Baggrund
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Håbet er gråblåt

Billedet er taget tirsdag denne uge i den demilitariserede zone, og selv om man ikke kan se det, er der håb i det

AP/Ritzau Foto

Moderne Tider
13. januar 2018

Dette er ikke et visuelt spændende billede, og vi har set det før: En hær af magtfulde mænd i jakkesæt, så formelle og gråblå, at de næsten falder i med asfalten under deres sorte sko.

I dette tilfælde den nordkoreanske delegationsleder Ri Son-gwon – nummer tre fra venstre – samt 13 unavngivne mandlige diplomater. Kun de små nåle i jakkereverserne med billeder af landsfædrene Kim Il-sung og Kim Jong-il lyser rødt op i det gråblå hav.

Håndtryk

Billedet her er taget tirsdag denne uge i den demilitariserede zone, og selv om man ikke kan se det, er der håb i det. Ri Son-gwon har netop holdt møde med Sydkoreas Cho Myoung-gyon, og de har sammen blandt andet banet vej for genforeninger af familier og nordkoreanske atleters deltagelse i Vinter-OL i Sydkorea i næste måned.

De to diplomater har trykket hinandens hænder, og uanset stiv gestik og påklædning er der tale om mennesker, der rører ved hinanden. Og det er et særsyn, når vi taler om Nord- og Sydkorea, for på grund af Nordkoreas atomprogram er det to år siden, de sidst har holdt et officielt møde.

Hver eneste gang, der sker en udvikling i Nordkoreas relation til omverdenen, bliver bevægelsen analyseret og omverdenen pendulerer mellem håb og frygt. For fred eller atomkrig. Og for alle, der bekymrer sig om verdensfreden, giver sådan en berøring et glimt af håb. Modsat i sidste uge, hvor Kim Jong-un og Donald Trump konkurrerede om, hvem der havde den største atomknap, hvilket udløste global gysen.

Håb i jakkesæt

Rundt om i verden holdes der konstant møder af samme slags som det i tirsdags mellem Ri Son-gown og Cho Myong-gyon. Mellem diplomater og verdensledere med dagsordener, der har kæmpe betydning for klodens sikkerhed og fremtid.

Mødet i Panmunjon mellem de to koreanske delegationer adskilte sig dermed ikke ret meget fra eksempelvis klimatopmødet i Paris, World Economic Forum i Davos, sikkerhedskonferencen i München eller G8 i Taormina. Med ønsket om en bedre fremtid stiller man op. Hænder mødes. Billeder bliver taget. Håbet er lysegrønt, siger man. Når det gælder verdenspolitik er det klædt i mørke jakkesæt og bærer slipsenål.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her