Analyse
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik

Olivier Douliery

Moderne Tider
24. februar 2018

Med armene over kors og blikket rettet mod den matgrå februarhimmel ligger overlevende fra skoleskyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida foran Det Hvide Hus i Washington. Som et symbol på de skolekammerater, der døde. Og i protest mod den liberale våbenlovning, som gjorde det muligt.

Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik.

Tidligere på ugen lagde den anerkendte amerikanske statistiker Nate Silver en graf ud på Twitter, der viste, at de studerendes protester ikke har været forgæves. I modsætning til mediedækningen af andre skoleskyderier har tragedien i Florida bidt sig fast i toppen af nyhedsstrømmen:

»De studerende gør en ret stor forskel,« som Nate Silver konkluderede.

Alt så ellers ud til at følge det vante manuskript i dagene efter skyderiet. Præsidenten sendte sine obligatoriske »tanker og bønner« til de pårørende, mens den ideologiske højrefløj parerede ethvert forsøg på at rejse en debat om øget våbenkontrol med henvisning til, at det var »for politisk« og »for tidligt« at diskutere den slags spørgsmål. Alt var med andre ord lagt til rette for en hurtig tilbagevending til status quo.

Men så begyndte de unge at hæve stemmen.

Blot tre dage efter massakren gav den 18-årige elev Emma González en brandtale til en demonstration i Fort Lauderdale, hvor hun fordømte våbenlobbyens hovedorganisation (NRA) og Donald Trump.

»De mennesker, vi har valgt til at repræsentere os, lyver for os,« sagde hun ifølge Vanity Fair.

»Og vi børn er tilsyneladende de eneste, der har bemærket det og er villige til at kalde deres bullshit.« 

Det ville have været fuldt forståeligt, hvis de chokerede elever i stedet for at stille sig op foran snurrende kameraer havde helliget sig sorgen over deres tabte kammerater.

Men de unge er ikke bare kede af det, de er vrede. De vil ikke bare sørge, de vil handle. Og de nægter at modtage trøstende ord fra politikere, der har magten til at ændre på virkeligheden, men ikke gør det.

De kræver forandring, og de er klar til at rejse sig mod systemet. Det er derfor, de lægger sig ned.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
 • Find fem fejl

  3. februar 2018
  Siden 1995 har Vanity Fair årligt lavet et Hollywood Issue, hvor tidens stjerner bliver præsenteret i glamourøs indpakning. Men inden årets billede af 12 kendisser blev offentliggjort denne uge, havde der været travlt med billedredigeringen: En af gæsterne til festen, skuespilleren James Franco, blev nemlig sendt digitalt ud af det gode selskab, efter at en række kvinder har beskyldt ham for at udnytte dem seksuelt
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

De unge er blevet udsat for adskillige mod-kampagner fra våbenlobbyen.
Men alligevel er mange firmaer nu begyndt at tage afstand til NRA (National Riffle Association).
Jeg synes de unges styrke er direkte imponerende, når man tænker på at de har været udsat for en totalt traumatisk begivenhed.
#MeNext

Svend Erik Sokkelund

The New Yorker skriver om Trumps møde med nogle af de overlevende - og viser et billede af hans talepapir... https://www.newyorker.com/culture/annals-of-appearances/after-parkland-a...

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Svend Erik Sokkelund,
Det er jo deprimerende...
"Skal huske at sige jeg hører dig x-person"...