Læsetid: 13 min.

’Fanø er ideel for Alternativ-eksperimenter’, siger landets første limegrønne borgmester

Kommunalvalgets måske største drama udspillede sig på Fanø, da Alternativet i 11. time forlod et grønt flertal til fordel for Venstre og Socialdemokratiet – og så selvfølgelig partiets første borgmesterpost. Hvordan gik det til? Information har genbesøgt dramaet og Danmarks første limegrønne kommune
I dag fortryder den nye borgmester, Sofie Valbjørn, at hun underskrev den første konstitueringsaftale. Jeg kan godt tænke: ’Fandens også, at det skulle gå så stærkt’, siger hun.

I dag fortryder den nye borgmester, Sofie Valbjørn, at hun underskrev den første konstitueringsaftale. Jeg kan godt tænke: ’Fandens også, at det skulle gå så stærkt’, siger hun.

Sille Veilmark

13. januar 2018

Det tager 12 minutter at tilbagelægge sejladsen mellem Esbjergs industri og Fanøs natur. Jeg bruger tiden på at opsummere det, jeg ved. Det er mange detaljer, så det er noget med at holde tungen lige i munden.

Det støvregnede på valgaftenen. På vej hjem fra valgstedet slog jeg et smut forbi en ven, der havde lavet stegt flæsk. Jeg hapsede et sprødt stykke og dyppede det omhyggeligt i den fede persillesovs. I fjernsynet kørte valget.

Endnu en reporter tonede frem på skærmen og præsenterede, hvad der øjensynligt lignede en smilende om end umage forsamling i en privatstue på Fanø; Danmarks næstmindste kommune med 2.736 stemmeberettigede. Jeg nævner de præcise antal, fordi det er vigtigt på en ø, hvor hver stemme tæller.

Af samme grund var valgresultatet på øen længere undervejs end forventet. For to stemmer var forsvundet. Og »vi kan jo ikke indberette et resultat, hvor vi mangler to stemmer,« sagde Fanøs kommunaldirektør.

Fanø har landets højeste stemmeprocent efterfulgt af Læsø og Samsø. Ved de to seneste valg stemte mere end 85 procent af vælgerne. Gennemsnittet er 71 procent på landsplan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu