Analyse
Læsetid: 2 min.

Billedsprog: Major Tom to Ground Control

Vi har sendt en Tesla med en dukke, der hører David Bowie, ud i rummet. Gad vide, hvad eventuelle rumvæsener ville tænke om os, hvis det utænkelige skulle ske, at bilen skulle blive fundet derude?

Vi har sendt en Tesla med en dukke, der hører David Bowie, ud i rummet. Gad vide, hvad eventuelle rumvæsener ville tænke om os, hvis det utænkelige skulle ske, at bilen skulle blive fundet derude?

AFP/SPACEX/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
10. februar 2018

Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum. I baggrunden ses – for der er selvfølgelig webcam på bilen – Jorden.

»Here am I floating 'round my tin can / Far above the moon / Planet Earth is blue / And there’s nothing I can do.«

Dukken og Teslaen skal blive ved med at svæve rundt om solen i al evighed, så sangvalget er passende.

Hvad tænker de om os?

Opsendelsen af en reklamegenstand er den foreløbige kulmination på en ændring i rumfartens historie. En gang var det stater – oprindeligt USA og Sovjet – der stod for udviklingen. Der var ingen Tesla med, da Armstrong tog sine første skridt på Månen. I dag er det i høj grad private firmaer, der driver udviklingen.

Som magasinet The Atlantic skrev tidligere på ugen, så skulle astrofysikeren Carl Sagan og hans hold i 1970 sende en særlig kapsel ud i rummet. De blev efter ugers overvejelser enige om en række lyde og billeder fra forskellige steder på Jorden, som skulle vise eventuelle rumvæsener, hvem vi er. Det var et fælles projekt. Og med oplysning som formål – selv om man jo nok godt vidste, at den aldrig ville blive fundet.

Nu sender vi så en Tesla med en dukke, der hører David Bowie. Gad vide, hvad eventuelle rumvæsener ville tænke om os, hvis det utænkelige skulle ske? Med privatiseringen af rumfarten er det, der engang var universelt, blevet personligt, er konklusionen. Omvendt har Musks Falcon Heavy stort potentiale. Det er gevinsten ved at lade de kommercielle kræfter komme til: Det sætter fart på udviklingen.

Flyv med rundt om Solen

Virker det hele lidt for ekstravagant og overgearet ­­­– eller er du bare lidt misundelig over, at det ikke var dig, der lykkedes med det, Elon Musk nu gør – så husk lige: Din egen matsorte Suzuki Ignis 1,3, som holder så trofast ude på vejen, flyver også rundt om Solen. Det tager den præcis et år at komme hele vejen rundt. Sæt dig ud bag rattet, smæk Bowie på bilradioen: »This is Major Tom to Ground Control.«

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Find fem fejl

  3. februar 2018
  Siden 1995 har Vanity Fair årligt lavet et Hollywood Issue, hvor tidens stjerner bliver præsenteret i glamourøs indpakning. Men inden årets billede af 12 kendisser blev offentliggjort denne uge, havde der været travlt med billedredigeringen: En af gæsterne til festen, skuespilleren James Franco, blev nemlig sendt digitalt ud af det gode selskab, efter at en række kvinder har beskyldt ham for at udnytte dem seksuelt
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Et gennemført idiotisk projekt, som i tilgift bidrager til den tiltagende forurening af det nærmeste af verdensrummet. Men det er jo skidegodt, nu har alle de rige svin snart umuliggjort alt menneskeliv på Jorden - så ER det jo godt at nogen forbereder så de rige og grådige svin "bare" kan finde en anden planet. Frem med høtyvene !!!