Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min ven har midtvejskrise

Den midaldrende ven
Moderne Tider
6. januar 2018

En af mine meget gode venner på godt 55 har fået midtvejskrise. Eller – sådan tolker jeg det. Han har solgt sit hus og er flyttet i lejlighed, hans børn er store og er netop fløjet hjemmefra. Og pludselig sætter han spørgsmålstegn ved alt i sit liv: Kæresten. Jobbet. Han har sågar været til clairvoyant.

Jeg lægger øre til og bakker op, men indimellem har jeg lyst til at råbe til ham, at han skal holde op med at pille sig i navlen og være glad for alt det gode, han har.

Skal jeg tie stille eller give ham et los i røven? Eller er det mig, der er helt galt på den?

Svar I:

Hvad er det for en disrespekt for midtvejskriser? Hvis man er fyldt 55 år og er utilfreds med sit liv, er det da på tide at gøre noget ved det. Når din ven sælger sit hus og flytter i lejlighed, tyder det på, at han mener noget med det.

Du skriver ikke, om hans nuværende kæreste også er børnenes mor, men det lyder ikke, som om de har boet sammen og er blevet skilt? Derimod lyder det, som om din ven kunne forestille sig resten af sit liv anderledes end det, han lever nu. Det kalder jeg ikke navlepilleri. Men når han har været til clairvoyant, tyder det også på, at han er rådvild og ikke kan finde ud af, hvordan han kommer videre.

Så frem for at losse ham i røven kan du prøve at hjælpe ham ved at spørge, hvad han mener er åbninger og alternativer og realistiske muligheder i forhold til de ting, han klager over. Hjælpe ham med at tænke konstruktivt!

– Karen Syberg

Svar II:

Allerførst skal du råbe til din ven, at uanset hvad problemet er, så er clairvoyance ikke svaret. Og så skal du respektere jeres venskab nok til at være ærlig. Hvis I virkelig er venner, skal du ikke bare smile falsk og tænke dit – det er kold respekt, ikke venskab.

Det dér ’pas din egen butik’-slogan er en individualisering af verden, der antager, at det gode liv, glæde og kærlighed ikke er universelle vilkår, som kan generaliseres. Men det kan de. Ingen er helt unik og helt alene, og dine råd kan hjælpe din ven.

Men har du overvejet, at en rask midtvejskrise måske ikke er så skidt endda? Vi opbygger så mange vaner og naturaliserede forestillinger i løbet af livet, som ikke er gode for os, og de kan kun for alvor ændres, når vi er i krise. Nogle gange er det dét, der skal til.

Du kunne jo tage bolden op: Inviter ham på druk i Hamborg. På festival. En rejse til Balkan måske? Du skal først og fremmest være der. Og være hans ven.

– Christian Bennike

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Steffensen

Midvejskrise er en enormt vildledende betegnelse for noget, som er helt normalt og ganske praktisk.

Mange mænd har når de når en alder over 50 en helt anden situation end den de havde tidligt i livet:

1) Flere midler, mere anseelse og en bedre social positiion end da de giftede sig første gang.
2) En kone som er blevet mindre seksuelt attraktiv med årene og ikke har fundet ud at at kompensere for dette ved at være klog, loyal eller interessant.
3) En del flere "skud i bøssen" og et ønske om at gennemføre en opdateret version af deres familieliv.

Den mere korrekte betegnelse for midtvejskrise er derfor "forplantningsmæssigt reboot". Og det er noget, der har dybe rødder i menneskelig natur og forplantningsdrift. Man vil let kunne iagttage hvordan mænd mest føler sig tiltrukket af kvinder i den forplantningsdygtige alder. Og at dette er med til at sikre en øget videreførelse af gener, der repræsenterer de egenskaber, der giver social og økonomisk succes for velfungerende mænd.

Det er ikke sikkert, at det er helt så nemt at skabe famile nr. 2, men der er gode grunde til at overveje det. Helbred, økonomiske forpligtelser, arbejdsforpligtelser eller andet kan være en hindring. Men ideen fejler ikke noget.