
Meget underholdende og lattervækkende :-)

Karsten Lundsby, Sofie Jørgensen, Hans Aagaard, Klaus Ipsen, Jonathan Frosten, Benny Jensen, Henriette Bøhne og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Odin Rasmussen

Nogen af nomineringerne forstår jeg andre er jeg i spørgsmål overfor og jeg konstatere at informations redaktion nok anser mig for idiot.