Baggrund
Læsetid: 5 min.

I retten: ’Jeg finder mig ikke i at blive svinet til, når jeg står sammen med min kvinde. Så svarer jeg igen’

I retssal 11 i Københavns Byret var en mand i onsdags tiltalt for at true med en kniv
I retssal 11 i Københavns Byret var en mand i onsdags tiltalt for at true med en kniv

Mia Mottelson

Moderne Tider
23. december 2017

F bliver ført til retssal 11 i håndjern, for han er varetægtsfængslet. To betjente løsner hans håndjern, og F sætter sig. Han har kort, mørkt skæg og en skjorte under sin sweater. Hans ben begynder at bevæge sig rastløst fra side til side – nogle gange op og ned.

F er tiltalt for tre ting. For at true med en kniv. For at have en kniv på sig. Og for at køre i bil, selv om han har fået frataget sit kørekort. Det hele skete i storcenteret Field’s den 5. juli.

F erkender sig skyldig i de to sidste forhold, men ikke i det første og mest alvorlige. Han handlede i

Mia Mottelson
nødværge, da han truede med kniven, mener forsvareren.

Men inden vi kan komme i gang med afhøringen, udspiller der sig et mindre drama i retssal 11. Anklagemyndigheden har ved en fejl først informeret dommeren og forsvareren om en såkaldt ’påstand om udvisning’ – at man vil udvise F fra Danmark – for fem minutter siden, og det mener forsvareren, Kristian Mølgaard, ikke er rimeligt, fordi han ikke har kunnet forberede sig.

Anklageren, som inden mødets start har lagt sin cykelhjelm på bordet foran sig, beklager. Det er en fejl, siger han, og de burde have fået det at vide tidligere.

Dommeren og de to domsmænd trækker sig tilbage. De ender med at acceptere påstanden om udvisning, men ikke uden en direkte kritik af anklageren: »Det er uordentligt ud over alle grænser,« siger dommeren. Hun understreger også, at det vil spille ind på den samlede vurdering af udvisningspåstanden, at forsvareren ikke har haft tid til at forberede sig.

Kaster en stol

Og så til hændelsen i Field’s: Det hele begynder foran Elgiganten. F og hans kæreste er færdige med at shoppe og på vej ned mod parkeringskælderen, forklarer F. På vejen møder de to mænd, som de ikke kender. Den ene bærer en trøje med bogstaverne LTF (Loyal To Familia, red.), og F kommer op at skændes med dem.

»Det er sådan noget: ’Hvad glor du på?’« siger F.

Mia Mottelson

»Sagde du noget til dem?« vil anklageren vide.

»Ja. Hvad glor DU på. Den slags. Så sviner man hinanden til,« svarer han.

F er født i Kuwait, men kom til Danmark som 12-årig og taler dansk. Han er 27 år i dag.

F og hans kæreste går ned ad en rulletrappe, som er af den slags uden trin – mod deres bil. Kort efter kommer manden i LTF-trøjen og hans ven efter dem. Nede ved billetautomaten i parkeringskælderen opstår et håndgemæng, og F trækker sin kniv og jagter de andre op ad rulletrappen igen.

Han går ned for at køre væk, men de kommer igen og kaster nu en stol efter F. Stolen rammer hans kæreste i hovedet. F skræmmer dem igen væk. Denne gang uden kniven. De kører ud af Field’s. Ifølge F er hans kæreste for rystet til at kunne køre bilen, derfor er det ham, der kører, selv om han ikke må.

Straffelovens § 266

Den, som på en måde, der er egnet til hos nogen at fremkalde alvorlig frygt for eget eller andres liv, helbred eller velfærd, truer med at foretage en strafbar handling, straffes med bøde eller fængsel indtil to år.

Om sin opførsel siger den tiltalte: »Jeg finder mig ikke i at blive svinet til, når jeg står med min familie – sammen med min kvinde. Så svarer jeg igen. Det ville du også gøre,« siger han henvendt til anklageren.

Tilbagelænet i vidneskranken

Anklageren spiller overvågningsfilm først oppe fra området foran Elgiganten. Man kan se manden i LTF-trøjen, og man kan se skænderiet, og at F’s kæreste stiller sig imellem F og manden med LTF-trøjen. Kort efter forsvinder F og kæresten ned ad rulletrappen, og de to mænd går efter dem. De kommer op igen – og henter stolen – for så at gå derned igen.

Der er også en video nede fra billetautomaten. Her kan man se, at F trækker kniven. Man kan også se manden i LTF-trøjen komme tilbage og kaste stolen på F’s kæreste.

»Hvorfor løber du efter dem?« spørger anklageren.

»For at skræmme dem væk!« siger F.

Anklageren spørger også til kniven. F er tidligere dømt for overtrædelse af våbenloven. F fortæller, at det er en fiskekniv. At han har været på fisketur et par dage forinden og glemt at tage den op af sin jakkelomme.

»Hvem var du på tur med?«

»Nogle kammerater fra Vestsjælland. Vi var i Farum.«

»Fangede du noget?«

»Nej.«

Mia Mottelson

Det første vidne i sagen er manden i LTF-trøjen. Han kommer også i håndjern, fordi han er frihedsberøvet i forbindelse med en anden sag. Han sætter sig så tilbagelænet i stolen i vidneskranken, at han nærmest ligger ned. Han nægter at sige noget som helst. Han mener slet ikke, at han var der.

»Jeg har skæg. Ham på videoen har ikke noget skæg,« siger han.

Videoen er knap seks måneder gammel.

Første vidne føres ud, og F’s kæreste kommer ind. Hun fortæller i det store hele det samme som F og tilføjer, at hun var meget bange i situationen.

De afsluttende bemærkninger drejer sig primært om udvisningen. F har tidligere fået betingede udvisningsdomme, og anklageren mener, at han denne gang skal udvises ubetinget, og at han desuden skal have en fængselsdom på fire måneder. Han mener, at der er risiko for, at F vil true med en kniv igen.

Forsvareren mener, at en ubetinget udvisningsdom vil være »helt absurd« i dette tilfælde og henviser til menneskerettighederne og mandens tilknytning til Danmark.

Da de tre domsmænd igen kommer ind i retssal 11, bevæger F’s ben sig igen op og ned. Han bliver erklæret skyldig i trusler. Selv om dommeren understreger, at det er tydeligt, at han bliver kraftigt provokeret, så er hans opførsel ikke retfærdiggjort.

»Mange andre havde valgt en helt anden strategi,« siger hun.

F får dog kun 80 dagens fængsel, og udvisningsdommen bliver betinget. Han har været varetægtsfængslet i 56 dage, og anklageren mener, at F skal tilbage i varetægt. Forsvareren mener, at han skal løslades, holde jul og nytår med familien og afsone resten af straffen i det nye år.

Dommeren beslutter sig for en løsladelse. F’s kæreste jubler og klapper begejstret i hænderne.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Retsreportagen er tilbage! jeg jubler også og klapper i hænderne. Det er den eneste måde, vi kan bevise, at der er ræson i de domme, der afsiges. Ellers florerer myterne.

Henriette Bøhne, Henrik Rasmussen, David Zennaro, Steen K Petersen, ingemaje lange, James Smith og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

joeh, men lige her var der jo netop ikke ræson i dommen - ham F sku da ha været kastet ud af landet, sammen med LTF-fyren. Blødsøden dommer, og som sædvanligt et dårligt politi/anklager arbejde (jo, listen er lang)

Mikkel Kristensen

Kniven burde være tillagt meget mere betydning - en kniv er med i et indkøbscenter med en masse mennesker hos en der allerede har tidligere dom for samme samt betinget udvisning //