Analyse
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: I arbejdstøjet

Landet over havde de nyvalgte borgmestre i denne uge første arbejdsdag. På billedet er det landets yngste af slagsen, socialdemokraten Christina Krzyrosiak Hansen fra Holbæk, som på sin første arbejdsdag havde valgt at gå ud og beskære træer sammen med to rutinerede medarbejdere fra kommunens Vej og Park-afdeling
Moderne Tider
6. januar 2018

Landet over havde de nyvalgte borgmestre i denne uge første arbejdsdag. På billedet er det landets yngste af slagsen, socialdemokraten Christina Krzyrosiak Hansen fra Holbæk, som på sin første arbejdsdag havde valgt at gå ud og beskære træer sammen med to rutinerede medarbejdere fra kommunens Vej og Park-afdeling.

Der var fuld pressedækning på turen, og Sjællandske Mediers Holbæk-redaktion lavede den forventlige overskrift: »Borgmester trak i arbejdstøjet«.

I København valgte Enhedslistens nye teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, samme strategi, da hun allerede 1. januar blev set iført fuld neongrøn arbejdsdragt, sikkerhedsbriller og en af de dér omvendte støvsugere, der kan blæse blade og affald rundt. Således gik den nyvalgte borgmester rundt og flyttede fyrværkerirester og cigaretskodder i de københavnske gader.

I Holbæk forklarer Christina Krzyrosiak Hansen til Sjællandske Medier, at hun gerne vil »ud og snakke med borgerne, som jo i virkeligheden er de sande dommere i kommunen omkring, hvordan det egentlig går. Derfor er det så vigtigt for mig at komme ud.«

Det er prisværdigt med borgmestre, der ikke er bange for at trække i arbejdstøjet, men det er jo teknisk set ikke jobbet som hverken træbeskærer eller gadepuster, borgerne har valgt dem til at udføre. Og det fremgår ret tydeligt, at de to borgmestre ikke føler sig hjemme i forsøget på gennem manuelt arbejde at være nede på jorden og folkelige.

Deres respektive arbejdsindsatser har næppe gjort den store forskel i København og Holbæks bybilleder.

Samtidig indeholder happenings som disse et underliggende udsagn om, at ’rigtigt arbejde’ er noget, der foregår i selvlysende arbejdsdragter og med værktøj i hånden. Det må være underligt at overvære for den store del af de kommunalt ansatte, som tilbringer dagen foran en computer. Det er svært at forestille sig en borgmester, der på sin første arbejdsdag ifører sig helt almindelige bukser og jakke i grå-blå farver, sætter sig ned i bogholderiet og arbejder med Excel-ark. Registrerer restferie og udbetaler overarbejdstimer.

»Vil du have mig i noget andet tøj?« spørger Christina Krzyrosiak Hansen en af de rutinerede Vej og Park-medarbejdere i den video, som ledsager Sjællandske Mediers artikel.

Klippet er optaget på rådhuset, inden selve træbeskæringen er gået i gang, og hun stadig er i hverdagstøjet. Det fornuftige svar ville være et stilfærdigt »nej«. For hun har allerede arbejdstøjet på. Valgkampen er slut, og det er tid til at gå på arbejde iført borgmesterarbejdstøj.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her