Læsetid: 4 min.

Måske er det ikke så sært, at mange i dag simpelthen ikke gider at åbne en bog

Op i røven med målgrupper
Måske er det ikke så sært, at mange i dag simpelthen ikke gider at åbne en bog. Måske bliver man i det lange løb træt af at læse noget, der er skrevet til præcis ens egen sociale, demografiske, uddannelsesmæssige og seksuelle profil?

Måske er det ikke så sært, at mange i dag simpelthen ikke gider at åbne en bog. Måske bliver man i det lange løb træt af at læse noget, der er skrevet til præcis ens egen sociale, demografiske, uddannelsesmæssige og seksuelle profil?

Timothy A. Clary

27. januar 2018

Som litteraten Wolfgang Iser berømt har beskrevet, beror enhver tekst på, at der er en »implicit læser«.

En forfatter kan ikke skrive alt, eksplicitere alt, og derfor er der altid tomme pladser i en tekst – det gælder helt ned på sætningsniveau, hvor én sætning skal forbindes med den næste, men også i forhold til scener og situationer, der skal kobles sammen i større handlingsforløb.

Disse tomme pladser er det læserens rolle at udfylde, og læseren er på den måde regnet ind i teksten fra begyndelsen.

Tekstens tomme pladser giver rum for fortolkning, og arbejdet med at fortolke er læserens, ikke forfatterens. Det var netop det, Per Højholt på en fiffig måde pegede på, da han på bagsiden af sin bog, 6512, opstillede et stort regnestykke over bogens dele: 6105 + 407. De 407 er dem, sagde Højholt, læseren selv skal lægge til.

Det er en kunst at skabe rum for læseren på den ene side uden at tabe læseren, men på den anden side at gøre plads for vedkommendes intellekt. Det, læseren skal lægge til, er ikke noget bestemt. Det er selve den aktivitet, som animerer en tekst, får den til at leve, får den til at tænke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maria Francisca Torrezão
  • Niels Duus Nielsen
  • Kurt Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Maj-Britt Kent Hansen
Maria Francisca Torrezão, Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anker Nielsen

"Det var netop det, Per Højholt på en fiffig måde pegede på, da han på bagsiden af sin bog, 6512, opstillede et stort regnestykke over bogens dele: 6105 + 407. De 407 er dem, sagde Højholt, læseren selv skal lægge til."

Det står der IKKE på bagsiden at Per Højholt, 6512.
Bogen slutter af med en side der hedder "Indhold", hvor han lægger alle sidetallene sammen og lægger 407 til, og det bliver til 6512.