Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal man give penge til tiggere?

Hus Forbi-køber, København
Moderne Tider
13. januar 2018

Jeg har et hus og kun 30.000 kr. i gæld, så jeg må være rig. For tiden kommer jeg meget i det indre København, og der er mange tiggere. Jeg har som regel lidt mønter i lommen, jeg kan give af, selv om jeg har svært med at sige: »Her har du noget for ingenting, og lad mig så være i fred.«

Forleden, da jeg ventede på et S-tog på Hovedbanen, gik en fyr rundt med et papbæger med tre raslende mønter i. Nu havde jeg ingen mønter på mig, og det sagde jeg til ham. Han forstod ikke dansk. To minutter senere var vi begge i S-toget, og han kom igen raslende forbi med sit papbæger. Han havde åbenbart allerede glemt enten mig eller mit afslag.

Mit spørgsmål er: Skal man give penge til tiggere?

Svar I:

Der er intet, man skal. Du må træffe et valg og tage ansvar for det. Og der er argumenter både for og imod at give penge til tiggere. Kort opridset:

For: Du opfylder et konkret behov og slipper for at afvise et menneske i nød.

Imod: Du opmuntrer til tiggeri ved at støtte det, og en del af tiggeriet fra især udlændinge er benhårdt organiseret af kriminelle.

Vil du være sikker på ikke at støtte udenlandske bagmænd, kan du vælge kun at give penge til dansktalende tiggere. Så må du gøre op med din samvittighed, om du kan leve med at diskriminere ud fra herkomst. Du kan også vælge at holde mønterne i lommen og i stedet betale et fast beløb til en organisation, der støtter socialt udsatte.

Du kan også helt lade være med at give penge 'for ingenting'. Det er dit valg. Men lad mig citere raptivisten Ham Den Lange: Du er fattig, hvis du ikke har råd til at være god ved andre.

— Mikka Tecza

Svar II:

Nej. Ofte går pengene til kriminelle bagmænd, og hvis du gerne vil gøre godt, er det bedre og mere effektfuldt at give penge til en konkret sag, gerne løbende og fast.

Men selv giver jeg faktisk af og til – selv om jeg principielt er i mod. Jeg kan pludselig få en ubærlig lyst til at gøre dagen lidt bedre for et menneske, jeg ikke kender, men som jeg ved lever et dårligere liv end mig selv. Det er vel empati: En sympatisk menneskelig egenskab, men et rigtig dårligt politisk redskab. Hvis vi samlede alle de små gadedonationer i én stor pulje, kunne vi gøre langt mere godt, end ved at dryppe dem tilfældigt ud. Men … hvem har lyst til at leve i en verden, hvor alle ignorerer tiggere, fordi det i abstrakt forstand er det mest rationelle? Vi er jo ikke robotter.

Mit råd: Lad være med at give penge. Men gør det alligevel. En gang imellem. Giv så til gengæld mere end en ti’er – stik dem 200 kroner.

– Christian Bennike

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her