Læsetid: 9 min.

Ukraine: Venstrefløjen kan hverken bruge Putin eller nationalisterne

Den provestlige neoliberale og nationalistiske regering, der kom til magten efter Majdan-protesterne i 2014, har ikke løsningen på Ukraines politiske og økonomiske katastrofe. Men det har Putins imperialisme heller ikke. En venstreorienteret vej er nødt til at udvikle et tredje standpunkt, siger den ukrainske sociolog Volodymyr Isjtjenko til Information
Under Majdan-opstanden i 2014 var der en venstrefløj på begge sider af konflikten, men de fandt aldrig sammen, siger Volodymyr Isjtjenko. De er nødt til at finde sammen, hvis Ukraine skal have et håb, siger han.

Under Majdan-opstanden i 2014 var der en venstrefløj på begge sider af konflikten, men de fandt aldrig sammen, siger Volodymyr Isjtjenko. De er nødt til at finde sammen, hvis Ukraine skal have et håb, siger han.

Vincent Mundy

16. december 2017

Et langt rør fører op fra den underjordiske perron. I flere minutter står passagererne tæt pakket på rulletrappens trin. Omringet af svagt, gulligt lys skutter de sig i slidte dynejakker. Tusindvis af fodtrin vrimler gennem ankomsthallen. Volodymyr Isjtjenko venter ved udgangen fra metrostationen.

Mørket sænker sig allerede over det gedigne stykke sovjetiske infrastruktur. De mange skikkelser heroppe i det fri kan endnu akkurat skelnes fra hinanden. En tigger rasler med et par mønter i en papirkop, mens en gruppe gademusikanter spiller aftenens soundtrack. Kioskejere langer bægre med tynd kaffe gennem de små luger i deres boder. Samtidig gasser en udtjent minibus op og spyer udstødningsgas ind i menneskemængden.

Pladsen foran metrostationen her i Kijev danner sit eget mikrokosmos af det ukrainske samfund. Kaos, forvirring og vilkårlighed kendetegner det lille univers. Et væld af forskellige aktører og modstridende interesser griber ind i og forsvinder mellem hinanden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Sebastian Sylvester Rosenberg
  • Bjørn Pedersen
  • Odin Rasmussen
  • Hans Aagaard
Sebastian Sylvester Rosenberg, Bjørn Pedersen, Odin Rasmussen og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu