Interview
Læsetid: 1 min.

Læser du bøger: Jakob Sandvad

Forlagsdirektør læser Jakob Sandvad hele dage i træk. Og så lige tre-fire timer igen, før han falder i søvn
Moderne Tider
6. januar 2018

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Det må være Havefesten og andre fortællinger af Katherine Mansfield. Jeg læste den højt med min kæreste i juleferien. Bogen består af en masse små fortællinger om livet i England, og jeg kunne især godt lide dem, hvor hun spidder overklassen lidt. Hun skriver nogle virkelig fine portrætter, og selv om bogen er næsten 100 år gammel, er den mindst lige så levende, som meget af den litteratur, der bliver skrevet i dag.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg har jo læst en masse i skolen og gymnasiet og faktisk også på universitetet, hvor jeg læste dansk som sidefag, men det er ikke noget af det, vi læste der, som vakte min interesse for litteratur. Det var sikkert nogle udmærkede titler, vi læste, men den måde, man læser på i uddannelsessystemet, er helt gal. Jeg havde en klar oplevelse af, at de bøger, jeg læste blev ødelagt af, at vi hele tiden skulle oversætte teksterne; at det, der stod, af en eller anden grund hele tiden skulle betyde noget andet. Det var meget forvirrende og demotiverende. Først da jeg startede på højskole, blev jeg præsenteret for blandt andet I min sidste time af William Faulkner og Bølgerne af Virginia Woolf, og det var dér litteratur begyndte at fungere for mig.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg læser aldrig dårlige bøger færdig. Med en dårlig bog kører jeg i ring og læser de samme linjer igen og igen, indtil jeg giver op.«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg læser skønlitteratur på papir, men ellers alt muligt.«

– Hvornår læser du?

»Jeg læser på arbejdet hele torsdag og hele fredag. Det står simpelthen fast i min kalender. Og så læser jeg igen om aftenen mellem 21 og 01, hvor der er nogle stille timer.«

Jakob Sandvad er forlagsdirektør, -redaktør og underviser på Forlaget Gladiator.

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her