Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg opsøge hende og sige undskyld?

Vi dyrkede aldrig sex, men næste morgen vidste jeg, at jeg var gået over grænsen
Moderne Tider
17. februar 2018

For tre år siden var jeg i byen, hvor jeg mødte en pige, vi kan kalde Louise. Vi havde god kemi, kan jeg huske, og vi flirtede – både med blikke og med berøringer. Vi var også meget fulde.

Jeg fulgte hende hjem og gik med ind. Vi kyssede, jeg tog lidt på hende, men da jeg stak hånden i hendes trusser, sagde hun stop. Vi lagde os til at sove, og der fortsatte jeg.

Min erfaring var, at man bare lige skal gøre hende lidt mere liderlig, og så bliver et nej til et ja, så jeg kløede på. Vi dyrkede aldrig sex, men næste morgen, vidste jeg, at jeg var gået over grænsen. Vi har ikke talt sammen siden, men jeg har tænkt meget over det.

Jeg vil gerne tale med hende om, hvad der skete – og sige undskyld. Men jeg er bange for at give hende en ny dårlig oplevelse over noget, der ligger flere år tilbage? Jeg har fundet hende på Facebook, skal jeg tage kontakt – og hvad skal jeg så sige?

– Mand, 33 år.

Svar I

Hvis jeg var Louise, og det er der, FYI, rigtig mange kvinder, der er, så ville jeg blive meget glad for at modtage en besked fra dig. Der går ikke noget af dig ved at skrive. Tværtimod lyder det, som om der ville falde en sten fra dit hjerte. Og hvem ved – måske også fra hendes? Den er værd at prøve. Måske går hun rundt i verden og hader alle mænd, fordi hun for tre år siden havde en ubehagelig oplevelse med én. Måske går hun rundt med et følelsesmæssigt #MeToo-stempel midt i panden. Måske gør hun ikke.

Måske har hun hverken skænket det eller dig en tanke. Med andre ord: Du ved intet, og du kan ikke vide, hvordan hun vil reagere. Men chancen for, at du får en kvinde til at føle sig tryg og værdifuld i en mands øjne igen, den er der, og den er vigtig. Som kvinde kunne man ønske, at flere mænd havde nosser til overhovedet at gøre sig de tanker, du har. Det kræver faktisk sin gentleman. Er du single?

— Katherine Diez

Svar II

Din første overvejelse skal være: Hvem gør du det for? Er det for Louise eller for at lette din samvittighed? Det er helt afgørende for, om du skal række ud til hende. For selv om du måske selv har brug for at snakke om den oplevelse og brug for at få at vide, at du er tilgivet, så kan hun ikke bruge din dårlige samvittighed til noget. Du skal ikke række ud til Louise for at få det bedre med dig selv, det må du leve med. Suck it up!

Men er det for hendes skyld, for at rejse hende, for at anerkende at hun var mere værd end dét, og at hendes ord betyder noget – og ikke for at få forladelse og tilgivelse, så synes jeg godt, at du kan skrive til hende. Stil ingen spørgsmål, og forvent intet svar. Hvis hun sætter pris på din besked, så hører du måske fra hende.

Jeg er glad for, at #MeToo har sat gang i selvrefleksionerne. Husk, at stop betyder stop.

— Natasha Al-Hariri

Serie

Grænseland – samtaler med mænd om sex

I serien ’Grænseland’ taler vi med mænd om, hvad der sker, når seksuelle grænser overskrides. Vi møder dem, der vedkender sig, at de har været – eller er – en del af problemet, men som nu ønsker at blive en del af løsningen.

Grænseland er også udgivet som podcast i fem afsnit. Projektet er støttet af Foreningen Roskilde Festival.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Spørger du seriøst en overgrebsmand om han er single?? Wow. Der er håb for de udstødte.