Læsetid: 11 min.

Dommedag er – foreløbig – aflyst

Kunstig intelligens bliver hypet som den hellige gral, der først vil redde økonomien, dernæst bringe menneskeheden superkræfter, evigt liv og ultimativt gudestatus i en ny dimension. Eller maskinerne vil tage magten i en mørk dystopi, hvor mennesket vil blive udnyttet for til sidst at blive kastet på historiens mødding. Mere nøgterne iagttagere og forskere taler om maskinlæring, som har fantastiske muligheder, men næppe vil afskaffe evolutionen, som vi kender den
Enhver periode med afgudsdyrkelse af den kunstige intelligens har efterfølgende bremset den teknologiske udvikling. Netop nu befinder vi os i en sådan fase af gudedyrkelse.

Enhver periode med afgudsdyrkelse af den kunstige intelligens har efterfølgende bremset den teknologiske udvikling. Netop nu befinder vi os i en sådan fase af gudedyrkelse.

Ditte Ahlgren

27. januar 2018

Lige som en forloren hare aldrig har haft lange ører og kraftige bagben, har ’kunstig intelligens’ ikke særlig meget med intelligens at gøre; i al fald ikke nu og her og næppe heller inden for en overskuelig fremtid – om nogensinde.

»Når vi skal søge om bevillinger til vores forskning, kalder vi det kunstig intelligens. Men når vi drøfter det indbyrdes, siger vi maskinlæring,« fortæller Kristoffer Stensbo-Smidt, der forsker i maskinlæring ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet og antyder hermed, hvor stor afstanden er mellem virkelighedens forskning og temperaturen på den varme luft i salgstalerne.

Det forhindrer imidlertid ikke et voksende antal erhvervsfolk og politikere i at gå i kollektiv selvsving over de løfterige udsigter, kunstig intelligens åbner for. Alene anvendelsen af begrebet er i sig selv brudt ud i eksponentiel vækst. Det sidste års tid optræder de to ord i forening i 4.742 artikler. Året før i 2.134. Mens det året forinden kun blev brugt i 974 historier. Et år yderligere tilbage halverer endnu en gang forekomsten. Hvorefter det flader ud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henning Kjær
  • Eva Schwanenflügel
Henning Kjær og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Pyha. Så kan vi roligt læne os tilbage og tage en kop te til. Godt at vi har Information til at holde virkeligheden fra døren.

Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Morten Clausen, Torben Skov og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Muligvis, men jeg bliver så træt, når jeg hører om kunstig intelligens og førerløse hvad som helst i radio/ fjernsyn...

Mikkel Kristensen

det er opreklameret - som om algoritmer kan forstå verden og hvad vi tænker. selvfølgelig kan visse ting sættes i context, om vi shopper på vej hjem fra arbejde og måske hvor vi hander - men det lyder som Algoritmer snart overtager verden - det gør de kun på sociale medier, i vores telefoner og andre steder på nettet hvor chancen for at vi bruger vores købekort forøges.

Kristoffer Stensbo-Smidt

Inden alt for mange kritiske røster melder sig, skal jeg måske præcisere min holdning til emnet. Jeg kan naturligvis stå inde for alt i artiklen - der er meget, meget lang vej til egentlig intelligent software og kunstig intelligens bliver generelt hypet alt for meget. Man kan jo snart ikke finde et start-up, der ikke har drysset "kunstig intelligens" med let hånd ud over produktbeskrivelsen, og som lover alverdens ting. Men det betyder ikke, at det ikke kan få nogle alvorlige konsekvenser for vores samfund inden for ganske få år.

Der findes allerede kunstig intelligent kundeservice (og det har kostet tusindvis af jobs i bl.a. Indien), der findes systemer der automatisk sammenfatter tusindvis af artikler om et emne til et kort resumé, der findes systemer, der kører biler langt bedre end mennesker, og listen kan fortsætte. Ingen af delene er "intelligens" i menneskelig forstand, men systemerne løser opgaver vi i dag bruger mennesker til, så de kan sagtens få enorm indflydelse på vores samfund og arbejdsmarked.

Så vi skal absolut passe på med at hype feltet mere end det kan bære eller lade os forblænde af løfter om, at kunstig intelligens på magisk vis kan løse alle verdens problemer. Og vi behøver ikke frygte at løbe ind i Terminator om et år eller to, men vi skal heller ikke tro, at det kræver en Terminator at kunne påvirke samfundet. Det kan "dumme" systemer, der kan træffe velbegrundede beslutninger ud fra erfaring (data), sagtens - én jobfunktion ad gangen.

Machine learning er en eksponentiel ekspansion af computerens anvendelsesmuligheder, hverken mere eller mindre. Lidt på samme måde som da vi sprang ned fra træerne og fik hænderne fri. Siden da har vi udviklet atombomben og Beethovens Femte.

Hvis vi tænker på anvendelsen af computere til diverse modelkørsler i håb om at forudsige fremtiden, har det efterhånden ført til erkendelsen af en gammel sandhed: Garbage in, garbage out. Et problem som astrologerne til sidst også måtte sande, men de arbejder nu som astronomer med en langt større global erkendelse af verden som resultat.

I dag oplever vi politiske skænderier mellem to forskellige 'astrologer' eller rettere to computermodeller, men med tiden lærer vi som regel af egne fejl. Mon ikke vi med tiden bliver dygtigere til at udnytte såvel modelkørsler som machine learning ved at erkende konceptets indlejrede begrænsninger. Potentialet er i hvert fald stort.